Nawyki Żywieniowe Brytyjczyków
Dzienne Menu Brytyjczyka Śniadanie Lunch Obiad Five o’clock Kolacja
Śniadanie Angielskie śniadanie składa się z jajka sadzonego, kiełbaski, bekonu, tostów, grzybków, smażonej fasolki, czasem pomidorów i oczywiście soku pomarańczowego.
Lunch Lunch to krótki i lekki posiłek spożywany w trakcie szybkiej przerwy obiadowej. Znaczeniowo, odpowiednik polskiej przekąski między śniadaniem a obiadem, spożywany najczęściej w godzinach: –
Obiad Brytyjczycy obiad spożywają między godziną a Klasyczny zestaw to ryba z frytkami. Haggis
Five o’clock Tea to nie tylko nazwa popularnego napoju, podawanego w Wielkiej Brytanii z mlekiem, niekiedy z dodatkiem cukru.Tea, czy też five o'clock tea, to również nazwa posiłku.
Kolacja Kolacja jest w Wielkiej Brytanii posiłkiem podawanym na gorąco, poza tym nie ma konkretnych, tradycyjnych potraw, kojarzonych z tym wieczornym posiłkiem.
Złe nawyki żywieniowe Brytyjczyków Fast food Pub Jedzenie na mieście Słodkie i gazowane napoje Słodycze Bierny tryb życia
Fast foody
Puby
Jedzenie na mieście W ostatnich latach można zauważyć, że wiele ludzi – szczególnie w dużych miastach – coraz częściej je na mieście. W ofertach restauracji, barów, coffee barów pojawiły się oferty śniadań, które można dostać nawet o bardzo wczesnych porach. Menu obiadowe najczęściej obowiązuje do godz – i obowiązuje do końca dnia.
Słodkie i gazowane napoje
Słodycze
Bierny tryb życia Bierny tryb życia negatywnie wpływa na mózg. Od dawna wiadomo, że aktywność fizyczna wywiera pozytywny wpływ na organizm, a właśnie opublikowane wyniki badań dowodzą, że brak wysiłku fizycznego może wpłynąć na przemianę specyficznych neuronów w mózgu i to w niekorzystny sposób.
Skutki zdrowotne niewłaściwej diety Brytyjczyków Choroby Otyłość dzieci, nastolatków i dorosłych
Choroby Zdrowie - nieodpowiednia dieta sprawia, że szybciej się starzejemy i zapadamy na różnego rodzaju choroby, takie jak cukrzyca, choroby serca, nowotwory, otyłość, choroba Alzheimera. Jesteśmy również bardziej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Edukacja - nieprawidłowa dieta osłabia funkcje poznawcze u dziecka przez co trudniej mu się uczyć. Później problem się coraz bardziej pogłębia, trudno o jakiekolwiek osiągnięcia na studiach czy w życiu zawodowym. Płodność - niewłaściwe odżywianie zmniejsza płodność i zwiększa ryzyko wad u nowonarodzonego dziecka.
Otyłość dzieci, nastolatków i dorosłych Otyłość stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia, ponieważ przyczynia się do wystąpienia wielu chorób. Skutkuje on poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, m.in. wzrostem ryzyka wystąpienia zaburzeń i chorób układów: krążenia (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca), pokarmowego (kamica pęcherzyka żółciowego, insulinooporność, cukrzyca typu 2, hiperlipidemia, nowotwory jelita grubego i odbytnicy), płciowego (zespół torbielowatości jajników, upośledzenie płodności, nieprawidłowości płodu, nowotwory piersi i trzonu macicy), moczowego (hiperurikemia i dna), kostnego (choroba zwyrodnieniowa stawów, bóle krzyża).
Ku przestrodze…
Ciekawostki Ziemniaki – Wielka Brytania należy do czołówki krajów, w której spożywa się największe ilości ziemniaków. Oczywiście należy tutaj wspomnieć o chips (frytki). Brytyjczycy marnują ok. 15 mln ton jedzenia, z których ok. 9 mln nadaje się do spożycia. Tylko 10 % Brytyjczyków zjada obecnie typowe brytyjskie śniadanie złożone z jajek na bekonie, większość pije dużo kawy zamiast przysłowiowej herbaty z mlekiem.
Autorzy prezentacji: Kamila Duszak Zuzanna Łępicka Jakub Prajs Janusz Mielnicki Karolina Bacławska Dziękujemy...
Bibliografia odzywiania.wieszjak.polki.pl