CZAS NA ZDROWIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Przede wszystkim należy stosować odpowiednia dietę i nie unikać aktywności fizycznej. Zdrowa dieta oparta jest na niskotłuszczowych produktach, rybach,
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
stanów fizjologicznych.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Pharmanex® Bone Formula
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Zasady zdrowego odżywiania
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

CZAS NA ZDROWIE

MAPA GOSPODARSTW EKOLOGICZNYCH W POWIECIE KARTUSKIM Gospodarstwo Rolne "Stężyca" - Alicja i Marek Szutenberg Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Konkol (Kosy) Gospodarstwo ekologiczne Michała Kordy (Kaplica) Wojciech Gosz 83-342 Kamienica Królewska, Kamienicki Młyn ECOFARM Fundacja Polska Farma Ekologiczna (Żukowo) Stanisław Hasse 80-297 Banino, Miszewo Brygida i Andrzej Kąkol Miechucino Ryszard Pastuszak Żukowo Leszek Plotta Żukowo Regina Szylke Przyjaźń, Niestępowo

MAPA GOSPODARSTW EKOLOGICZNYCH W POWIECIE KARTUSKIM Gospodarstwo Rolne "Stężyca" - Alicja i Marek Szutenberg Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Konkol (Kosy) Gospodarstwo ekologiczne Michała Kordy (Kaplica) Wojciech Gosz 83-342 Kamienica Królewska, Kamienicki Młyn ECOFARM Fundacja Polska Farma Ekologiczna (Żukowo) Stanisław Hasse 80-297 Banino, Miszewo Brygida i Andrzej Kąkol Miechucino Ryszard Pastuszak Żukowo Leszek Plotta Żukowo Regina Szylke Przyjaźń, Niestępowo

PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA Należy jeść codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnione w piramidzie i być codziennie aktywnym fizycznie

Tygodniowa porcja ruchu PIRAMIDA RUCHU Tygodniowa porcja ruchu

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. Pij płyny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Mięso spożywaj z umiarem. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWNIENIA Ograniczaj ilości spożywanej kawy i zwykłej herbaty. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed pójściem spać. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, Spożywaj  minimum 1 litr dziennie wody niegazowanej Unikaj palenia papierosów i picia alkoholu.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWNIENIA Ograniczaj spożywanie soli Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.

ZESTAW WITAMIN, KTÓRE POWINNY WYSTĄPIĆ W NASZEJ CODZIENNEJ DIECIE

ZESTAW WITAMIN, KTÓRE POWINNY WYSTĄPIĆ W NASZEJ CODZIENNEJ DIECIE D- powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego – potrzeba prawidłowej mineralizacji kości – źródło – ryby morskie – śledź, makrela, łosoś oraz tran, wątróbka, żółtko jajka, masło, sery, żółte, tłuste mleko. A – na dobre widzenie, prawidłowy stan skóry, tworzenie kości i produkcję niektórych hormonów –źródło – mięso zwierzęce, ryby morskie, tran, wątróbka, żółtko jaj, masło, tłusty twaróg, szpinak, morele, dynia, marchew, sałata, brzoskwinie. K – zapobiega krwawieniom (wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi), ułatwia gojenie złamań i wzmacnia kości – źródło – szpinak, sałata, brukselka, kalafior, wątróbka wołowa, masło, jajka, olej kukurydziany. ZESTAW WITAMIN, KTÓRE POWINNY WYSTĄPIĆ W NASZEJ CODZIENNEJ DIECIE

PRZETWORY MLECZNE Mleko zawiera dużo wapnia i fosforu. Te 2 składniki gwarantują nam mocne kości oraz zdrowe zęby. Mleko jak również jego przetwory dostarczają nam dużo elementów niezbędnych dla pełnego zdrowia. Najlepiej jest je spożywać na śniadanie w połączeniu z produktami zbożowymi. Takie śniadaniowe menu gwarantuje udany dzień pełen wigoru i sił witalnych.

PRODUKTY ZBOŻOWE

Dziękujemy RZEPKI