Cukrzyca diabetes melitus (łac.)
Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy komórki produkujące insulinę w trzustce Normalnie układ odpornościowy zwalcza obce organizmy, takie jak wirusy lub bakterie. Ale z nieznanych przyczyn, u osób z cukrzycą typu 1, układ odpornościowy atakuje różne komórki w organizmie człowieka. Prowadzi to do całkowitego niedoboru hormonu insuliny. Objawy: zwiększone pragnienie, uczucie głodu (zwłaszcza po jedzeniu), suchość w ustach, nudności i czasami wymioty, częste oddawanie moczu, niewyjaśniony spadek masy ciała (mimo ciągłego jedzenia i uczucia głodu), zmęczenie (uczucie słabości), niewyraźne widzenie, ciężki oddech, trudności z oddychaniem,
Powszechnie znane typy cukrzycy cd. Typ II Cukrzyca typu 2, kiedyś nazywana cukrzycą insulino-niezależną, jest najczęstszą postacią cukrzycy, z którą do czynienia ma 90% do 95% osób z cukrzycą. W przeciwieństwie do osób z cukrzycą typu 1 ciało osób z cukrzycą typu 2 wytwarza insulinę. Niestety trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub organizm nie jest w stanie efektywnie wykorzystać insuliny. Objawy zwiększone pragnienie, uczucie głodu (zwłaszcza po jedzeniu), suchość w ustach, mdłości i czasami wymioty, częstsze oddawanie moczu, zmęczenie (ogólna słabość, uczucie zmęczenia) niewyraźne widzenie, drętwienie lub mrowienie rąk lub stóp, wolno gojące się rany.
Cukrzyca ciążowa U prawie wszystkich kobiet można zanotować pewien stopień upośledzenia tolerancji glukozy, co jest wynikiem zmian hormonalnych, które występują w czasie ciąży. Oznacza to, że poziom cukru we krwi może być większy niż normalnie, ale nie na tyle, aby nabawić się cukrzycy. W późniejszym okresie ciąży (trzeci trymestr), te zmiany hormonalne sprawiają, że kobieta w ciąży narażona jest na ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej.
Dieta cukrzyka 1. Urozmaicenie – im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej. 2. Umiarkowanie – jeść należy tylko tyle, ile potrzebuje organizm. Każda nadwyżka kalorii przekłada się na przyrost wagi, a im większa masa ciała,tym większe dawki leków są potrzebne. 3. Uregulowanie – trzeba jeść o stałych porach, aby dobrze kojarzyć posiłki z przyjmowanymi lekami. Taka regularność sprzyja też dobremu spalaniu kalorii 4. Unikanie - niektórych potraw jest wpisane w dietę cukrzycową. Dotyczy to głównie pokarmów zawierających dużo tłuszczu zwierzęcego i soli. 5. Umiejętność - zdrowego przyrządzania posiłków dotyczy zwłaszcza obróbki termicznej. Nawet chude mięso panierowane i smażone czy duszone w głębokim tłuszczu przestaje być zdrowe.
Najnowsze dane dotyczące cukrzycy
Dane statystyczne
Ważne zasady żywienia w cukrzycy Liczba posiłków od 5-7 na dobę spożywanych w odpowiedniej wartości energetycznej, Posiłki muszą być spożywane regularnie, Posiłki należy rozłożyć tak w ciągu dnia, by harmonizowały z nasileniem leków hipoglikemicznych, Główne 3 posiłki(śniadanie I, obiad, kolacja) powinny zawierać białko pochodzenia zwierzęcego np. ryby, jaja, mięso, ser
Główne powikłania cukrzycowe
NIEDOCUKRZENIE (HIPOGLIKEMIA) Jakie są przyczyny niedocukrzenia?: Przyjęcie zbyt dużej dawki leku przeciwcukrzycowego. Podanie zbyt dużej dawki insuliny. Pominięcie posiłku lub nadmierny wysiłek fizyczny (u chorego na cukrzycę leczonego doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi lub insuliną) Alkohol.
STOPY U DIABETYKA Zespół Stopy Cukrzycowej to jedno z najpoważniejszych powikłań, jakie mogą wystąpić u pacjenta cierpiącego na cukrzycę, pojawia się u 6 do 10% chorych. Komplikacje zaczynają się od kłopotów z poruszaniem się, mogą zakończyć amputacją. Niemal 50% przypadków amputacji nóg w naszym kraju spowodowanych jest cukrzycą.
Autorzy: Kornelia Pacała, Karolina Grabowska