S ZKOŁA P ODSTAWOWA NR 3 W K ASINCE M AŁEJ INNOWACJA PEDAGOGICZNA,, Poznajemy życie w okolicy’’

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
 PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA W ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 41 W ZABRZU NA LATA  PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA W ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 41 W.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Sprawozdanie z udziału Przedszkola Miejskiego nr 22 w projekcie „Dbajmy o lubuskie dla nas i dla przyszłości” w ramach Programu „Szkoły dla Ekorozwoju”
SPIS TREŚCI WARSTWOWA BUDOWA LASU WYSOKIE DRZEWA PODSZYT RUNO LEŚNE
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Ul. Harcerska Komorno Tel
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Rośliny z polskich pól Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Opracowanie: mgr Dorota Fabianowicz. Edukacja leśna w polskich szkołach Kształtowanie właściwych postaw dzieci i młodzieży odbywa się na poszczególnych.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Nadleśnictwo Radomsko Nadleśnictwo Radomsko powstało w 1945 rok. Obecnie zarządza gruntami Skarbu Państwa o łącznej powierzchni 17127,14 ha, podzielonymi.
TAJEMNICE DRZEW Szkoła z klasą 2.0. Realizację programu rozpoczęliśmy od wyjaśnienia pojęcia TIK TIK czyli technologie informacyjno- - komunikacyjne to.
 ROK SZKOLNY 2014/15  REALIZACJA PROJEKTU EDUKACYJNEGO : - W RAMACH WSPÓŁPRACY Z AMNESTY INTERNATIONAL  "Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach’’
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
PARK OJCOWSKI OLA MICHALSKA I WERONIKA PABICH IVc OJCOWSKI PARK NARODOWY OLA MICHALSKA I WERONIKA PABICH IVc.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Pro-ekologiczny Konstantynów Ł ódzki „Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi”
MOJE CZYSTE MIASTO Relacja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 7 w Rudzie Śląskiej.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
MOTYWACJA. Słowo motywacja składa się z dwóch części: Motyw i Akcja. Aby podjąć działanie (akcję), trzeba mieć do tego odpowiednie motywy. Łaciński źródłosłów.
„Rozwój multimediów od XIX do XXI wieku” Zespół Szkół Specjalnych w Oławie ul. Broniewskiego Oława.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
„Książki nie mają właściwości róż, dlatego nie szukajmy wciąż najświeższych”
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
"Świecimy przykładem 2009". Konkurs ekologiczny 32 DH POWSINOGI KONARZEWO.
AKCJA LATO 2016 Gdański Inkubator Przedsiębiorczości STARTER.
Leśnicy z pasją NADLEŚNICTWO GROMNIK. W Polsce w branżach związanych z leśnictwem pracuje ok. 375 tys. osób, czyli średnio co 40. pracujący Polak. Zapraszamy.
Finansowanie wybranych działań w parkach narodowych przy udziale środków funduszu leśnego - zakres merytoryczny Warszawa, 06 kwietnia 2016 r.
Bajkowy wąż Praca wykonana przez uczennice: kl. 2b – Aleksandrę Czyżowicz i 3 – Martynę Staszczyk Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Starym.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
„Jak zwiększyć bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego?” Co nam dała realizacja projektu?
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
NASZE NADLE Ś NICTWO NADLE Ś NICTWO BE Ł CHATÓW Pod zarządem Nadleśnictwa Bełchatów znajduje się prawie hektarów lasów. Leśnicy z Nadleśnictwa.
CZYSTA MAŁOPOLSKA FOLDER INFORMACYJNY 2015/2016 „CZYSTA MAŁOPOLSKA, TO PIĘKNA MOJA POLSKA” Nazwa szkoły- SZKOŁA PODSTAWOWA IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Świat mówi o Bogu. CELE : Na dzisiejszych zajęciach: dowiesz się czy o istnieniu Boga można mieć pewną wiedzę czy też mamy w Niego tylko wierzyć.
BLISKO NAS, czyli co znajdziesz w lasach otaczających nasze osiedle „Kokociniec”
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
„Nasze Nadleśnictwo Wyszków”. Chcąc poznać bliżej nasze Nadleśnictwo Wyszków wybraliśmy się do miejscowości Leszczydół - Nowiny. Tam dzięki Panu Leśniczemu.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Szkoła Podstawowa nr 61 im. św. Franciszka z Asyżu Łódź, ul. Okólna 183 tel./fax (0-42)
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
W kwietniu nasza szkoła przystąpiła do realizacji projektu CZAS NA ZDROWIE. Głównym celem tego ogólnopolskiego projektu edukacyjnego jest promocja zdrowego.
Mamo, Tato wolę wodę !!! Realizujemy wiele programów edukacyjnych, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale przede wszystkim stwarzają możliwość podjęcia.
Zapis prezentacji:

S ZKOŁA P ODSTAWOWA NR 3 W K ASINCE M AŁEJ INNOWACJA PEDAGOGICZNA,, Poznajemy życie w okolicy’’

I NNOWACJA PEDAGOGICZNA „P OZNAJEMY ŻYCIE W OKOLICY ” REALIZOWANA BYŁA W ROKU SZKOLNYM 2015/2016 W GRUPIE 15 UCZNIÓW KLAS IV -VI Zakładane cele programu zostały osiągnięte: - uczniowie stale byli motywowani do wysiłku poznawczego w zakresie edukacji przyrodniczej, - poznali najbliższe środowisko i jego specyfikę przyrodniczą, - obserwowali, eksperymentowali i odkrywali środowisko naturalne, - obserwowali i opisywali składniki przyrodnicze. - wskazywali współzależności elementów przyrody, - rozpoznawali pospolite gatunki roślin przy pomocy atlasów i prostych kluczy, - dostrzegali walory przyrodnicze najbliższego regionu.

W ramach realizacji zadań z innowacji pedagogicznej uczniowie kl. IV – VI uczestniczyli w: I. Z ajęciach terenowych

1. W YCIECZKA DO LASU Uczniowie byli na wycieczce w lesie na pobliskim Gródku. Tam poznali warstwy lasu, rozpoznawali drzewa i krzewy, szukali ciekawych okazów flory. Z wycieczki sporządzili dokumentację fotograficzną. Z zebranych w lesie liści i szyszek stworzyli kompozycje plastyczne. Prace również prezentowali na korytarzu szkolnym i w sali lekcyjnej.

2. P OZNAJEMY ZASADY SIEWU W GOSPODARSTWIE U P ANA F ILIPIAKA Uczniowie wyruszyli w pole siać poplon. Poznali gorczycę i łubin - rośliny wysiewane na pole, aby wzbogacić warstwę uprawną w azot i poprawić strukturę gleby. Dobry poplon pozostawi po sobie dużą ilość materii organicznej, z której powstanie próchnica - najważniejszy składnik gleb decydujący o urodzajności. Gospodarz pokazał wysiewane ziarna, objaśnił zasady i sposób siewu, a później każdy indywidualnie mógł siać.

3.W OBORZE U P ANA K UCHARZAKA – ZASADY HODOWLI ZWIERZĄT W gospodarstwie uczniowie obejrzeli pomieszczenia gospodarcze, a przede wszystkim oborę. Mogli dotknąć zwierząt hodowlanych, poznać specyfikę opieki nad nimi oraz namacalnie obcować z tymi stworzeniami. Ogromną frajdę sprawiło im czesanie cielaka, głaskanie krowy, czy obserwowanie groźnego byczka. Podziwiali okazałe prosiaki, a także różnorodność ptactwa domowego. Poznali również narzędzia i maszyny rolnicze usprawniające pracę rolnika.

4. W IZYTA W PASIECE,,BARTEK’’ U PSZCZELARZA P ANA W OJCIECHA Ł OJASA Podczas wizyty uczniowie dowiedzieli się jak wygląda hodowla pszczół, jak zbudowane są ule, w jaki sposób powstaje miód oraz jak należy chronić naturalne środowisko tych pracowitych owadów.

5. W OGRODZIE I NA ŁĄCE Podczas wyjścia uczniowie poznali łąki oraz organizmy żyjące na łąkach. Owady pożyteczne i szkodniki. Znaczenie gospodarcze łąk: hodowla krów, owiec. Obejrzeli również ogródki warzywne, rozpoznawali rośliny w nich uprawiane. Poznawali potrzeby roślin.

II. Wycieczkach po okolicy

1. W YCIECZKA DO O JCOWSKIEGO P ARKU N ARODOWEGO Uczniowie mogli poznać charakterystyczne cechy krajobrazu wyżyny Krakowsko – Częstochowskiej, zwiedzili Jaskinię Ciemną i Grotę Łokietka poznali mieszkańców jaskiń, czyli nietoperze i pająki, podziwiali niezwykłe formy skalane- ostańce m.in. Maczugę Herkulesa, Igłę Deotymy. Przeszli malowniczą Doliną Prądnika.

2. W YCIECZKA DO M INI P ARKU Z OO W W IĘCIÓRCE Podczas wycieczki uczniowie odwiedzili hodowlę zwierząt egzotycznych. Mini ZOO Parku w Więciórce tworzą: MAŁPI PARK – gdzie w domku otoczonym wolierami mieszkają Marmozety, Tamaryny Białoczube, Lwiatki, Lemury, Koczkodany; FARMA EDEN – to miejsce skupiska różnego gatunku owiec; ROGATE RANCZO – tutaj przebywają daniele, jelenie Dybowskiego, muflony, lamy i alpaki.

3. W YCIECZKA DO O BSERWATORIUM A STRONOMICZNEGO NA L UBOMIRZE Największą atrakcją turystyczną szczytu Beskidu Wyspowego - Lubomira jest Obserwatorium Astronomiczne im. Tadeusza Banachiewicza. To jedyny tego typu obiekt w Polsce, który udostępniony został dla zwiedzających. Organizowane są w nim m.in. pokazy słońca i nocnego nieba oraz rozmaite wykłady o tematyce astronomicznej

III. Akcjach ekologicznych

1. S PRZĄTANIE ŚWIATA Akcja ma na celu budzenie i wzmacnianie świadomości ekologicznej uczniów oraz odpowiedzialności za środowisko naturalne. Uczniowie naszej szkoły posiadają w tym względzie bogatą wiedzę i świadomość poszanowania zasobów naturalnych (w szczególności wody, surowców naturalnych i lasów). Wiedzą na czym polega racjonalna gospodarka odpadami rozumianej jako łańcuch działań, początkiem, których jest tworzenie odpadów, następnie selektywna zbiórka i na końcu recykling. Zdają sobie sprawę z roli dbania o środowisko, zwłaszcza w swojej najbliższej okolicy.

2. S ADZENIE DRZEW Również nasza szkoła przyłączyła się do tej akcji mając na uwadze ochronę przyrody. Z okazji tego święta z pomocą pana myśliwego posadziliśmy drzewka. Każda klasa zasadziła w ogrodzie przyszkolnym swoje własne drzewo. Łącznie zasadziliśmy 3 jarzębiny, 1 modrzewia i 1 jodełkę.

3. S POTKANIE Z MYŚLIWYM Odbyło się spotkanie z myśliwym, podczas którego uczniowie poznali rolę leśników i myśliwych, cechy charakterystyczne pospolitych roślin naszych lasów, pospolite zwierzęta żyjące w lesie, gatunki łowieckie oraz przekonali się o konieczności ochrony środowiska naturalnego.

4. D ZIEŃ Z IEMI „Ziemio nasza, Ziemio miła Tyś nas wszystkich wykarmiła, Twe powietrze, lasy, wody, to największa Twa uroda, więc człowieku, pilnuj srodze, by nie padło wszystko w trwodze, bo gdy zniszczysz wszystko wszędzie To i ciebie też nie będzie”. Uczniowie przygotowali i wykonali e kologiczną gazetkę okolicznościową, w której zachęcali wszystkich do dbania o środowisko naturalne

IV. Zajęciach warsztatowych

1. P OZNAJEMY LAS Poczynione w lesie obserwacje posłużyły dzieciom podczas zajęć warsztatowych, na których tworzyły makietę „warstwy lasu”. Z kolei praca z materiałami źródłowymi na temat lasu i jego mieszkańców przyczyniła się do prezentacji multimedialnej,,Co daje nam las”. Praca uczniów na zajęciach ekologicznych koncentrowała się przede wszystkim na obserwacji i działaniu. Podczas prezentacji multimedialnej dzieci poznały wszystkie źródła emisji zanieczyszczeń powietrza a także ich wpływ na zdrowie ludzi, roślin i zwierząt.

2. W SZYSTKO O ZIEMNIAKU Na zajęciach poznali ziemniaka, jego historię oraz produkty, które można z niego uzyskać. Uczennice, które wzięły udział w warsztatach odkrywały ziemniaki od strony teoretycznej jak i praktycznej. Samodzielnie przygotowały placki ziemniaczane, frytki oraz chipsy ziemniaczane(solone i paprykowe). Okazuje się, że samemu można przygotować smaczne i zdrowe potrawy, a jeszcze dodatkowo dobrze się przy tym bawić. Wszystkie dziewczyny otrzymały certyfikaty specjalisty ziemniaczanego, które podbiły własnoręcznie wykonanymi pieczątkami z ziemniaków.

3. O D ZIARNA DO CHLEBA - PIECZEMY PĄCZKI. Podczas zajęć uczniowie poznali 4 podstawowe gatunki zbóż (żyto, pszenica, owies i jęczmień), poznali budowę ogólną zboża oraz rodzaje pieczywa i innych produktów zbożowych. Co może powstać ze zbóż? – wymieniali produkty zbożowe. Następnie nastąpiły prace praktyczne, czyli zarobienie ciasta na pączki. Omówiono proces rośnięcia ciasta. Trochę inne grzybki, czyli drożdże w akcji. Jak to się dzieje, że chleb rośnie?

4. O D ZIARENKA DO ROŚLINKI, CZYLI ZABAWA W OGRODNIKA. Z AKŁADAMY HODOWLE RÓŻNYCH ROŚLIN. W ramach tych zajęć uczniowie poznawali wybrane rośliny doniczkowe i sposoby ich pielęgnacji. Badali czy roślinom potrzebna jest dożycia woda i jak rośliny pobierają wodę. W klasie posiadamy kilka roślin doniczkowych, bardziej i mniej wymagających zabiegów pielęgnacyjnych. Następnie rozpoznawali nasiona przyniesionych przez siebie warzyw. Zapoznawali się z ulotką informacyjną, aby znać warunki uprawy i potrzeby rośliny, by w końcu przystąpić do siania i sadzenia

5. P OZNAJEMY ROŚLINY UPRAWIANE W OGRODZIE WARZYWNYM - PRZYRZĄDZANIE WIOSENNYCH KANAPEK Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! To dzięki niemu dzieci mają energię do nauki i zabawy, a dorośli siłę do pracy. Dlatego poznając rośliny uprawiane w ogrodach w uczniowie kl. IV – VI postanowili o tym wszystkim przypomnieć, przygotowując wiosenne drugie śniadanie. Na zajęciach uczniowie poprzez zabawę uczyli się o zdrowym odżywianiu, poznali korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedzieli się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji owoców, warzyw i soków. Sami wybrali produkty, z których powinno składać się zdrowe drugie śniadanie. Następnie przygotowali kanapki z dostępnych zdrowych produktów.

6. Z NAMY OWOCE I JE LUBIMY – SAŁATKI OWOCOWE Uczniowie ponazywali owoce, przypomnieli nazw drzew, z jakich pochodzą, poprawnie nazywali części kwiatu; poznali pojęcia nektar, zapylenie; wymieniali etapy powstawania owocu; rozpoznawali po kwiatach niektóre drzewa owocowe. Potrafili wymienić walory odżywcze owoców, a w efekcie końcowym przyrządzili smaczne i dekoracyjne sałatki owocowe

PODSUMOWANIE Przeprowadzone zajęcia utwierdziły naszych uczniów w przekonaniu, że bogactwa przyrody należy wykorzystywać mądrze, tak, żeby starczyło ich dla przyszłych pokoleń. Mocne strony programu innowacji: Różnorodne i ciekawe metody pracy z uczniami, Możliwość dokonywania obserwacji i eksperymentów bezpośrednio w przyrodzie, Duży nacisk na podniesienie świadomości ekologicznej uczniów oraz uwrażliwienie ich na piękno i potrzeby przyrody, Integrowanie zespołu uczniowskiego.

Dziękujemy Barbara Tokarz Barbara Łojas