Przede wszystkim należy stosować odpowiednia dietę i nie unikać aktywności fizycznej. Zdrowa dieta oparta jest na niskotłuszczowych produktach, rybach, owocach i warzywach. Niestety słodycze się do zdrowych artykułów żywnościowych nie zaliczają, co nie znaczy, że trzeba ich sobie kategorycznie odmawiać. Można od czasu do czasu pozwolić sobie na ciastka i cukierki, jednak nie powinny one stanowić elementu codziennego jadłospisu.
Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, to o jej zbawiennym wpływie na kondycję, sylwetkę i zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. To, że wszyscy ludzie zdają sobie z tego sprawę nie oznacza niestety, że chętnie uprawiamy sport. Wolny czas najchętniej spędzamy na fotelu lub kanapie. Wystarczy jednak tak niewiele, by poprawić wydolność i ogólny stan organizmu. Nie trzeba przecież od razu przebiegać 10 km dziennie. Można zacząć od regularnych spacerów w szybkim tempie, a zamiast jechać na zakupy autem, lepiej wyjść pieszo. Małymi kroczkami można dojść do naprawdę imponujących wyników, w myśl zasady, że kropla drąży skałę nie siłą, lecz częstym spadaniem.
Dbanie o własne zdrowie obejmuje także regularne wizyty u lekarza i wykonywanie badań kontrolnych. Niestety często jest tak, że zgłaszamy się do przychodni i szpitali, kiedy mamy jakieś niepokojące objawy. Regularne kontrole lekarskie pomagają wykryć we wczesnym stadium wiele groźnych chorób, które można wówczas skutecznie leczyć. Zdrowie jest największym dobrodziejstwem, jakie człowiek może posiadać. Takiego daru nie można ani lekceważyć, ani zaniedbywać, ponieważ prędzej czy później może się to zemścić. Naprawdę niewiele trzeba, żeby prawidłowo dbać o zdrowie. Wystarczy nieco zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe i zmienić nieco styl życia, żeby w niedługim czasie odczuć zmianę na lepsze.
Swoje ciało powinniśmy użytkować z umiarem, musi nam służyć przez długie lata. Nie należy go przeciążać. Sport amatorski zwykle korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Z kolei sport wyczynowy już nie – wiąże się z częstymi urazami, a także często ze stosowaniem dopingu, który ma zgubne skutki odległe, o których nie myśli ani trener ani zawodnik. Należy unikać niepotrzebnych urazów w codziennym życiu, zwłaszcza w pracy – tu niezbędna jest odrobina wyobraźni i przestrzeganie przepisów BHP. Kręgosłup to słaby punkt naszej konstrukcji, który bezmyślnie osłabiamy niewłaściwą pozycją siedzącą, czy podnoszeniem ciężarów. Kolejną zmorą są wypadki komunikacyjne, będące głównie wynikiem głupoty lub niesprawności pojazdu.
Organizm człowieka to bardzo złożony, precyzyjnie działający mechanizm. Aby sprawnie funkcjonował, powinniśmy dbać o zdrowie. Tylko właściwe współdziałanie całego organizmu człowieka zapewni nam dobre samopoczucie i pozwoli prawidłowo funkcjonować w społeczeństwie.
mała aktywność fizyczna ogółu ludności (zaledwie 30% dzieci i młodzieży oraz 10% dorosłych uprawia różne formy ruchu, którego rodzaj i intensywność zaspokaja potrzeby fizjologiczne organizmu), nieprawidłowości w sposobie żywienia skutkujące z jednej strony nadwagą (ok. 25% dorosłej ludności charakteryzuje się otyłością, a ok. 40 % nadwagą), a z drugiej niedożywieniem i niedoborami mineralno-witaminowymi, palenie tytoniu (ok. 40% mężczyzn i 20% kobiet pali codziennie papierosy, z tym, że obserwuje się trend spadkowy w populacji dorosłych, w odróżnieniu od populacji młodzieży, gdzie 22% chłopców i 14% dziewcząt w wieku 15 lat pali papierosy codziennie), nadmierne spożycie alkoholu (szacuje się, że w skali kraju uzależnionych od alkoholu jest ok tysięcy osób, nadużywających - ok. 3 miliony, a wśród 15 - latków ok. 50% miało kontakt z alkoholem), używanie substancji psychoaktywnych
Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie (lecz wskazane 4-5), oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Picie płynów w czasie posiłku powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych i powoduje zaburzenie procesów trawiennych. Nawyk picia płynów w czasie posiłku prowadzi do powstawania gazów, wzdęć i zaparć. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. Pierwsze trawienie odbywa się w jamie ustnej. Dokładne gryzienie i przeżuwanie umożliwia sokom żołądkowym dokładniejsze i szybsze trawienie. Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym i niskim ładunkiem glikemicznym. Wysoki lub za niski poziom insuliny sprzyja powstawaniu nadwagi i chorób metabolicznych.
Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Duża zawartość tłuszczu niekorzystnego dla zdrowia znajduje się w tłustym mięsie, tłustych wędlinach, lodach, ciastach, kremach, chipsach. Smarując pieczywo masłem, smaruj cienką warstwą. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce są najlepszym i niezastąpionym przez żadne preparaty źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed snem. Zapobiegnie się w ten sposób trudnościom z zasypianiem spowodowanym intensywną pracą przewodu pokarmowego. Zachowaj umiar w spożywaniu zarówno masła jak i margaryny.
Spożywaj minimum 1 litr wody dziennie. Woda niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu, pod warunkiem odpowiedniej jej jakości i czystości. Woda jest napojem zupełnie pozbawionym kalorii. Nie powinniśmy przesadzać z wodą mineralną, zbyt duża ilość wody mineralnej może powodować powstawanie kamieni nerkowych. Jeśli pijemy wodę to powinna to być woda mineralna, a najlepiej woda źródlana niegazowana, ponieważ napoje gazowane pobudzają apetyt. Pijąc powinniśmy pamiętać o piciu wody przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty. Kawa i herbata są korzystne dla zdrowia tylko wtedy, gdy spożywane są w ilości nie większej niż 2 szklanki dziennie i oczywiście bez dodatku cukru. W takiej ilości mają pozytywny wpływ na układ krążenia i mózg. Godna polecenia jest zielona herbata, która zawiera w swym składzie wiele niezbędnych dla naszego organizmu elementów. Zielona herbata oczyszcza krew, wzmacnia zęby, posiada właściwości bakteriobójcze, działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu. Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. Biała mąka jest produktem rafinowanym i w związku z tym jest pozbawiona witamin i soli mineralnych. Biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów).
Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru. Cukier podobnie jak mąka jest produktem rafinowanym otrzymywanym w naszym kraju z buraków. Cukier jest kompletnie pozbawiony substancji biologicznie czynnych - witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych. Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego. Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla młodych krów - cielaków (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko jest produktem ciężkostrawnym, co powoduje w następstwie zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest częstym alergenem, zawiera tłuszcze zwierzęce, powodujące zwiększenie ilości cholesterolu. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu. Ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) i glutaminianu sodu zmniejsza zagrożenie nadciśnieniem tętniczym. Sód podnosi ciśnienie krwi u wielu ludzi. Ograniczać spożycie soli powinni w szczególności ludzie z nadciśnieniem oraz osoby z rodzin, w których występuje nadciśnienie. Poza tym sód sprzyja otyłości, powoduje niektóre choroby serca, nerek, skóry, powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co obciąża układ krążenia. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6 gram.
Badania pokazują, że aż dwie trzecie dolegliwości fizycznych jest w jakiś sposób związana z psychiką. To fakt: ludzie szczęśliwi rzadziej chorują i szybciej powracają do zdrowia. Dlatego warto pracować nad optymistycznym spojrzeniem na świat i nie myśleć o chorobach.