Szkoła Letnia STC — Łódź 2009 1 Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Polskie 10 lat w Unii. Polityczne aspekty członkostwa - jak Polska zmieniła Europę.
Advertisements

1 TREŚĆ UMOWY O PRACĘ : Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w szczególności: 1) rodzaj pracy,
Cukier Pobieranie i przygotowanie próbek PN Zamiast PN-85/A Łódź czerwiec 2007.
Doświadczenia z pracy ze schładzarką szybową w fabryce Szerencs Zakopane, Zoltán TÓTH Mátra Cukor.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
EFEKT FOTOELEKTRYCZNY ZEWNĘTRZNY I WEWNĘTRZNY KRZYSZTOF DŁUGOSZ KRAKÓW,
1 Konferencja dyrektorów szkół z terenu działania OKE w Krakowie październik 2008 roku część IV.
Plan Czym się zajmiemy: 1.Bilans przepływów międzygałęziowych 2.Model Leontiefa.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
11 Poznań, czerwiec 2010 Raport z audytu 111 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SPZOZ w Poznaniu.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń w atmosferze
Dochody JST 2004 – 2012, perspektywa 2013 – 2020 Warszawa, 20 czerwca 2013 Senat RP.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
Niepewności pomiarowe. Pomiary fizyczne. Pomiar fizyczny polega na porównywaniu wielkości mierzonej z przyjętym wzorcem, czyli jednostką. Rodzaje pomiarów.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Motywy i bariery ekspansji zagranicznej polskich przedsiębiorstw Rafał Tuziak, Instytut Rynków i Konkurencji SGH.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
MOŻLIWOŚCI EKSPERYMENTALNO- TEORETYCZNEGO MODELOWANIA PROCESU SPALANIA ODPADÓW W WARSTWIE RUCHOMEJ ORAZ OPTYMALIZACJI PRACY SPALARNI ODPADÓW Realizowane.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kontrakty terminowe na indeks mWIG40 Prezentacja dla inwestorów Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. Dział Notowań GPW kwiecień 2005.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
Ocena postępowania o udzielenie zamówienia publicznego polega na ocenie zgodności postępowania Beneficjentów z obowiązującymi przepisami dotyczącymi zamówień.
Fizyczne metody określania ilości pierwiastków i związków chemicznych. Łukasz Ważny.
Zarządzanie systemami dystrybucji
W KRAINIE TRAPEZÓW. W "Szkole Myślenia" stawiamy na umiejętność rozumowania, zadawania pytań badawczych, rozwiązywania problemów oraz wykorzystania wiedzy.
Metoda kartogramów. Definicja Metoda służy do przedstawiania średniej intensywności zjawiska w granicach określonych pól odniesienia. Wartości obliczane.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Zjawisko fotoelektryczne zewnętrzne i wewnętrzne
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Finansowanie wybranych działań w parkach narodowych przy udziale środków funduszu leśnego - zakres merytoryczny Warszawa, 06 kwietnia 2016 r.
Skuteczności i koszty windykacji polubownej Wyniki badań zrealizowanych w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki „Ocena poziomu rzeczywistej.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
MATURA 2007 podstawowe informacje o zmianach w egzaminie.
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Olsztyn, r.
Własności elektryczne materii
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Metody sztucznej inteligencji - Technologie rozmyte i neuronowe 2015/2016 Perceptrony proste nieliniowe i wielowarstwowe © Kazimierz Duzinkiewicz, dr hab.
Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.  Planowanie zadań typu P  Zadania typu P to zadania unikalne służące zwykle dokonaniu jednorazowej, konkretnej.
 Coraz mniej Polaków pali papierosy, ale to i tak grubo ponad jedna czwarta narodu. Palaczy policzyła Komisja Europejska.  W zeszłym roku papierosy.
Ruch jest wszechobecnym zjawiskiem w otaczającym nas świecie. Poruszają się miedzy innymi: ludzie, samochody, wskazówki zegara oraz maleńkie atomy.
Warszawska Wyższa Szkoła Informatyki Andrzej Kuska Promotor : dr inż. Paweł Figat Konsultant : mgr inż. Andrzej Ptasznik.
Wartość rynkowa nieruchomości dr Małgorzata Zięba.
POP i SIR POK1 i POK2.
Od recesji do koniunktury.. Podstawowe pojęcia. Recesja – zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tempa wzrostu gospodarczego, skutkujące.
Ustalenia z misji audytowych przeprowadzonych przez Europejski Trybunał Obrachunkowy w ramach PROW w obszarze zamówień publicznych.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Renata Maciaszczyk Kamila Kutarba. Teoria gier a ekonomia: problem duopolu  Dupol- stan w którym dwaj producenci kontrolują łącznie cały rynek jakiegoś.
Energia słoneczna i ogniwa paliwowe Patryk Iwan ZiIP I mgr Gr III.
Budżetowanie kapitałowe cz. III. NIEPEWNOŚĆ senesu lago NIEPEWNOŚĆ NIEMIERZALNA senesu strice RYZYKO (niepewność mierzalna)
O PARADOKSIE BRAESSA Zbigniew Świtalski Paweł Skałecki Wydział Matematyki, Informatyki i Ekonometrii Uniwersytet Zielonogórski Zakopane 2016.
Niska emisja i jej wpływ na zdrowie
WYNIKI ZMIANY TWARDOŚCI ZIARNA PSZENICY W TRAKCIE PROCESU NAWILŻANIA
EGZAMIN GIMNAZJALNY kwiecień 2017
Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
Odczytywanie diagramów
Informacja Ministra Edukacji Narodowej
Treść umowy o pracę wymiar czasu pracy termin rozpoczęcia pracy
Zapis prezentacji:

Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Zjawiska zachodzące podczas przechowywania cukru :  zlepianie i zbrylanie cukru,  zmiana wskaźników jakościowych cukru.

Szkoła Letnia STC — Łódź Na proces zbrylania cukru mają wpływ takie parametry jak:  zawartość wilgoci w cukrze,  temperatura cukru,  równowagowa wilgotność względna powietrza,  wielkość i kształt kryształów,  zawartość inwertu i popiołu.

Szkoła Letnia STC — Łódź Świeżo wyprodukowany kryształ zawiera trzy formy wilgoci :  Wilgoć swobodną - znajduje się na powierzchni kryształów cukru i można ją łatwo i szybko usunąć przez suszenie do zawartości wilgoci 0,03-0,04%.  Wilgoć związaną powierzchniowo - znajduje się w szklistej warstwie na powierzchni kryształów i uwalnia się powoli w miarę krystalizowania szkliwa. Jest to stan równowagi nietrwałej.  Wilgoć wewnętrzną - zamknięta w sieci krystalicznej i prawdopodobnie nie stanowi problemu w procesie magazynowania cukru luzem.

Szkoła Letnia STC — Łódź Proces zlepiania i zbrylania cukru  Zjawiska sorpcyjne - za bezpieczną górną granicę wilgotności względnej powietrza podczas przechowywania cukru białego uważa się %.  Granulacja cukru - Zawartość drobnych kryształów w cukrze zwiększa skłonność kryształów do samozbrylania.  Kondycjonowanie cukru – sposób zapobiegania zbrylaniu się cukru w silosach.

Szkoła Letnia STC — Łódź Warunki składowania cukru  Cukier przeznaczony do składowania luzem powinien być: - wysuszony do zawartości 0,03 % wilgoci, - ochłodzony do temperatury °C, - pozbawiony grudek, zlepków i pyłu cukrowego.  Zgodnie z Polską Normą PN-86/A-74860: - temperatura powietrza w magazynach cukru nie powinna być niższa niż 10°C, - wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 70 %.

Szkoła Letnia STC — Łódź Pogorszenie jakości cukru zależy od:  warunków przechowywania – głównie od temperatury i wilgotności,  jakości cukru kierowanego do składowania,  czasu składowania.

Szkoła Letnia STC — Łódź Cel badań Zbadanie wpływu czasu składowania oraz jakości cukru kierowanego do składowania na zmianę wskaźników jakościowych.

Szkoła Letnia STC — Łódź Metodyka badań  Analizowano średniokampanijne próby cukru pochodzące z różnych cukrowni przed składowaniem oraz po jednym roku, po dwóch i po trzech latach składowania.  Próby przechowywane były w workach foliowych w temperaturze pokojowej ok ºC i wilgotności względnej powietrza %.

Szkoła Letnia STC — Łódź  zabarwienie roztworu cukru - metoda ICUMSA GS2/3-10 (2002),  zabarwienie cukru krystalicznego – metoda ICUMSA GS2-13 (1998),  zawartość popiołu konduktometrycznego – metoda ICUMSA GS2/3-17 (2002),  zawartość wilgoci - metoda ICUMSA GS2/1/3-15 (1994),  mętność roztworu cukru – metoda ICUMSA GS2/3-18 (2007),  zawartość SO 2 - metoda ICUMSA GS2-33 (1994). Metodyka badań – oznaczenia analityczne

Szkoła Letnia STC — Łódź Wyniki badań i ich omówienie Pierwszy etap badań obejmował określenie jakie wskaźniki jakościowe cukru ulegają największym zmianom po jednorocznym okresie składowania.

Szkoła Letnia STC — Łódź Rys.1. Zabarwienie roztworu cukru oznaczone przed składowaniem i po 1 roku składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Rys. 2. Reflektancja cukru oznaczona przed składowaniem i po 1 roku składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Rys. 3. Zawartość popiołu konduktometrycznego w cukrze oznaczona przed składowaniem i po 1 roku składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Rys. 4. Mętność roztworów cukru oznaczona przed składowaniem i po 1 roku składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Rys. 5. Zawartość dwutlenku siarki w cukrze oznaczona przed składowaniem i po 1 roku składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Rys. 6. Zawartość wilgoci w cukrze oznaczona przed składowaniem i po 1 roku składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Z danych przedstawionych na rysunkach wynika, że podczas składowania w największym stopniu uległo zmianie zabarwienie cukru oraz zawartość SO 2. Zabarwienie cukru zwiększyło się, natomiast zawartość SO 2 obniżyła się. Wyniki badań i ich omówienie

Szkoła Letnia STC — Łódź Wyniki badań i ich omówienie Drugi etap badań obejmował określenie wpływu jakości cukru na na zmiany wskaźników jakościowych cukru po jednorocznym okresie składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Wskaźnik Cukier rafinowany Cukier biały Cukier biały Przed skład. Po 1 roku Przed skład. Po 1 roku Przed skład. Po 1 roku Zabarwienie roztworu [IU] Przyrost 10,813,421,928,346,368,4 24 %29 %48 % Zabarwienie kryształu „typ” Przyrost 0,620,951,311,882,893,72 53 %44 %29 % Popiół konduktomet. [%]0,004 0,0110,0100,020 Suma punktów europejskich Wzrost 4,65,711,313,223,327,7 1,1 punktów1,9 punktów4,4 punktów Wilgotność [%]0,0140,0060,0250,0120,0220,021 Dwutlenek siarki [mg/kg] Obniżenie 0,420,441,571,320,560, %73 % Wpływ jakości cukru na zmianę wskaźników jakościowych po jednorocznym okresie składowania

Szkoła Letnia STC — Łódź Wyniki badań i ich omówienie Trzeci etap badań obejmował określenie wpływu czasu składowania na wskaźniki jakościowe cukru.

Szkoła Letnia STC — Łódź Wpływ czasu składowania na zmianę wskaźników jakościowych cukru białego Wskaźnik Przed skład. Po roku Przed skład. Po dwóch latach Przed skład. Po trzech latach Zabarwienie IU 420 roztworu 24,732,821,532,133,563,1 33 % ↑49 % ↑88 % ↑ Zabarwienie „typ” kryształu 1,702,191,562,311,562,86 29 % ↑48 % ↑83 % ↑

Szkoła Letnia STC — Łódź Wpływ czasu składowania na zmianę wskaźników jakościowych cukru białego Wskaźnik Przed skład. Po roku Przed skład. Po dwóch latach Przed skład. Po trzech latach Popiół % konduktometryczny 0,012 0,028 Brak zmian wskaźnika

Szkoła Letnia STC — Łódź Wpływ czasu składowania na zmianę wskaźników jakościowych cukru białego Wskaźnik Przed skład. Po roku Przed skład. Po dwóch latach Przed skład. Po trzech latach Suma punktów 13,315,412,815,423,229,7 (2,1 pkt.) 15 % ↑(2,6 pkt.) 20 % ↑(6,5 pkt.) 28 % ↑ Kategoria UE Brak zmian kategorii cukru

Szkoła Letnia STC — Łódź Wpływ czasu składowania na zmianę wskaźników jakościowych cukru białego Wskaźnik Przed skład. Po roku Przed skład. Po dwóch latach Przed skład. Po trzech latach Wilgotność %0,0170,016 0,0190,0240,031 Niewielkie zmiany

Szkoła Letnia STC — Łódź Wpływ czasu składowania na zmianę wskaźników jakościowych cukru białego Wskaźnik Przed skład. Po roku Przed skład. Po dwóch latach Przed skład. Po trzech latach Mętność IU 420 roztworu Niewielkie zmiany

Szkoła Letnia STC — Łódź Wskaźnik Czas składowania (lata) 123 Przed skład. Po roku Przed skład. Po dwóch latach Przed skład. Po trzech latach SO 2 mg/kg0,930, ,6 % ↓--- Wpływ czasu składowania na zmianę wskaźników jakościowych cukru białego

Szkoła Letnia STC — Łódź Wnioski 1.Stwierdzono, że podczas składowania w największym stopniu zmienia się zabarwienie roztworu i kryształów cukru. Wzrost tych wskaźników zależy od jakości cukru kierowanego do składowania i od czasu składowania.

Szkoła Letnia STC — Łódź Wnioski 2.Stwierdzono, że przyrost zabarwienia podczas składowania jest tym większy, im wyższe są: zabarwienie, zawartość popiołu i wilgotność. Po jednorocznym okresie składowania w cukrze rafinowanym o zabarwieniu 11 IU, zawartości popiołu 0,004 % i wilgotności 0,014 % przyrost zabarwienia wynosił 24 %, natomiast w cukrze gorszej jakości o zabarwieniu 46 IU, zawartości popiołu 0,020 % i wilgotności 0,022 % przyrost zabarwienia wynosił 48 % w stosunku do wartości początkowej.

Szkoła Letnia STC — Łódź Wnioski 3.Ponadto wykazano, że przyrost zabarwienia jest tym większy, im dłuższy jest czas składowania. Po jednorocznym okresie składowania zabarwienie roztworu cukru w badanych próbach wzrosło średnio o 33 %, po dwuletnim okresie składowania średnio o 49 %, po trzyletnim okresie składowania średnio o 88 % w stosunku do wartości początkowej.

Szkoła Letnia STC — Łódź Wnioski 4.Nie stwierdzono wpływu czasu składowania na zawartość popiołu konduktometrycznego w cukrze. Zawartość popiołu w analizowanych próbach po różnym okresie składowania nie uległa zmianie.

Szkoła Letnia STC — Łódź Wnioski 5.Czas składowania miał wpływ na wzrost sumy punktów europejskich. Stwierdzono, że suma punktów europejskich po jednorocznym okresie składowania wzrosła średnio o 15 %, po dwuletnim okresie składowania wzrosła średnio o 20 %, po trzyletnim okresie składowania średnio o 28 % w stosunku do wartości początkowej. Wzrost sumy punktów europejskich nie spowodował zmiany kategorii jakości handlowej cukru na kategorię gorszej jakości.

Szkoła Letnia STC — Łódź Wnioski 6.Składowanie cukru w workach foliowych w temperaturze pokojowej ok. 20 ‑ 23°C i wilgotności % nie spowodowało istotnych zmian w zawartości wilgoci analizowanych prób. Wilgotność wahała się od 0,016 % do 0,031 % i nie przekroczyła dopuszczalnej przez wymagania unijne wartości 0,06 %. Niewielkie wahania wilgotności nie miały wpływu na zmianę badanych wskaźników jakościowych cukru.

Szkoła Letnia STC — Łódź Wnioski 7.Stwierdzono, że zawartość dwutlenku siarki w cukrze podczas jednorocznego okresu składowania uległa obniżeniu średnio o 38 %, tj. z wartości 0,93 mg/kg do 0,58 mg/kg. Obniżenie zawartości SO 2 w cukrze miało wpływ na wzrost zabarwienia podczas składowania.

Szkoła Letnia STC — Łódź Dziękuję za uwagę