Choroby związane ze złym odżywianiem.
Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Otyłość Czyli nadmierne nagromadzenie tłuszczu w ciele zwiększa ryzyko utraty zdrowia i wiąże się ze zwiększonym zagrożeniem występowania chorób serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, kamicy pęcherzyka żółciowego, zmian zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego a nawet niektórymi rodzajami nowotworów. Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że nadwaga i otyłość dotyczy 65% mężczyzn i kobiet w wieku lat.
Bulimia Obok anoreksji, bulimia stanowi jedno z najpoważniejszych i najbardziej niebezpiecznych zaburzeń odżywiania. Choroba ta jest groźna dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Schorzenie, zwane także „wilczym głodem”, polega na okresowych napadach żarłoczności i braku kontroli nad ilością spożywanego pokarmu. Osoby dotknięte tym schorzeniem nie mogą zapanować nad uczuciem głodu, które może się pojawić nawet chwilę po zjedzeniu posiłku...
Anoreksja Jadłowstręt psychiczny jest to zaburzenie percepcji, dotykające przeważnie zwykle młode kobiety, polegające na tym, że osoba chora odbiera siebie jako osobą otyłą, gdy w rzeczywistości może być bardzo szczupła. Anoreksja powoduje wyniszczenie organizmu, pozostawiające często nieodwracalne zmiany. Dochodzi do ograniczania ilości jedzenia co w efekcie prowadzi do wychudzenia. Chorzy z jadłowstrętem powinni być pod kontrolą psychiatry. W przypadku dużego zaawansowania choroby osoba powinna być hospitalizowana.
Osteoporoza t Jest chorobą cywilizacyjną polegającą na postępującym ubytku masy kostnej i zwiększonej łamliwości kości. Zapada na nią prawie co trzecia kobieta po 50 roku życia. Choroba ta dotyka coraz częściej również mężczyzn. Szacuje się, że w Polsce jest niż zagrożonych w sumie 9 milionów ludzi.
Próchnica zębów Rozkład tkanki zębowej z powstawaniem ubytków. W utworzonej jamie dochodzi do zakażenia miazgi zęba. Infekcja taka doprowadza do uszkodzenia naczyń krwionośnych i zębów i prowadzi do śmierci zęba. Powód próchnicy to kwasy powstające w wyniku działania bakterii w płytce nazębnej.
Kamica żółciowa To tworzenie się lub obecność kamieni w pęcherzyku żółciowym. Jest to powszechna choroba. Według danych statystycznych kamica występuje u 15 do 20% całej populacji, a w grupie osób powyżej 65 roku życia dotyczy nawet 30%. Kamica występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. U większości osób jest ona bezobjawowa, nie daje żadnych dolegliwości.
Przyczyny: brak czasu na przygotowanie jedzenia zgodnego z zasadami racjonalnego odżywiania się; stresujące wydarzenia życiowe (kłótnie, choroby, śmierć w rodzinie); brak akceptacji w środowisku i rodzinie; brak znajomości zasad zdrowego odżywiania się; Przyczyny i skutki niewłaściwego odżywiania się:
Skutki: Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie) - Nowotwory - Cukrzyca insulinoniezależna - choroby jelita grubego - Kamica żółciowa - Próchnica zębów - Osteoporoza - Otyłość - Bulimia, anoreksja
10 zasad zdrowego odżywiania: 1.Należy spożywać różnorodne pokarmy 2.Posiłki należy opierać o dużą ilość jedzenia bogatego w węglowodany 3.Należy spożywać więcej owoców i warzyw 4.Utrzymuj prawidłową wagę ciała. 5.Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia 6.Spożywaj posiłki regularnie 7.Pij dużą ilość płynów 8.Uprawiajmy sport 9.Zacznij teraz, i wprowadzaj stopniowe modyfikacje w twoim stylu życia. 10.Zapamiętaj - nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia, jest tylko dobra lub zła dieta.
Strony internetowe z których korzystałyśmy:
Prezentacje wykonały: Katarzyna Szewczyk Aleksandra Warszyńska