1.7. Sposoby odżywiania się organizmów

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eugleniny.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
2.7. Co należy wiedzieć o bakteriach?
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
1.15. Co trzeba wiedzieć koniecznie o płazińcach i nicieniach
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
2.49. Zależności między organizmami w biocenozie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
1.8. Sposoby oddychania organizmów
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Niepewności pomiarowe. Pomiary fizyczne. Pomiar fizyczny polega na porównywaniu wielkości mierzonej z przyjętym wzorcem, czyli jednostką. Rodzaje pomiarów.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Astronomia Ciała niebieskie. Co to jest Ciało niebieskie ?? Ciało niebieskie - każdy naturalny obiekt fizyczny oraz układ powiązanych ze sobą obiektów,
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
2.27 Anabolizm i katabolizm
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Radosław Stefańczyk 3 FA. Fotony mogą oddziaływać z atomami na drodze czterech różnych procesów. Są to: zjawisko fotoelektryczne, efekt tworzenie par,
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
1.19. Gospodarka wodna roślin.
Resuscytacja krążeniowo – oddechowa osoby dorosłej.
POLARYZACJA ŚWIATŁA Jeśli światło przepuścimy przez polaryzator, to większość drgań zostanie wygaszona, ponieważ ten przepuszcza jedynie idealnie równoległe.
2.48. Cechy populacji biologicznej
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Pharmanex® Bone Formula
1.49. Jak funkcjonuje biocenoza?
Zapis prezentacji:

1.7. Sposoby odżywiania się organizmów Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska

Strategia odżywiania się tworzy niejako jedną z linii podziału istot żywych. Przebiega ona pomiędzy organizmami, które potrafią z prostych związków nieorganicznych wytworzyć wszystkie potrzebne im związki organiczne, a tymi, których istnienie zależy od substancji organicznych wytworzonych przez inne organizmy. http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/ilustracja_zwierzęta_rodzaje_odżywiania.html

Odżywianie się jest to - jedna z podstawowych czynności życiowych organizmów. Polega na pobieraniu ze środowiska substancji i energii niezbędnych dla funkcjonowania.

Samożywność Samożywność jest to zdolność organizmów do wytwarzania własnej materii organicznej z substancji nieorganicznych i energii pochodzącej ze środowiska. Fotoautotrofy wytwarzają materię organiczną na drodze fotosyntezy, wykorzystując energię świetlną. Chemoautotrofy wykorzystują do produkcji związków organicznych energię chemiczną, powstałą w procesie utleniania związków nieorganicznych.

Chemosynteza Chemosyntezę przeprowadzają np. Bakterie nitryfikacyjne, które utleniają amoniak i sole amonowe  sole kwasu azotowego (III) sole kwasu azotowego (III)  sole kwasu azotowego (V) Bakterie siarkowe utleniają siarkowodór  wolna siarka wolna siarka  sole kwasu siarkowego (VI) Tym reakcjom chemicznym towarzyszy gromadzenie energii, która następnie zużywana jest do produkcji własnych związków organicznych.

Fotosynteza Przeanalizuj dokładnie schemat fotosyntezy http://www.scholaris.pl/cms/view_all.php?id=3895 Obejrzyj krótką animację na ten temat http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/animacja_fotosynteza.html

Warunki przebiegu fotosyntezy Obecność w roślinie chlorofilu Energia świetlna Dwutlenek węgla Woda Odpowiednia temperatura

Lokalizacja procesu Liść  miękisz zieleniowy  komórka  chloroplast  chlorofil Liść jest organem odpowiedzialnym za przebieg fotosyntezy http://www.scholaris.pl/cms/view _all.php?id=ekran_li%C5%9Bcie http://www.scholaris.pl/cms/index .php/resources/animacja_budowa _chloroplastu.html

Rysunek przedstawia cząsteczkę chlorofilu na tle widma światła słonecznego z zakresu widzialnego oraz przybliżony wykres intensywności fotosyntezy roślin zielonych dla poszczególnej długości fal świetlnych. Możemy z niego wyczytać, że fotosynteza najintensywniej przebiega w świetle niebieskim i żółto pomarańczowym, a najmniej intensywnie w świetle zielonym. Tych promieni świetlnych rośliny nie pochłaniają, dlatego są zielone.

Rola wody w fotosyntezie http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/animacja_woda_w_organizmach_żywych.html

Sprawdź czy potrafisz… http://www.scholaris.pl/cms/view_all.php?id=ekran_chloroplasty_i_%C5%9Bciana_kom%C3%B3rkowa

Tajemnice fotosyntezy Prześledź doświadczenie wykonywane i opisywane przez uczniów na tej stronie http://images.google.pl/imgres?imgurl=htt p://3.bp.blogspot.com/_VA51UZu42_I/SX rUZYgVFqI/AAAAAAAAAEs/eOTZQdP BeyE/s400/fgotosynteza.jpg&imgrefurl=ht tp://biznesgoralki.blogspot.com/2009_01_ 01_archive.html&usg=__4BowCUyB3m4 TvHx8YT7mV80eaHQ=&h=400&w=282 &sz=23&hl=pl&start=6&sig2=lF657RAS KhNAkRx6jxtZ- g&tbnid=kAYJF5bglmKYkM:&tbnh=124 &tbnw=87&prev=/images%3Fq%3Dfotos ynteza%26gbv%3D2%26hl%3Dpl%26sa %3DG&ei=LU8IS_PADo- M_AbjoKjQBA

Łańcuchy pokarmowe Produkty fotosyntezy są pokarmem następnej grupy organizmów, czyli roślinożerców http://www.scholaris.pl/cms/ind ex.php/resources/animacja_ener gia_potrzebna_ciału.html

Heterotrofy Schemat podziału heterotofów http://www.scholaris.pl/cms/view_all.php?id=7987 Organizmy cudzożywne, w celu przyswojenia związków organicznych, muszą najpierw pokarm zdobyć, a następnie go strawić. Z siedmiu substancji, potrzebnych organizmom cudzożywnym do życia, aż pięć - cukry, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, kwasy nukleinowe, witaminy- uzyskują od innych organizmów, natomiast wodę i sole mineralne pobierają ze środowiska.

Trawienie wewnątrzkomórkowe Jednym z najprostszych sposobów odżywiania cudzożywnego jest wchłanianie cząstek pokarmu do wnętrza komórki, gdzie ulegają one trawieniu w wodniczkach pokarmowych (pinocytoza i fagocytoza)

Odżywianie się grzybów Komórki tych organizmów są otoczone chitynową ścianą komórkową, przez którą nie mogą się przemieszczać żadne większe cząstki pokarmowe. Dlatego strzępki grzybów wydzielają do podłoża enzymy trawienne, rozkładające tam materię organiczną. Następnie proste substancje odżywcze( cukry, aminokwasy i kwasy tłuszczowe) zostają wchłonięte do strzępek i wykorzystywane na własne potrzeby grzyba. Jest to tzw. trawienie pozakomórkowe, zachodzące przy udziale enzymów wydzielanych do środowiska. U zwierząt występuje podobny sposób trawienia. Jest to trawienie pozajelitowe, czyli zachodzące poza ciałem (ten typ trawienia występuje np. u pająków).

Podział organizmów cudzożywnych

Roślinożercy Roślinożercy muszą posiadać specjalne przystosowania do pobierania i trawienia pokarmu. Zapraszam na podaną niżej stronę w celu obejrzenia relacji filmowej. http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/film_przystosowania_roślinożerców_do_zjadania_roślin.html

Przeżuwacze Specjalna grupa roślinożerców to przeżuwacze, które dokładnie przeżuwają swój pokarm stąd taka nazwa. Należą do nich ssaki kopytne, jak jelenie, łosie, żubry, bydło domowe. Ich żołądek składa się z 4 komór. Ten sposób trawienia omawia krótki film http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/film_liściożercy.html

Drapieżcy Wszystkie organizmy muszą posiadać specjalne przystosowania do pobierania i rozdrabniania pokarmu. Występuje ogromna różnorodność tych przystosowań, jak również obserwujemy ewolucyjne komplikowanie się budowy układu pokarmowego. Drapieżnikiem jest malutka stułbia, biedronka, bocian, lis… a także niewinnie wyglądająca roślinka rosiczka czy dzbanecznik.

Podział organizmów cudzożywnych Saprofity i saprofagi, odżywiając się szczątkami organicznymi, znajdującymi się w glebie, mule, wodzie, ściółce leśnej, rozkładają materię organiczną na związki nieorganiczne - destruenci. Umożliwiają w ten sposób krążenie pierwiastków w przyrodzie.

Pasożyty Miejscem bytowania pasożytów i zdobywania pokarmu są inne organizmy. Pasożyty zewnętrzne przytwierdzają się do swojego żywiciela za pomocą przyssawek lub innych narządów czepnych oraz lepkich substancji. Pasożyty wewnętrzne wchłaniają pokarm już strawiony przez żywiciela.

Zadania Wymień wszystkie czynniki niezbędne do przebiegu fotosyntezy. Podaj 5 przykładów organizmów samożywnych. Wyjaśnij, dlaczego obecność saprobiontów jest tak ważna w łańcuchu pokarmowym. Przedstaw, czym charakteryzuje się żołądek przeżuwaczy. Wyjaśnij, dlaczego rosiczka i dzbanecznik są drapieżnikami.

Źródła J. Loritz-Dobrowolska i wsp.,Biologia 1,Operon,2009r. E. Kłos i wsp., Ciekawa biologia1,WSiP, 2002r. B.Klimuszko, Żak, 2009r. B.Klimuszko, Żak,2001r. H.Lach,J.Ślósarczyk, Nowa Era, 1994r. Z.Sendecka i wsp., Vademecum, Operon, 2008r. E.Pyłka-Gutowska,E.Jastrzębska, Bliżej biologii 1, WSiP, 2009r. D.Cichy,I.Żeber-Dzikowska, Biologia 1, DEBIT, 1999r. B.Potocka,W.Górski, Biologia 1, MAC Edukacja S.A.,2002r.

do zobaczenia…..