Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowa dieta.
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
„Jak pomóc uczniom się uczyć i czerpać z tego radość?” opracowała: Krystyna Turska.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_14_Dojrzewanie płciowe Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_06_ Nasi sąsiedzi Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Vlastivěda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Číslo přílohy:íslo přílohy:VY_32_INOVACE_20_Sprawdzian 5 Autor: Škola: Mgr.Beata Tomanek Základní škola a Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_01_Drzewa Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 4.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_O8_ Karol Iv Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Vlastivěda Třída: 4.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
stanów fizjologicznych.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
1 Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_05 _Zbójnik Ondraszek Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Polský jazyk Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_ 08_Części mowy ćwiczenia Autor: Škola: Mgr. Beata Tomanek Základní škola a Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec.
Grzyby. Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_11_GRZYBY Škola: Autor: Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec Mgr. Halina Kuligová.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Zioła. Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_18_ZIOŁA Škola: Autor: Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec Mgr. Halina Kuligová Předmět:
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_08_Rośliny Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 4.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_WIELKANOC I Škola: Autor: Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec Mgr. Halina Kuligová Předmět:
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_07_ Od słodkiej Francji po tulipany Niderlandów Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Vlastivěda Třída: 5.třída Šablona projektu:
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE _15_ Czasownik - ćwiczenia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Polský jazyk Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Základní škola a Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Základní škola a Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec
Pharmanex® Bone Formula
Základní škola a Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Základní škola a Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec
Zasady zdrowego odżywiania
Odżywiaj się zdrowo 1.
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20 _ZLOMKY Mgr. Aniela Jochymková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zapis prezentacji:

Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Polština Název a anotace: Zdrowy styl życia Druh učebního materiálu: PowerPoint Očekávaný výstup Žák poznává zdravý životní styl Využité materiály: Obrázky byly použity z Klipartu pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy KVASNIČKOVÁ, Danuše, Jiří FRONĚK a Martin ŠOLC. Nauka o przyrodzie: Od kosmosu do człowieka. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997, s ISBN Základní škola a Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec

Zdrowy styl życia

Co należy zrobić aby być zdrowym? Jakich środków i przyborów potrzebujecie, by być czystym i wyglądać schludnie? Dbać o swoje bezpieczeństwo. Zdrowo się odżywiać. Myć często ręce. Żyć w czystości. Unikać zarazków. Pasta i szczoteczka do czyszczenia zębów. Mydło i ręcznik. Szampon. Proszek do prania. Pralkę.

Witaminy Witaminy - to substancje niezbędne dla zdrowia naszego organizmu. Wpływają one na nasz wzrost, budowę kości, odporność na choroby, a nawet na naszą pamięć. Aby nasz organizm prawidłowo się rozwijał, potrzebujemy wielu witamin. Najważniejsze z nich to - witaminy A,B,C,D. Człowiek pobiera je z pożywienia. Bardzo ważne jest, abyśmy jadali taki pokarm, który zawiera duże ilości witamin, gdyż ich brak może powodować w naszym organizmie rożne dolegliwości i zaburzenia. Witamin jest dużo, my poznamy 4 z nich. Oto one: - witamina A - witamina B - witamina C - witamina D

Najwięcej witamin jest w owocach i warzywach. - Co zawdzięczamy witaminie A? Dzięki niej prawidłowo widzimy, rośniemy, mamy zdrową skórę. - Co nam daje spożywanie artykułów spożywczych, zawierających witaminę C? Witamina C zapobiega przeziębianiu się. Powoduje, że mamy zdrowe zęby i dziąsła. - Dlaczego warto zjadać artykuły spożywcze zawierające witaminę B? Wpływa na nasz apetyt, nasze samopoczucie, lepiej się uczymy i mamy lepszą pamięć? - Jakiej witaminie zawdzięczamy to, że mamy zdrowe zęby i kości oraz prawidłowo rośniemy? Zawdzięczamy to witaminie D.

Ułóż różne produkty na właściwych miejscach: chleb, jajko, ryba, tuńczyk, czekolada, ser żółty, pomarańcza, banany, kiełbaski, kurczak, precelek, ciasteczka. Warzywa i owoce Mięso i rybySłodyczeInne produkty

Zasady zdrowego stylu życia Jedz dużo warzyw i owoców. Myj owoce i warzywa przed jedzeniem. Jedzenie należy spożywać w spokoju. Myj ręce przed jedzeniem. Posiłki należy jeść powoli i dokładnie gryźć spożywane potrawy. Owoce i warzywa - to bogate źródło witamin. Gimnastykuj się i uprawiaj sport. Utrzymuj swoje ciało w czystości. Myj zęby po każdym posiłku. Słodycze należy jeść w odpowiednich ilościach. Ubieraj się odpowiednio do aktualnej pogody. Nasz jadłospis powinien być urozmaicony. Używaj tylko własnego ręcznika, gąbki, szczotki i grzebienia. Nie jedz dużo przed snem. Posiłki należy jeść o określonych porach. Przynajmniej dwa razy w roku odwiedzaj dentystę. Przed snem przewietrz swój pokój. Nie spędzaj za dużo czasu przed komputerem i telewizorem.

Przekreśl fałszywe zdania! Zawsze należy myć ręce przed jedzeniem. Każdą potrawę należy starannie i powoli pogryźć. Owoce i warzywa nie zawierają żadnych witamin. Wystarczy jeden posiłek dziennie, ale za to bardzo obfity. Przed snem najlepiej zjeść tłustego kurczaka z potrójną porcją frytek i ogromnym deserem czekoladowym. Owoce i warzywa - to bogate źródło witamin. Przed snem nie należy się objadać. Zęby myjemy raz w roku. Słodycze należy jeść w odpowiednich ilościach. Pożywienie należy połykać w całości.