Poprawa efektywności w łańcuchu żywnościowym Podejmowane działania w MRiRW Poprawa efektywności w łańcuchu żywnościowym Podejmowane działania w MRiRW Dr.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Perspektywy rozwoju spółdzielczości socjalnej w kontekście dotychczasowych doświadczeń związanych z wdrażaniem PO KL i PO FIO.
Advertisements

ENSPIRE EU Przedsiębiorczy zastrzyk dla Unii Europejskiej.
Wsparcie dla organizacji pozarządowych w ramach Priorytetu V Dobre rządzenie PO KL (Działanie 5.4 Rozwój potencjału trzeciego sektora) Ministerstwo Pracy.
Europejska Współpraca Terytorialna
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji dla Mazowsza i określenie inteligentnej specjalizacji regionu – stan prac Małgorzata Rudnicka Wydział Innowacyjności.
Szczecin, 12 października 2006 KRAJOWA KONFERENCJA KONSULTACYJNA DOTYCZĄCA ZIELONEJ KSIĘGI W SPRAWIE PRZYSZŁEJ POLITYKI MORSKIEJ UE EUROPEJSKA WIZJA MÓRZ.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
CARS 2020: Plan działania na rzecz konkurencyjnego i zrównoważonego przemysłu motoryzacyjnego w Europie Konferencja prasowa 8 listopada 2012.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 a obecny stan negocjacji
Definicje […] społeczeństwo obywatelskie jest przestrzenią działania instytucji, organizacji, grup społecznych i jednostek, rozciągającą się pomiędzy rodziną,
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Przygotowanie Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój
System ewaluacji NPR i NSRO
Ministerstwo Gospodarki
Ewaluacja w ramach ZPORR Departament Wdrażania Programów Rozwoju Regionalnego MGiP MARZEC 2005 Ministerstwo Gospodarki i Pracy.
Departament Wdrażania Programów Rozwoju Regionalnego Ministerstwo Rozwoju Regionalnego Propozycje uproszczeń systemowych mających na celu usprawnienie.
1 Unia Europejska a edukacja medialna Albert Woźniak Departament Polityki Europejskiej i Współpracy z Zagranicą
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Ocena funkcjonowania Lokalnych Grup Działania realizujących Lokalną Strategię Rozwoju w ramach PROW 2007 – 2013 czerwiec 2012 r. Wydział Leader DROW Ministerstwo.
Narodowa Strategia Spójności
Internet 2006: rozwój e-commerce
Informacja nt. stanu prac nad nowelizacją rozporządzenia w sprawie KSOW oraz zarządzenia w sprawie powołania Grupy Roboczej ds. KSOW.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stan prac nad przygotowaniem PROW Kwiecień 2013 WARSZAWA 23 kwietnia 2013 r. 1.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Polska branża spożywcza wobec globalnego kryzysu surowcowego – przetrwać czy wygrać KATOWICE, Andrzej Butra – Podsekretarz Stanu.
Informacja na temat dokumentów programowych i pakietu legislacyjnego polityki rybołówstwa w Polsce oraz UE na lata
Tło powstania decyzji Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską (art.2, art.13) Strategia Lizbońska Agenda Społeczna Zielona Księga – Równość
Rola i wpływ organizacji obywatelskich na kształt krajowej i europejskiej polityki społecznej PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO.
1. 2 Pilotażowy Program Leader+ Krzysztof Janiak Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA Warszawa, 14 listopada 2007 r.
1 Prawo energetyczne Założenia zmian do systemu kwalifikacji osób oraz ich spójność z przepisami UE i systemami kwalifikacji w krajach UE Ministerstwo.
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Najlepsze wykorzystanie Europejskich Ram Odniesienia na rzecz Zapewniania Jakości w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym Drogowskazy Jolanta Podłowska MIĘTNE,
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Unijna kampania na rzecz zwiększenia świadomości praw konsumenta.
Inteligentna specjalizacja jako warunek ex-ante dla programów operacyjnych w latach Marcin Łata Departament Konkurencyjności i Innowacyjności Ministerstwo.
Zasada partnerstwa w nowej perspektywie finansowej
Kartele cenowe - nielegalne porozumienia pomiędzy przedsiębiorstwami
I - 1 „Zmieniamy Polski Przemysł” RYNEK DYSTRYBUCJI STALI Katowice, 21listopada 2005 r.
Efektywność w strategiach energetycznych
Polska w Unii Europejskiej
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
1 Trzeci Program działań Unii w dziedzinie zdrowia czerwca 2015 r. partnerstwo"
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego
UNIA JAKO WSPÓLNOTA? INSTYTUCJE PUBLICZNE I NIEPUBLICZNE I ICH ROLE MICHAŁ BRAUN.
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Projekt Planu Ewaluacji Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO WM na lata.
Rozwój społeczeństwa informacyjnego – współpraca rządu, samorządu i biznesu Witold Drożdż Podsekretarz Stanu MSWiA Przewodniczący Międzyresortowego Zespołu.
Państwa członkowskie UE
Programowanie rozwoju obszarów wiejskich / Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Produkować taniej, sprzedawać rentowniej – co ma do tego IT Piotr Adanowicz Menedżer BCC ds. Rozwoju Biznesu, BCC Partner dedykowany SAP dla branży spożywczej.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Polityka, strategie i regulacje w zakresie efektywności energetycznej MINISTERSTWO ENERGII Kraków, dn. 30 marca 2016 r.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Efektywność zarządzania w sektorze publicznym Ministerstwo Finansów 16 czerwca 2015 r. Coroczne spotkanie przedstawicieli komitetów audytu.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Rynek gazu skroplonego LPG w Polsce w roku 2007 oraz główne problemy branży Andrzej Olechowski POGP Warszawa, 3 czerwca 2008r.
Konkurencja a polityka konkurencji
Krajowe uwarunkowania aktualizacji strategii rozwoju województw
Jednostka Centralna KSOW Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA
Zasady funkcjonowania Komitetu do spraw Umowy Partnerstwa
II Forum Wiedzy i Innowacji
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
LEADER/RLKS po 2020 r. Ryszard Zarudzki Podsekretarz Stanu MRiRW
Zapis prezentacji:

Poprawa efektywności w łańcuchu żywnościowym Podejmowane działania w MRiRW Poprawa efektywności w łańcuchu żywnościowym Podejmowane działania w MRiRW Dr Zofia Krzyżanowska – Radca Generalny Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Zakres prezentacji  Na czym polega problem ?  Działania podejmowane na poziomie Unii Europejskiej  Działania podejmowane w MRiRW

BILANS HANDLU ROLNO-SPOŻYWCZEGO( mln USD) Źródło: Zestawienie własne w oparciu o dane EUROSTAT (2009)

Rozwój cen w łańcuchu dostaw sektora mleczarskiego (UE, styczeń 2000 = 100)

Miesięczne wskaźniki cen nominalnych na poziomie UE, *Wskaźnik cen towarów rolnych został ekstrapolowany ze stycznia 2009 na podstawie poziomów cen głównych towarów (Agriviews) Źródło:EUROSTAT; AGRIVIEWS M012007M022007M032007M042007M052007M062007M072007M082007M092007M102007M112007M122008M012008M022008M032008M042008M052008M062008M072008M082008M092008M102008M112008M122009M012009M022009M032009M042009M05 Food Consumer Prices Overall inflation Food Producer Prices Agricultural Commodity Prices* FOOD PRICE CRISISPRODUCERS’ LAGRETAILERS’ LAG

Forum UE (PE, RM UE) Gwałtowny wzrost cen surowców rolnych w II poł. 2007, a w konsekwencji cen żywności, Gwałtowny wzrost cen surowców rolnych w II poł. 2007, a w konsekwencji cen żywności, „Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-społecznego i Komitetu Regionów: Ceny żywności w Europie” z dnia 9 grudnia 2008 r. „Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-społecznego i Komitetu Regionów: Ceny żywności w Europie” z dnia 9 grudnia 2008 r. „

Forum UE Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 26 marca 2009 r. w sprawie cen żywności w Europie”, Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 26 marca 2009 r. w sprawie cen żywności w Europie”, Rekomendacje Grupy Wysokiego Szczebla – przemysłu rolno- spożywczego Rekomendacje Grupy Wysokiego Szczebla – przemysłu rolno- spożywczego Powołanie Grupy Ekspertów Wysokiego Szczebla ds. Mleka Powołanie Grupy Ekspertów Wysokiego Szczebla ds. Mleka

HLG – Grupa Wysokiego Szczebla Grupa Wysokiego Szczebla ds. Konkurencyjności Przemysłu Rolno-Spożywczego została utworzona na mocy Decyzji Komisji 2008/359/KE przyjętej 28 kwietnia 2008 r. Grupa Wysokiego Szczebla ds. Konkurencyjności Przemysłu Rolno-Spożywczego została utworzona na mocy Decyzji Komisji 2008/359/KE przyjętej 28 kwietnia 2008 r. Głównym motywem powstania HLG było wypełnienie zapisów art. 157 Traktatu, w którym Wspólnocie i państwom członkowskim powierzono zadanie czuwania nad zapewnieniem warunków niezbędnych dla konkurencyjności przemysłu Głównym motywem powstania HLG było wypełnienie zapisów art. 157 Traktatu, w którym Wspólnocie i państwom członkowskim powierzono zadanie czuwania nad zapewnieniem warunków niezbędnych dla konkurencyjności przemysłu Grupa Wysokiego Szczebla ds. Konkurencyjności Przemysłu Rolno-Spożywczego wypracowała szereg rekomendacji, w tym dotyczących funkcjonowania łańcucha żywnościowego (rekomendacje nr 14 i 15) oraz przygotowała „mapę drogową” wdrożenia tych rekomendacji Grupa Wysokiego Szczebla ds. Konkurencyjności Przemysłu Rolno-Spożywczego wypracowała szereg rekomendacji, w tym dotyczących funkcjonowania łańcucha żywnościowego (rekomendacje nr 14 i 15) oraz przygotowała „mapę drogową” wdrożenia tych rekomendacji

HLG – Rekomendacje Rekomendacja nr 14: „Producenci rolni i przetwórcy sektora małych i średnich przedsiębiorstw powinni się integrować w łańcuchu żywnościowym, aby zwiększyć swoją pozycję przetargową i zabezpieczyć uzyskiwanie należnych przychodów z działalności. Rekomendacja nr 14: „Producenci rolni i przetwórcy sektora małych i średnich przedsiębiorstw powinni się integrować w łańcuchu żywnościowym, aby zwiększyć swoją pozycję przetargową i zabezpieczyć uzyskiwanie należnych przychodów z działalności. Z tego względu lepsze zrozumienie zagadnienia transmisji cen oraz funkcjonowania umów w łańcuchu żywnościowym ma istotne znaczenie i powinno być zadaniem priorytetowym dla krajowych „organów monitorujących rynki i ceny”. Z tego względu lepsze zrozumienie zagadnienia transmisji cen oraz funkcjonowania umów w łańcuchu żywnościowym ma istotne znaczenie i powinno być zadaniem priorytetowym dla krajowych „organów monitorujących rynki i ceny”. Takie działania sprzyjałyby poprawie efektywności strategii rynkowych producentów rolnych poprzez zakładanie grup producentów i spółdzielni” Takie działania sprzyjałyby poprawie efektywności strategii rynkowych producentów rolnych poprzez zakładanie grup producentów i spółdzielni”

HLG- rekomendacje Rekomendacja nr 15: KE we współpracy z państwami członkowskimi i interesariuszami powinna ustanowić europejskie forum, które podejmie dyskusję nt. relacji pomiędzy poszczególnymi ogniwami łańcucha żywnościowego, a w szczególności pomiędzy producentami rolnymi, przetwórcami i dystrybutorami i które zidentyfikuje istotne czynniki, wpływające na prawidłowe funkcjonowanie łańcucha żywnościowego, celem przyjęcia unijnego kodeksu dobrych praktyk Rekomendacja nr 15: KE we współpracy z państwami członkowskimi i interesariuszami powinna ustanowić europejskie forum, które podejmie dyskusję nt. relacji pomiędzy poszczególnymi ogniwami łańcucha żywnościowego, a w szczególności pomiędzy producentami rolnymi, przetwórcami i dystrybutorami i które zidentyfikuje istotne czynniki, wpływające na prawidłowe funkcjonowanie łańcucha żywnościowego, celem przyjęcia unijnego kodeksu dobrych praktyk

HLEG – mleko Poprawa efektywności w całym łańcuchu żywnościowym sektora mleczarskiego Poprawa efektywności w całym łańcuchu żywnościowym sektora mleczarskiego Asymetria cen Asymetria cen Przejrzystość : ceny, marze, wartość dodana Przejrzystość : ceny, marze, wartość dodana Wzmocnienie siły przetargowej (producentów rolnych) Wzmocnienie siły przetargowej (producentów rolnych)

Doświadczenia w innych państwach UE Obserwatorium cen i marż we Francji Obserwatorium cen i marż we Francji Pozytywne efekty cenowe w Danii Pozytywne efekty cenowe w Danii Węgry, Rumunia, Czechy – rozwiązania prawne Węgry, Rumunia, Czechy – rozwiązania prawne

Polski (MRiRW) głos w dyskusji na RM UE 25 maja 2009 r. Minister rolnictwa na RM UE postulował m.in. wspieranie pozycji negocjacyjnej producentów rolnych w kontaktach z sektorem przetwórstwa i handlu poprzez zachęcanie do koncentracji podaży produktów rolnych. Poparcie: 10 państw członkowskich oraz KE 25 maja 2009 r. Minister rolnictwa na RM UE postulował m.in. wspieranie pozycji negocjacyjnej producentów rolnych w kontaktach z sektorem przetwórstwa i handlu poprzez zachęcanie do koncentracji podaży produktów rolnych. Poparcie: 10 państw członkowskich oraz KE 22 czerwca br. Polska poparła wniosek Francji, aby KE przedstawiła stan zaawansowania wdrażania rekomendacji PE oraz Grupy Wysokiego Szczebla ds. Konkurencyjności Przemysłu Rolno- Spożywczego w zakresie funkcjonowania łańcucha żywnościowego 22 czerwca br. Polska poparła wniosek Francji, aby KE przedstawiła stan zaawansowania wdrażania rekomendacji PE oraz Grupy Wysokiego Szczebla ds. Konkurencyjności Przemysłu Rolno- Spożywczego w zakresie funkcjonowania łańcucha żywnościowego

Działania MRiRW na rzecz wzmocnienia sektora Pomoc finansowa dla grup producentów Pomoc finansowa dla grup producentów Działania na rzecz konsolidacji przetwórstwa Działania na rzecz konsolidacji przetwórstwa Integracja pionowa- kontrakty Integracja pionowa- kontrakty

Zespół Międzyresortowy Poprawa konkurencyjności w całym łańcuchu żywnościowym : producenci, przetwórcy, handel Poprawa konkurencyjności w całym łańcuchu żywnościowym : producenci, przetwórcy, handel Analiza podstaw prawnych Analiza podstaw prawnych Nieuczciwe praktyki w łańcuchu żywnościowym – eliminacja Nieuczciwe praktyki w łańcuchu żywnościowym – eliminacja Rekomendacje : prawne, Kodeks dobrych praktyk Rekomendacje : prawne, Kodeks dobrych praktyk

Zespół Międzyresortowy – postulaty branży „ realną możliwością rozwiązania kwestii współpracy pomiędzy przetwórcami i sieciami handlowymi jest zmiana istniejących przepisów prawa w taki sposób aby stworzyć rozwiązania systemowe … „ realną możliwością rozwiązania kwestii współpracy pomiędzy przetwórcami i sieciami handlowymi jest zmiana istniejących przepisów prawa w taki sposób aby stworzyć rozwiązania systemowe … Stworzone projekty zmian w istniejących niedoskonałych przepisach dają szansę na szybsze i efektywniejsze zmiany m.inn. w kwestii jednoznacznego określenia praw i obowiązków stron, kompetencji Inspekcji Handlowej, i UOKiK Stworzone projekty zmian w istniejących niedoskonałych przepisach dają szansę na szybsze i efektywniejsze zmiany m.inn. w kwestii jednoznacznego określenia praw i obowiązków stron, kompetencji Inspekcji Handlowej, i UOKiK

Informacje od branży… Opłaty półkowe, Opłaty półkowe, Opłaty promocyjne. Opłaty promocyjne. Wysokie upusty, Wysokie upusty, Sprzedaż towarów bez marży handlowej, Sprzedaż towarów bez marży handlowej, Długie okresy płatności Długie okresy płatności

Dziękuję za uwagę