WYKORZYSTANIE ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I MOTYLKOWYCH W ŻYWIENIU ZWIERZĄT

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Założenia dla poddziałania Efektywność energetyczna - mechanizm ZIT - wsparcie dotacyjne w ramach RPO WP Regionalny Program Operacyjny.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
stanów fizjologicznych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Przyroda i zwierzęta. Ro ś linno ść Biorąc pod uwagę tutejsze warunki klimatyczne nie ma co oczekiwać bujnej roślinności. Na południu jest sawanna z wysokimi.
Budowa chemiczna organizmów
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
Strategia RIT Subregionu Zachodniego Województwa Śląskiego – RIT.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Naturalna lignoceluloza posiadająca działanie prebiotyczne
Zapis prezentacji:

WYKORZYSTANIE ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I MOTYLKOWYCH W ŻYWIENIU ZWIERZĄT Michał Bartz

Rośliny strączkowe uprawiane w Polsce z przeznaczeniem na pasze Groch Peluszka Bobik Łubiny (żółty, biały, wąskolistny) Seradela Wyka Lędźwian

Cechy wspólne dla roślin strączkowych (nasiona) + Wysoka wartość energetyczna Wysoka zawartość białka Wysoka zawartość lizyny Stosunkowo wysoka strawność białka Białka-globuliny i albuminy Niska zawartość tłuszczu Tłuszcz-kwasy tłuszczowe nienasycone-linolowy, linolenowy - Niska zawartość metioniny, tryptofanu Niska strawność metioniny Stosunkowo trudno strawna skrobia Zróżnicowana, ale dość duża zawartość włókna Fosfor związany w formie fitynianów Zawartość związków antyżywieniowych Nie dosuszone szybko pleśnieją

Groch (Pisum sativum ssp. sativum) Zastosowanie-nasiona Żywienie - głównie monogastryczne Żywienie ludzi Średnia zawartość białka – 20% (13-30) Globuliny 61-80%, albuminy 21-35% Wysoka zawartość lizyny Niska zawartość metioniny, cystyny, tryptofanu Cukry zapasowe – skrobia 30-52% Okrywa nasienna – celuloza 7-14% Tłuszcz 2% (kwas linolowy, linolenowy) Mineralne – mało wapnia, dużo fosforu i potasu Substancje antyżywieniowe – inhibitory proteaz, lektyny, taniny, galaktocukry.

Peluszka (Pisum sativum ssp. arvense) Zastosowanie-nasiona, zielonka Żywienie - monogastryczne, przeżuwacze Średnia zawartość białka – 22% Globuliny 61-80%, albuminy 21-35% Wysoka zawartość lizyny Niska zawartość metioniny, cystyny, tryptofanu Cukry zapasowe – skrobia Okrywa nasienna – celuloza 9-17% Tłuszcz 2% (kwas linolowy, linolenowy) Mineralne – mało wapnia, dużo fosforu i potasu Substancje antyżywieniowe – inhibitory proteaz, lektyny, taniny, galaktocukry.

Bobik (Vicia faba minor L.) Zastosowanie-nasiona Żywienie – głównie monogastryczne Średnia zawartość białka 27% (24-30) Globuliny, albuminy Wysoka zawartość lizyny (mniej od grochu) Niska zawartość metioniny, cystyny, tryptofanu Cukry zapasowe – skrobia 40-45% Okrywa nasienna - celuloza Tłuszcz 1,5% (kwasy tłuszczowe nienasycone) Mineralne – mało wapnia, dużo fosforu i potasu Substancje antyżywieniowe – taniny, czynnik antytrypsynowy, lektyny, wicyna, konwicyna

Łubiny (Lupinus ssp. L.) Zastosowanie-nasiona Żywienie – głównie monogastryczne Średnia zawartość białka ł.biały -31%, wąskolistny -29%,żółty -39% Dużo lizyny (mniej od pozostałych motyl.) Mało metioniny, tryptofanu, treoniny (ż) Cukry zapasowe – brak skrobi, węglowodany nieskrobiowe Okrywa nasienna – więcej włókna Tłuszcz – więcej 4-8% Mineralne – mało wapnia, dużo fosforu i potasu Substancje antyżywieniowe – alkaloidy, galaktozydy

Seradela (Ornithopus L.) Zastosowanie-zielonka, siano Żywienie – głównie przeżuwacze (dawniej także świnie) Nasiona – dużo włókna – nie stosuje się Nie zawiera substancji antyżywieniowych Oszczędnie gospodaruje wodą Wysokie plony zielonej masy (20 t/ha)

Wyka (Vicia sativa L.) Zastosowanie-zielonka Żywienie – przeżuwacze Nasiona – nie zaleca się stosować w żywieniu – gorzki smak, substancje antyżywieniowe Substancje antyżywieniowe – wicyna, konwicyna, beta-cyjanoalanina

Zawartość w suchej masie (%) Zawartość wybranych składników pokarmowych w nasionach roślin strączkowych w porównaniu do poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej Zawartość w suchej masie (%) Gatunek P.Ś.S. P.Ś.Rz. Bobik Groch Łubin biały Łubin żółty Łubin wąskolistny Białko ogólne 48,9 39,6 30,4 23.8 33,6 44,3 35,6 Tłuszcz surowy 2,0 5,4 1,5 1,6 9,9 5,3 5,6 Włókno surowe 7,5 13,7 8,3 6,7 8,9 15,7 16,4 Popiół surowy 7,2 8,1 4,1 3,4 4,5 5,1 4,0 Skrobia 46 51,2 - 4,4 9,6

Zawartość aminokwasów (g w 100g białka) Zawartość najważniejszych aminokwasów egzogennych w białku nasion roślin strączkowych Zawartość aminokwasów (g w 100g białka) Gatunek P.Ś.S. P.Ś.Rz. Bobik Groch Łubin biały Łubin żółty Łubin wąskolistny Lizyna 6,2 5,4 6,6 7,2 4,9 5,0 Metionina 1,4 2,1 0,8 1,0 0,7 Cystyna 1,5 2,4 1,2 1,7 2,2 Tryptofan 1,3 0,9 Treonina 3,9 4,4 3,7 3,8 3,2 3,6

Strawność białka i niektórych aminokwasów egzogennych nasion motylkowych dla zwierząt monogastrycznych Współczynniki strawności (%) PŚS Nasiona łubinu grochu bobiku Białko ogólne 85 84 74 73 Lizyna 88 86 79 80 Metionina 78 69 61 Treonina 83 81 71 Tryptofan 82 64 62

Energia metaboliczna w MJ/kg suchej masy Wartość energetyczna nasion roślin strączkowych dla zwierząt monogastrycznych Energia metaboliczna w MJ/kg suchej masy Gatunek P.Ś.S. P.Ś.Rz. Bobik Groch Łubin biały Łubin żółty Łubin wąskolistny Świnie 14,7 12,3 14,5 15,8 14 13,6 Drób 10,4 8,8 11,5 12,8 9,5 9,4 8,2

Zawartość w 1kg suchej masy Zawartość wybranych składników pokarmowych w nasionach roślin strączkowych (przeżuwacze) Zawartość w 1kg suchej masy Gatunek P.Ś.S. P.Ś.Rz. Bobik Groch Łubin słodki JPM 1,16 1,06 1,17 1,25 JPŻ 1,15 1,02 1,23 BTJN 360 253 175 155 230 BTJE 249 160 104 100 82 BTJP 192 101 28 23 13 Białko og 505 391 302 259 399

Substancje antyżywieniowe α-Galaktozydy (rafinoza, stachioza i werbaskoza) występują we wszystkich strączkowych. Ich niekorzystne działanie polega na tym, że nie ulegają trawieniu enzymatycznemu z powodu braku odpowiednich enzymów u zwierząt, lecz są fermentowane przez bakterie jelita grubego powodując tworzenie się dużej ilości gazów powodujących wzdęcia. Niekorzystne działanie α-galaktozydów w znacznym stopniu można zmniejszyć poprzez dodawanie odpowiednich enzymów do paszy.

Substancje antyżywieniowe Inhibitory enzymów proteolitycznych trzustki, do których należy tzw. czynnik antytrypsynowy występują w nasionach bobiku i grochu, zaś nie występują w łubinach. Powodują one zwiększenie sekrecji enzymów trzustkowych, wzrost endogennych strat azotu, a w efekcie znaczne pogorszenie wykorzystania białka paszy. Ich niekorzystne działanie można znacznie ograniczyć lub nawet wyeliminować przez zabiegi termiczne np. ekstruzję lub toastowanie.

Substancje antyżywieniowe Taniny to rozpuszczalne w wodzie związki fenolowe. Taniny występują w nasionach grochu, peluszki i bobiku, przy czym prawie cała ich ilość występuje w łupinie nasiennej, co pozwala na stosunkowo łatwe ich usuwanie przez obłuskiwanie nasion. Działanie tanin polega na tworzeniu kompleksów z białkami paszy i enzymów trawiennych, a przez to zmniejszeniu strawności składników pokarmowych, zwłaszcza białka i aminokwasów oraz dostępności składników mineralnych.

Substancje antyżywieniowe Hemaglutyniny, zwane także lektynami występują w nasionach grochu i bobiku. Zaliczane są do związków toksycznych. Hemaglutyniny powodują uszkodzenie komórek nabłonka jelitowego i zmiany w regulacji hormonalnej, prowadzące do zwiększonego katabolizmu białka, tłuszczu i węglowodanów. Hemaglutyniny ulegają inaktywacji przez działanie hydrotermiczne (np. gotowanie).

Substancje antyżywieniowe Alkaloidy (lupanina, sparteina, gramina) są związkami toksycznymi występującymi tylko w łubinach. Toksyczne działanie alkaloidów polega na uszkodzeniu systemu nerwowego, co może objawiać się konwulsjami i paraliżem układu oddechowego. Mniejsze ilości alkaloidów powodują zmniejszenie spożycia paszy, wymioty, a także zmiany w wątrobie i składzie krwi. Świnie są bardzo wrażliwe na działanie alkaloidów, mniej wrażliwy jest drób i króliki. W związku z dużą szkodliwością alkaloidów w żywieniu zwierząt należy stosować jedynie odmiany łubinów i niskiej zawartości tych substancji tzw. odmiany słodkie.

Ograniczenia udziału nasion roślin strączkowych w żywieniu świń Pasza Zalecany, maksymalny udział w mieszankach (%) Prosięta Warchlaki Tuczniki Świnie reprodukcyjne Bobik 15 10 Peluszka Groch 20 30 Łubin biały, słodki 5 Łubin wąskolistny, słodki Łubin żółty, słodki

Zalecany, maksymalny udział w mieszankach (%) Ograniczenia udziału nasion roślin strączkowych w mieszankach dla drobiu Pasza Zalecany, maksymalny udział w mieszankach (%) Ptaki rosnące Ptaki dorosłe Bobik 10 15 Groch 20 Peluszka Łubin

Przykładowe receptury paszy pełnoporcjowej w intensywnym-mięsnym tuczu świń dla przedziału wagowego 35 – 110kg Skład (%) 1 2 3 4 5 6 7 8 Pszenica - 16,0 10,0 15,5 Kukurydza 15,0 Żyto 20,0 17,0 19,0 Jęczmień 13,0 Pszenżyto 30,0 27,0 Łubin żółty 9,0 8,0 Groch Peluszka 9,5 Bobik Śruta p. sojowa 6,0 7,5 7,0 6,5 Śruta p. rzepak. 8,5 Premiks strączk. 2,5

Wartość pokarmowa 1 2 3 4 5 6 7 8 Białko ogólne (%) 17,3 16,5 16,4 16,6 17,0 16,8 16,7 Włókno surowe (%) 4,3 3,8 3,9 4,2 4,0 Energia MJEM 13,0 Lizyna (%) 0,98 1,00 0,99 0,97 Metionina (%) 0,30 Tryptofan (%) 0,18 0,19 Treonina (%) 0,66 0,68 0,65 Wapń (%) 0,69 Fosfor str. (%) 0,44 0,45 0.43 Sód (%) 0,20

Przeżuwacze Substancje antyżywieniowe rozkładane przez mikroorganizmy żwacza oraz ich enzymy Groch – dobra pasza uzupełniająca dla krów mlecznych, ale białko stosunkowo szybko ulega rozkładowi w żwaczu - stosowanie: krowy do 2,5kg/szt. (maks.6,5kg/szt.) opasy do 2,5kg/szt. Bobik - nie zaleca się stosowania w żywieniu krów wysoko mlecznych - szybki rozkład w żwaczu - do 10% w mieszankach dla cieląt i opasów Łubin - białko szybko rozkłada się w żwaczu, brak skrobi – zawartość NSP - do 1,8kg.szt dla opasów - do 15% w mieszankach treściwych - do 30% dawki dla jagniąt

Strączkowe na zielonki Rodzaj zielonki Sucha masa % Białko ogólne % w s.m. Włókno surowe Łubiny 13 - 16 17-21 18-33 Bobik 17 26 Groch 18 17-18 Seradela 27 Wyka 19 21-22

Łubin żółty na kiszonkę Cecha Termin zbioru Płaski strąk Zielone nasiona Zielonka bezpośrednio po zbiorze Plon zielonej masy 430 dt/ha 278 dt/ha Plon suchej masy 62,3 dt/ha 69,0 dt/ha Zawartość s.m. % 14,5 24,8 Białko ogólne % 16,8 15,9 Włókno surowe % 28,2 31,2 Kwas mlekowy % 1,09 0,99 Kwas octowy % 0,32 Kwas masłowy % 0,02

Mieszanki zbożowo-strączkowe GPS Zalecane w rejonach ryzyka uprawy kukurydzy lub o zbyt dużym udziale kukurydzy w strukturze zasiewów Najlepszy groch ze zbożami jarymi Można wzbogacić wsiewką traw – wyższy plon masy zielonej ( 8-10t suchej masy/1ha) Optymalny termin zbioru – od fazy płaskiego strąka do mleczno-woskowej ziarna grochu Zielonkę przed zakiszeniem rozdrobnić Zalecany dodatek konserwantów Wartość – białko wyższe, energia niższa niż w kiszonce z kukurydzy

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ