OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Fotowoltaika inwestycje w oparciu o 80% datacji. Co to jest fotowoltaika? Fotowoltaika jest technologią umożliwiającą produkcję Energii elektrycznej ze.
Sole w kuchni.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Prof. dr hab. Marek Mrówczyński Instytut Ochrony Roślin – PIB ul. Władysława Węgorka Poznań PODSTAWY INTEGROWANEJ OCHRONY ROŚLIN.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
PODSTAWOWE DOKUMENTY Z ZAKRESU REALIZACJI ZADAŃ OBRONY CYWILNEJ PREZENTUJE: HIERONIM WAWRZYNIAK Kierownik Oddziału Ochrony Ludności Wydziału Zarządzania.
ZRÓWNOWAŻONE STOSOWANIE PESTYCYDÓW W ŚWIETLE DYREKTYWY 2009/128/WE Dr inż. Henryk Skórnicki.
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” PO RYBY Warszawa, 4 listopada 2015 r.
Program Przedszkolnej Edukacji Antytytoniowej „Czyste powietrze wokół nas”
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Czy spalanie biomasy jest neutralne w kontekście CO 2 ? Wydział Przyrodniczo-Technologiczny Instytut Inżynierii Rolniczej Studenckie Koło Naukowe BioEnergia.
Ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
Kwalifikowalność wydatków w RPO Działanie 8.3. Materialne i niematerialne dziedzictwo kulturowe Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego.
Nadleśnictwo - obszar Poddębic Gospodarka leśna. Ukierunkowana jest ona w stronę postrzegania gospodarki leśnej i lasu jako podmiotów wielofunkcyjnych.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Metodologia opracowywania powiatowej mapy zagrożeń oraz powiatowego programu poprawy bezpieczeństwa – warsztaty Wrocław, 28 października 2010 r. Projekt.
Wzór dla decydentów (poniższa prezentacja może być wykorzystywana i modyfikowana do Państwa potrzeb) Data, autor, tematyka, itd. „Wyzwania i szanse dla.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
NOWA ustawa o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U.z 2011r. nr 152, poz. 897 ze zm.) Dominika Kaszyńska-Fisiak Urząd Gminy.
W razie awarii bardzo dotkliwie skaża środowisko stanowi doskonały cel ataków terrorystycznych Efekt Cieplarniany poprzez emisję do atmosfery dwutlenku.
Przygotowały: Basia Wojtal i Róża Stangreciak kl. II c.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Departament Rozwoju Regionalnego XV Posiedzenie Podkomitetu ds. Zrównoważonego Rozwoju Pełnomocnik Zarządu ds. Zrównoważonego Rozwoju Edward Reszkowski.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
WYNIKI ANKIETY INTERNETOWEJ Opracowanie wyników: Dr Jarosław Załęcki Mgr Maciej Brosz „Współtwórz swoje miasto. Wysokościowce w Gdańsku”
Działalność konsultantów wojewódzkich zmiany w ustawie o konsultantach w ochronie zdrowia oświadczenia składane przez konsultantów kontrola podmiotów leczniczych.
Nadleśnictwo w Złotym Potoku. Co to jest nadleśnictwo? Nadleśnictwo – podstawowa jednostka gospodarcza i organizacyjna w strukturze Lasów Państwowych.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
Ocena oddziaływania na środowisko jako warunek uzyskania funduszy unijnych w ramach I i II osi priorytetowej Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Badanie ewaluacyjne finansowane jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawko-Pomorskiego.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
UŻYTKOWANIE Literatura: red. E. Gniewek, P. Machnikowski, Zarys prawa cywilnego, Warszawa 2014 red. E Gniewek, Kodeks Cywilny. Komentarz, Wydanie 4, Warszawa.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO WP Gdańsk, 20 maja 2016r. Kryteria wyboru projektów w ramach RPO WP Regionalny Program Operacyjny.
OCHRONA NADLEŚNICTWA CHRZANÓW LEŚNIK TO BARDZO WAŻNY ZAWÓD. DLACZEGO? TO BARDZO PROSTE PYTANIE. OTÓŻ BEZ NICH NA ŚWIECIE BYŁOBY O WIELE MNIEJ GATUNKÓW.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Projekt procesowy otrzymywania Bisfenolu A Budzich Emilia, Dąbrowska Agnieszka, Głuszek Małgorzata, Korytkowska Katarzyna, Ufnalska Iwona Najniższa temperatura.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Zrównoważone stosowanie fumigantów chemicznych do zwalczania organizmów szkodliwych w glebie w uprawach ogrodniczych (SustUse Fumigants) Warszawa
Dlaczego przeszedłem na ekologiczną uprawę?
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin

OPTYSIL –Skład  SiO ,8% (200 g/l)  Fe- 2% (25 g/l)  Zawiera technologię INT

Krzem – działanie na rośliny Redukcja stresu biotycznego Ogranicza fizyczną penetrację tkanek przez szkodniki Ściany komórkowe stają się bardziej odporne na enzymy produkowane przez patogeny (działanie fungistatyczne)

Redukcja stresu abiotycznego Podwyższa tolerancję roślin na niskie temperatury Redukuje transpirację w okresie suszy Intensyfikuje fotosyntezę w warunkach słabego światła Ogranicza wpływ wysokiego zasolenia gleby na wzrost roślin Ogranicza wpływ niedoboru fosforu poprzez regulowanie jego pobierania Eliminuje toksyczne działanie glinu na wzrost korzenia Krzem – działanie na rośliny

OPTYSIL Idealny produkt do stosowania w Integrowanej Produkcji. Integrowana ochrona roślin jest sposobem ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi, polegającym na wykorzystaniu wszystkich dostępnych metod ochrony roślin, w szczególności metod niechemicznych, w sposób minimalizujący zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska… …Tym samym integrowana ochrona roślin pozwala ograniczyć stosowanie chemicznych środków ochrony roślin do niezbędnego minimum i w ten sposób ograniczyć presję na środowisko naturalne oraz chroni bioróżnorodność środowiska rolniczego.

OPTYSIL Idealny produkt do stosowania w Integrowanej Produkcji. Obowiązek stosowania zasad integrowanej ochrony roślin przez wszystkich profesjonalnych użytkowników środków ochrony roślin począwszy od dnia 1 stycznia 2014 r. wynika z postanowień art. 14 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2009/128/WE z dnia 21 października 2009 r.

Wyniki doświadczeń laboratoryjnych (Instytut Fizjologii Roślin PAN) stres suszy Kontrola z nawodnieniem Kontrola - susza OPTYSIL

Wyniki doświadczeń laboratoryjnych (Instytut Fizjologii Roślin PAN) stres suszy

Wyniki doświadczeń. Kapusta pekińska – alternarioza (Alternaria bracicae) Instytut Ogrodnictwa. Skierniewice.

Doświadczenia polowe. Rzepak ozimy– plon (2012) q /ha

Doświadczenia polowe. Rzepak ozimy– plon(2013) q /ha plon[q/ha]

Doświadczenia polowe. Pszenica ozima. Masa tysiąca ziaren[g]

Doświadczenia polowe. Pszenica ozima Plon[q/ha]

Zapobieganie wystąpieniu parcha jabłoni. Odmiana – Golden delicious Wszystkie produkty w doświadczeniu aplikowane były w tych samych terminach. I II III IV V VI

Parch jabłoni (Venturia inaequalis) na liściach % porażenia

Parch jabłoni (Venturia inaequalis) na owocach % porażenia

Truskawka Odmiana – Senga Sengana Wszystkie produkty w doświadczeniu aplikowane były w tych samych terminach. I II III IV

Szara pleśń (Botrytis cinerea) % porażenia

Fytoftoroza - Phytophtora cactorum % porażenia

Zalecenia UPRAWY Termin stosowania Jednorazowe dawki nawozu Ilość cieczy użytkowej UPRAWY ROLNICZE Pierwszy zabieg 3 tygodnie po wschodach. Następne 2-3 zabiegi w okresach intensywnego wzrostu co dn. Dodatkowe zabiegi wykonać przed spodziewanymi warunkami stresowymi (susza, przymrozek, mała ilość światła) 0,5 L/ha 150–300 l/ha DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE Pierwszy zabieg na tydzień przed kwitnieniem. Po opadnięciu płatków wykonać 2-4 zabiegi co dni. Dodatkowe zabiegi wykonać przed spodziewanymi warunkami stresowymi (susza, przymrozek, duża presja chorób i/lub szkodników) 0,5L/ha 500–1000 l/ha

Zalecenia cd. UPRAWY Termin stosowania Jednorazowe dawki nawozu Ilość cieczy użytkowej Warzywa Pierwszy zabieg wykonać dni po wschodach lub 4-7 dni po przyjęciu się rozsady. Następne zabiegi wykonać przed spodziewanymi warunkami stresowymi (susza, przymrozek, mała ilość światła) 0,5 L/ha l/ha TRUSKAWKA Pierwszy zabieg wykonać w stadium białego pąka. Zabiegi kontynuować po 2 tygodniach w odstępach dniowych. Dodatkowe zabiegi wykonać przed spodziewanymi warunkami stresowymi (susza, przymrozek, duża presja chorób i/lub szkodników) 0,5 L/ha 300–600 l/ha WARZYWA I ROŚLINY OZDOBNE pod osłonami Intensywny wzrost - zalecane stężenie 0,1–0,2% ( g nawozu w 100 litrach wody)

Dziękuję za uwagę