PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA
Zasady zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży: - Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie - Bądź codziennie aktywny fizycznie Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy - Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy - mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów Ograniczaj spożycie słonych produktów Pij 2 litry płynów najlepiej wody mineralnej, niesłodzonych soków
Dlaczego powinniśmy spożywać warzywa i owoce? Naukowcy wykazali, że częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, ponieważ zawierają one wiele ważnych dla zdrowia składników: witamin, minerałów i błonnika.
„Naturalne witaminy lubią chłopcy i dziewczyny. Bo najlepsze witaminy to owoce i jarzyny”. Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na 5 porcji. Najważniejsze aby warzywa i owoce spożywać kilka razy dziennie, dzięki czemu organizm przez cały dzień korzysta z zawartych w nich cennych składników. Powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków, ciasteczek itp.
A - umożliwia prawidłowy wzrost, bierze udział w procesie widzenia. C - przyspiesza gojenie ran, wpływa na odporność organizmu, uczestniczy w syntezie kolagenu (białka nadającego skórze elastyczność). E - uczestniczy w procesach rozrodczych organizmu, reguluje procesy przemiany materii. B1 – bierze udział w przemianach węglowodanów w organizmie, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i systemu odpornościowego.
UNIKAJ SOLI SÓL NIE JEST COOL Negatywne skutki nadmiernego spożycia soli: Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożyciem soli, ze względu na powstawanie: nadciśnienia tętniczego, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy) doszukuje się również związku między nadmiernym spożyciem soli a występowaniem raka żołądka oraz udaru mózgu nadmiar podaży soli powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie (prawidłowa czynność nerek powoduje wydalanie nadmiaru tego składnika, natomiast w przypadku upośledzonej ich funkcji może nastąpić ich obrzęk) Pozytywny wpływ spożycia niewielkich ilości soli: Mimo wszelkich przestróg przed stosowaniem soli istnieją oczywiście jej zalety. Sól jest potrzebna organizmowi, jednak nie należy spożywać jej w nadmiernych ilościach. Zalety soli (sodu) : utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej regulacja gospodarki wodnej organizmu
Cenne składniki mineralne w owocach i warzywach Wapń – podstawowy budulec kości i zębów. Potas – przeciwdziała rozwojowi nadciśnienia, odpowiada za właściwą pracę serca. Sód – potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi w organiźmie. Magnez – konieczny do prawidłowej pracy mięśni i tkanki nerwowej, niezbędny do budowania kości i zębów. Fosfor – składnik układu kostnego, bierze udział w procesach skurczu i rozkurczu mięśni. Błonnik pokarmowy To inaczej części komórek roślinnych niestrawione przez przewód pokarmowy. Pełni ważne zadania. Usprawnia pracę jelit, przeciwdziała zaparciom. Hamuje uczucie głodu. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Ogranicza wchłanianie szkodliwych substancji. Warzywa i owoce są niskokaloryczne, dlatego tak istotne jest ich spożywanie w zapobieganiu nadwadze, otyłości i ich leczeniu.
FAST FOOD = JUNK FOOD Fast food to w dosłownym tłumaczeniu szybka żywność Są to: hamburgery, frytki, hot dogi, różnego typu kanapki, pizza Junk food – to tanie, niezdrowe jedzenie Fast food- y są niezdrowe dlatego że: są bogate w tłuszcz, cukier i sól zawierają za mało białka i niezbędnych do życia witamin jest w nich sporo konserwantów cukier i tłuszcz zawarty w hamburgerach może uzależniać jak narkotyk! UWAGA!!! Jeżeli staną się podstawą naszego jadłospisu, szybko odczujemy skutki zdrowotne. Możemy zachorować na anemię, mocno przytyć, zachorować na serce i może nam się podwyższyć ciśnienie.
Żywność ekologiczna jest najwyższej jakości, najbardziej wartościowa i zdrowa. Jest droższa ale warto inwestować w zdrowie swoje i najbliższych. Ekologiczne gospodarstwa charakteryzują się rezygnacją ze wspomagaczy czy innych sztucznych dodatków do paszy np. dla zwierząt. Żywność ekologiczna ma oczywiste walory zdrowotne i biologiczne, zawiera m.in. więcej witamin i składników mineralnych w porównaniu z żywnością pochodzącą z upraw konwencjonalnych. Ekologiczne metody produkcji żywności są również przyjazne środowisku. Owoce i warzywa czasami są brzydsze, mniejsze i może mniej atrakcyjne. Ale o ile zdrowsze! Ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.
„Pamiętaj też zuchu o codziennym ruchu! Czy to zima, czy to lato musisz chęci znaleźć na to” „ W zdrowym ciele zdrowy duch więc swe ciało wprawiam w ruch”
Ruch to zdrowie „W zdrowym ciele zdrowy duch, więc swe ciało wprawiaj w ruch” „Pami ę taj te ż zuchu o codziennym ruchu! Czy to zima czy to lato musisz ch ę ci znale źć na to.”
NIE DLA NAŁOGÓW Narkotyki, papierosy, dopalacze, lekomania, obżarstwo, lenistwo, przesiadywanie przed komputerem i telewizorem, nadmierne spożywanie kawy… Jeśli nie chcesz szkodzić własnemu zdrowiu unikaj tego!!!
Mapa gospodarstw ekologicznych w powiecie jędrzejowskim Legenda Gospodarstwo sadownicze i pasieczne Zabawa w Skroniowie Czesława Lech, Wygoda, gmina Imielno – warzywa, zioła Żabicki Stanisław Wilanów, ekologiczny chów kur niosek Mariusz Kot, Raków, gmina Jędrzejów Paweł Młynarski Gniewięcin Powiat jędrzejowski
JEDNO TYLKO ZDROWIE MASZ! CZY DOBRZE O NIE DBASZ? WYKONAŁY: WITAMISIE MIERZAWA 2013r. pod kierunkiem: Ewy Dąbrowskiej