DECYZJE CENOWE CENY ZEWNĘTRZNE
CENA Nazwa świadczenia kupującego w umowie sprzedaży: kwota pieniężna ustalona jako ekwiwalent nabywanej rzeczy. Rodzaje ceny: producenta hurtowa detaliczna maksymalna minimalna wynikowa sztywna wolnorynkowa
DECYZJE CENOWE Oparte o rynek Popyt Konkurencja Biorca ceny Oparte na kosztach Koszt produkcji Moce produkcyjne Dawca ceny
CZYNNIKI KSZTAŁTUJĄCE CENĘ Wewnętrzne Wielkość produkcji i sprzedaży Struktura asortymentowa przedsiębiorstwa Warunki zaopatrzenia w surowce i materiały → wpływ na KOSZT Zewnętrzne Konkurencja Kształtowanie się popytu i podaży Prawne regulacje cen → wpływ na WIELKOŚĆ SPRZEDAŻY
METODY USTALANIA CEN A. METODY KOSZTOWE 1/ techniczny koszt wytworzenia 2/ koszty całkowite 3/ koszty zmienne B. METODY POPYTOWE
1/ METODA OPARTA O TECHNICZNY KOSZT WYTWORZENIA P = tkw*(1+nm(%)/100) nm = (z+ks+kz)*100/tkw nm – narzut marży brutto (%) ks – koszy sprzedaży kz – koszty zarządu
2/ METODA OPARTA O KOSZTY CAŁKOWITE P = kc*(1+nz(%)/100) nz = z*100/kjc nz – narzut zysku (%) = marża netto
3/ METODA OPARTA O KOSZTY ZMIENNE P = kz*(1+np(%)/100) np = (z+ks)*100/kz np – narzut marży na pokrycie (%) kz – koszty zmienne ks – koszty stałe
METODA KOSZTOWA ZALETY + łatwe do zastosowania + wiarygodne dane + uzasadniają podwyżki cenowe WADY - tylko czynniki wewnętrzne - błędne koło cenowo- popytowe - nie wymuszają wewn. racjonalizacji działań przeds.
B. METODY RYNKOWE Ep=(Δp/p)/(Δc/c) Ep – współczynnik cenowej elastyczności popytu Δp – przyrost lub spadek popytu na skutek zmiany ceny p – dotychczasowy popyt na produkt q przy cenie c Δc – wzrost lub obniżenie ceny na produkt q c – dotychczasowa cena produktu q
KONIEC :)
CENA pieniądz wartość detaliczna płacić niska
DECYZJE CENOWE biorca ceny podejmować oparcie o rynek konkurencja koszt
METODA KOSZTOWA koszt całkowity wytworzenie produkt marża brutto koszt stały
CZYNNIKI ZEWNĘTRZNE konkurencja popyt rynek podaż regulacja prawna
METODA RYNKOWA popyt cena delta produkt elastyczność
CENA HURTOWA hurt detal produkt sprzedaż kupno