Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej 4. 2. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowa dieta.
Advertisements

ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jem zdrowo.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Przede wszystkim należy stosować odpowiednia dietę i nie unikać aktywności fizycznej. Zdrowa dieta oparta jest na niskotłuszczowych produktach, rybach,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Jak zdrowo i bezpiecznie s s s spędzam wolny czas.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
stanów fizjologicznych.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Śniadanie daje Moc.
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Autorzy: Marcelina Gajda, Julia Hajdukiewicz, Jagoda Jarosławska
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Przepis na zdrowie

Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie 2-3 porcje produktów mlecznych. 4. Nie rezygnuj z ciemnego pieczywa i kasz. 5. Ogranicz spożycie tłuszczu. 6. Jedz dużo warzyw i owoców. 7. Zachowaj umiar w spożywaniu cukru i słodyczy. 8. Ograniczaj spożywanie słonych przekąsek. 9. Pij 1,5-2 l wody dziennie. 10. Bądź aktywny.

Posiłki Powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja Podczas przyrządzania posiłków pamiętajmy o tym by je jak najbardziej urozmaicać.

Piramida żywieniowa

Produkty mleczne Mleko i produkty mleczne- Zawiera on wapno i witaminę D dzięki, którym mamy mocne kości. Jednak w czasie dojrzewania mleko powinno się ograniczyć, gdyż zawiera dużo hormonów.

Produkty zbożowe Należy dużo ich spożywać, ponieważ te produkty są źródłem energii i błonnika. Starajmy się wybierać produkty pełno ziarniste.

Tłuszcz Tłuszcz- zaleceniem jest by spożywać od 2-3 porcji dziennie np. masła, oleju. Powinniśmy unikać tłustych potraw, mięs czy wędlin. W naszej diecie powinno być miejsce dla ryb, które zawierają tłuszcze, ale te zdrowe.

Warzywa i owoce Dziennie powinniśmy spożywać 4-5 porcji warzyw i 3-4 porcje owoców. Są one źródłem potasu, magnezu czy błonnika. Po za tym wiele z nich ma bardzo ciekawe właściwości.

Woda Powinniśmy spożywać codziennie 1,5-2l wody dziennie. Nie koniecznie chodzi o to by wypić dokładnie 2 litry, bo przecież zjadając np. zupę też wypijamy jakąś część dziennego zapotrzebowania.

Aktywność W zdrowym odżywianiu ważna też jest aktywność. Dlatego powinniśmy 3-4 razy w tygodniu ćwiczyć po 30 minut dziennie by czuć się dobrze

Smacznie Zapewne przygotowując posiłki pamiętamy o tym by były przede wszystkim smaczne, bo przecież je zjadamy. A zdarza się tak, że takie oczywiste połączenia, które są smaczne, bywają nieprzyjaciółmi dla naszego organizmu.

Kolorowo Najpierw jedzą oczy. Dlatego podczas przygotowywania posiłków zwracajmy uwagę na wygląd wizualny. Bo lepiej smakuje coś co ma ładny wygląd.

Przygotowały: Aleksandra Smoleń Barbara Rychlicka