AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
1 Z A S A D Y P R A W I D Ł O W E G O Ż Y W I E N I A Bernadetta Świątek WSSE Rzeszów.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
stanów fizjologicznych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe dla Zdrowych Dzieci” The American Hearth Association recommends this eating pattern for families: Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne rekomenduje następujący wzór odżywiania dla rodzin:

Energia (kalorie) powinny być odpowiednie aby zapewnić wzrost i rozwój oraz aby osiągnąć lub utrzymać odpowiednią masę ciała; Jedz żywność o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, tłuszczu trans, cholesterolu, soli (sodu) oraz dodanego cukru;

Utrzymuj spożycie tłuszczu pomiędzy 30 a 35% kalorii dla dzieci w wieku 2-3 lat oraz pomiędzy 25 a 35% kalorii dla dzieci i młodzieży w wieku 4-18, przy większości tłuszczów pochodzących ze źródeł bogatych w wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takich jak ryby, orzechy i oleje roślinne;

Wybieraj zróżnicowane produkty aby otrzymać wystarczającą ilość węglowodanów, białek i innych składników odżywczych; Spożywaj tylko tyle kalorii aby utrzymać zdrową masę dla twojego wzrostu i budowy ciała. Bądź aktywny fizycznie co najmniej 60 minut dziennie;

Spożywaj pełnoziarniste pieczywo i produkty mączne zamiast rafinowanego. Zwracaj uwagę na „pełne ziarno” jako pierwszy składnik na etykiecie żywności i dopilnuj aby co najmniej połowa produktów mącznych była pełnoziarnista;

Spożywaj codziennie różnorodne owoce i warzywa, ograniczając jednocześnie spożycie słodzonych soków i napojów. Każdy posiłek powinien zawierać przynajmniej 1 porcję owoców lub warzyw. Zalecenia dla dzieci wynoszą od objętości jednej filiżanki dziennie owoców dla dzieci w wieku 1 do 3 lat do dwu filiżanek dla młodzieży letniej. Zalecane spożycie warzyw wynosi od ¾ filiżanki dla rocznego dziecka do 3 filiżanek dla latków;

Wprowadź i regularnie spożywaj ryby. Spożywaj beztłuszczowe lub niskotłuszczowe produkty mleczne. Dzieci w wieku od 1 do 8 lat potrzebują codziennie 2 filiżanek mleka, w wieku 9-18 lat – 3 filiżanki mleka lub jego odpowiedników;

Nie przejadaj się. Szacunkowa ilość kalorii (kcal) potrzebna dzieciom wynosi od 900/dzień dla dziecka jednorocznego do 1800/dzień dla letniej dziewczyny i 2200/dzień dla letniego chłopca.

Powyższy wzorzec żywieniowy wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój dziecka. Wprowadza dostateczną ilość energii i osiąga lub przewyższa rekomendowane dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki żywieniowe dla dzieci i młodzieży, włączając żelazo i wapń.