PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Paulina Śmietana. 1. Anoreksja 2. Bulimia 3. Witaminy i minerały 4. Zapobieganie chorobom 5. Zasady zdrowego odżywiania się 6. Odpowiednia dieta 7. Dbanie.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
„zdrowe życie w szkole i w domu” Wielu z was spotyka się ze zjawiskiem palenia papierosów. Zanim ktoś będzie was namawiał do palenia musicie wiedzieć,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Kanapki w naszej szkole
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA

Zasady zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży: - Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie - Bądź codziennie aktywny fizycznie Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy - Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy - mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów Ograniczaj spożycie słonych produktów Pij 2 litry płynów najlepiej wody mineralnej, niesłodzonych soków

Dlaczego powinniśmy spożywać warzywa i owoce? Naukowcy wykazali, że częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, ponieważ zawierają one wiele ważnych dla zdrowia składników: witamin, minerałów i błonnika.

„Naturalne witaminy lubią chłopcy i dziewczyny. Bo najlepsze witaminy to owoce i jarzyny”. Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na 5 porcji. Najważniejsze aby warzywa i owoce spożywać kilka razy dziennie, dzięki czemu organizm przez cały dzień korzysta z zawartych w nich cennych składników. Powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków, ciasteczek itp.

A - umożliwia prawidłowy wzrost, bierze udział w procesie widzenia. C - przyspiesza gojenie ran, wpływa na odporność organizmu, uczestniczy w syntezie kolagenu (białka nadającego skórze elastyczność). E - uczestniczy w procesach rozrodczych organizmu, reguluje procesy przemiany materii. B1 – bierze udział w przemianach węglowodanów w organizmie, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i systemu odpornościowego.

UNIKAJ SOLI SÓL NIE JEST COOL Negatywne skutki nadmiernego spożycia soli: Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożyciem soli, ze względu na powstawanie: nadciśnienia tętniczego, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy) doszukuje się również związku między nadmiernym spożyciem soli a występowaniem raka żołądka oraz udaru mózgu nadmiar podaży soli powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie (prawidłowa czynność nerek powoduje wydalanie nadmiaru tego składnika, natomiast w przypadku upośledzonej ich funkcji może nastąpić ich obrzęk) Pozytywny wpływ spożycia niewielkich ilości soli: Mimo wszelkich przestróg przed stosowaniem soli istnieją oczywiście jej zalety. Sól jest potrzebna organizmowi, jednak nie należy spożywać jej w nadmiernych ilościach. Zalety soli (sodu) : utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej regulacja gospodarki wodnej organizmu

Cenne składniki mineralne w owocach i warzywach Wapń – podstawowy budulec kości i zębów. Potas – przeciwdziała rozwojowi nadciśnienia, odpowiada za właściwą pracę serca. Sód – potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi w organiźmie. Magnez – konieczny do prawidłowej pracy mięśni i tkanki nerwowej, niezbędny do budowania kości i zębów. Fosfor – składnik układu kostnego, bierze udział w procesach skurczu i rozkurczu mięśni. Błonnik pokarmowy To inaczej części komórek roślinnych niestrawione przez przewód pokarmowy. Pełni ważne zadania. Usprawnia pracę jelit, przeciwdziała zaparciom. Hamuje uczucie głodu. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Ogranicza wchłanianie szkodliwych substancji. Warzywa i owoce są niskokaloryczne, dlatego tak istotne jest ich spożywanie w zapobieganiu nadwadze, otyłości i ich leczeniu.

FAST FOOD = JUNK FOOD Fast food to w dosłownym tłumaczeniu szybka żywność Są to: hamburgery, frytki, hot dogi, różnego typu kanapki, pizza Junk food – to tanie, niezdrowe jedzenie Fast food- y są niezdrowe dlatego że: są bogate w tłuszcz, cukier i sól zawierają za mało białka i niezbędnych do życia witamin jest w nich sporo konserwantów cukier i tłuszcz zawarty w hamburgerach może uzależniać jak narkotyk! UWAGA!!! Jeżeli staną się podstawą naszego jadłospisu, szybko odczujemy skutki zdrowotne. Możemy zachorować na anemię, mocno przytyć, zachorować na serce i może nam się podwyższyć ciśnienie.

Żywność ekologiczna jest najwyższej jakości, najbardziej wartościowa i zdrowa. Jest droższa ale warto inwestować w zdrowie swoje i najbliższych. Ekologiczne gospodarstwa charakteryzują się rezygnacją ze wspomagaczy czy innych sztucznych dodatków do paszy np. dla zwierząt. Żywność ekologiczna ma oczywiste walory zdrowotne i biologiczne, zawiera m.in. więcej witamin i składników mineralnych w porównaniu z żywnością pochodzącą z upraw konwencjonalnych. Ekologiczne metody produkcji żywności są również przyjazne środowisku. Owoce i warzywa czasami są brzydsze, mniejsze i może mniej atrakcyjne. Ale o ile zdrowsze! Ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.

„Pamiętaj też zuchu o codziennym ruchu! Czy to zima, czy to lato musisz chęci znaleźć na to” „ W zdrowym ciele zdrowy duch więc swe ciało wprawiam w ruch”

Ruch to zdrowie „W zdrowym ciele zdrowy duch, więc swe ciało wprawiaj w ruch” „Pami ę taj te ż zuchu o codziennym ruchu! Czy to zima czy to lato musisz ch ę ci znale źć na to.”

NIE DLA NAŁOGÓW Narkotyki, papierosy, dopalacze, lekomania, obżarstwo, lenistwo, przesiadywanie przed komputerem i telewizorem, nadmierne spożywanie kawy… Jeśli nie chcesz szkodzić własnemu zdrowiu unikaj tego!!!

Mapa gospodarstw ekologicznych w powiecie jędrzejowskim Legenda Gospodarstwo sadownicze i pasieczne Zabawa w Skroniowie Czesława Lech, Wygoda, gmina Imielno – warzywa, zioła Żabicki Stanisław Wilanów, ekologiczny chów kur niosek Mariusz Kot, Raków, gmina Jędrzejów Paweł Młynarski Gniewięcin Powiat jędrzejowski

JEDNO TYLKO ZDROWIE MASZ! CZY DOBRZE O NIE DBASZ? WYKONAŁY: WITAMISIE MIERZAWA 2013r. pod kierunkiem: Ewy Dąbrowskiej