„Jesteś tym co jesz” Jak rodzice mogą wpłynąć na racjonalne nawyki żywnieniowe swoich dzieci Opracowała: mgr inż. Joanna Wardęga.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Gdy dziecko próbuje papierosów istnieje bardzo duże ryzyko, że w przyszłości popadnie w uzależnienie od nikotyny. To zaś wiąże się z ciągłą potrzebą palenia,
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
PROMIENIOWANIE UV - niekorzystne działanie na skórę Pracownicy ds. Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
Opakowanie – wytwór o określonej konstrukcji, którego zadaniem jest zabezpieczenie towaru lub otoczenia w trakcie transportu i przechowywania. Pełni on.
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

„Jesteś tym co jesz” Jak rodzice mogą wpłynąć na racjonalne nawyki żywnieniowe swoich dzieci Opracowała: mgr inż. Joanna Wardęga

Plan prezentacji: Co możemy kupić w sklepie, czyli tajemnicze substancje dodatkowe w produktach spożywczych Zdrowe zamienniki żywności – powrót do korzeni Aktywność fizyczna i jej zalety Podsumowanie

Substancje dodatkowe Obecny rynek żywności oferuje nam, konsumentom, szeroki wybór produktów. Kuszą one nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale i dostępnością, łatwością przygotowania czy niską ceną. Ale czy aby na pewno jesteśmy świadomi tego, co wkładamy do ust i jakie są tego konsekwencje? Substancje dodatkowe to takie składniki, których użycie w procesie technologicznym powoduje zamierzone zmiany w smaku, wyglądzie, trwałości lub innych właściwościach danego produktu. Pomimo tego, iż są one dopuszczone do użytku w ustalonych ustawowo ilościach, coraz częściej odnotowuje się ich szkodliwe działanie na organizm ludzki. Ogólnie rzecz ujmując, są to substancje oznaczane na opakowaniu symbolem „E” i numerem, ale czasami na etykiecie podany jest nie symbol, a nazwa chemiczna lub zwyczajowa danej substancji. Należy ograniczyć ich spożycie do minimum.

Rodzicu zobacz, co najczęściej występuje w kupowanych przez nas produktach spożywczych: BARWNIKI (E100 – E199) na przykład: BarwnikWystępowanieKonsekwencje nadmiernego spożycia E102 tatrazynanapoje kolorowe i w proszku, esencje owocowe, sztuczny miód, musztardy, podejrzewana o działanie kancerogenne i alergie E110 żółcień pomarańczowanapoje kolorowe, żelki, marmolad, guma do żucia reakcje alergiczne, bóle brzucha, prawdopodobnie działanie rakotwórcze E120 koszenilaowocowe nadzienia do ciast, jogurty (szczególnie o czerwonym zabarwieniu), polewy reakcje alergiczne E122 azorubina/karmoizynabudynie, lody, polewy, dżemy i marmolady wiśniowe ataki astmatyczne, działanie rakotwórcze E133 błękit brylantowy,żelatyna, płatki zbożowe, napoje bezalkoholowe, groszek konserwowy, kremy do wyrobów ciastkarskich szkodliwe działanie na osoby z chorobami przewodu pokarmowego

KONSERWANTY (E200 – E299) na przykład: KonserwantWystępowanieKonsekwencje nadmiernego spożycia E210–E219 kwas benzoesowy i jego solenapoje gazowane, galaretki, soki owocowe, margaryny, majonezy, sałatki, konserwy rybne, marynaty, napoje bezalkoholowe działanie rakotwórcze, podrażniają błonę śluzową żołądka i jelit E220–E228 siarczyny i ich związkipowidła, dżemy, soki owocowe słodzone, koncentrat i przecier pomidorowy, żelatyna spożywcza, wino i miody pitne, piwo, chrzan tarty, musztarda, suszone owoce wywołują nudności, biegunki, zaburzenia żołądkowo-jelitowe E235 natamycynawędzone przetwory mięsne, otoczki serówwywołuje nudności, wymioty, biegunkę, zwiększa antybiotykoodporność E249–E252 azotyny i ich związkiwędliny wędzone i peklowane, konserwy mięsne, sery podpuszczkowe i topione szkodliwe przy nadciśnieniu, podejrzewane o działanie rakotwórcze

PRZECIWUTLENIACZE (E300 – E399) na przykład: PrzeciwutleniaczWystępowanieKonsekwencje nadmiernego spożycia E310–E312 galusanypłatki ziemniaczane, błyskawiczne purée ziemniaczane, guma do żucia reakcje alergiczne, wysypka E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu wyroby cukiernicze i piekarskiemogą działać przeczyszczająco E338–E341 kwas fosforowy i jego pochodnenapoje typu cola, sery topione, bezmleczne śmietanki do kawy, margaryny, proszek do pieczenia, ciasta w proszku, pomidory konserwowe, przetwory owocowe zaburzenia trawienne (żołądkowe), zaburzenie przyswajania wapnia

EMULGATORY (E400 – E499) na przykład: EmulgatorWystępowanieKonsekwencje nadmiernego spożycia E 400 kwas alginowy dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży E 407 karagendesery mleczne, puddingi, twarogi terminowane, galaretki w proszku, dżemy, ketchup owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien być spożywany przez dzieci E 450 difosforanysery topione, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder może zmniejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm E461–E469 związki celulozymieszanki odchudzające, gumy do żucia, ciasta, lody, zupy kremowe w puszkach, serki topione, tłuszcze roślinne, chuda śmietana, głęboko mrożone paluszki rybne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, biegunki, skurcze jelit, zaparcia

WZMACNIACZE SMAKU (E600 – E699) na przykład: SUBSTANCJE ZASTĘPUJĄCE CUKIER na przykład: Wzmacniacz smakuWystępowanieKonsekwencje nadmiernego spożycia E621 glutaminian sodukoncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy problemy astmatyczne, bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość, może uzależniać E622 glutaminian potasukoncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość SubstancjaWystępowanieKonsekwencje nadmiernego spożycia E 951 aspartamnapoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym

Dieta szczególnie osób młodych powinna być naturalna i zrównoważona, pozbawiona składników przetworzonych i chemicznych, a to do takich należy większość dodatków do żywności przedstawionych wcześniej, które są standardem w większości produktów spożywczych! Wystarczy wprowadzić lekkie modyfikacje do swojego życia, aby zapobiec wielu chorobom (otyłość, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca, próchnica zębów, osteoporoza). Wystarczy tylko: Czytać skład produktów i unikać szkodliwych substancji dodatkowych (najczęściej im krótszy skład produktu – tym lepiej) Wybierać świeże, a nie przetworzone produkty spożywcze Zwiększyć ilość warzyw, owoców i wody mineralnej w codziennej diecie i unikać podjadania Pamiętać o aktywności fizycznej, dzięki której nie tylko zachowamy zdrowie, atrakcyjny wygląd ale i będziemy szczęśliwsi (podczas uprawiania sportu wydzielają się hormony szczęścia) Stosować zdrowe zamienniki produktów. Jakie?

Cukier biały Miód naturalny, słodzik na bazie Stewii Pieczywo jasne Pieczywo pełnoziarniste, żytnie Kolorowe napoje gazowane Woda mineralna, domowa lemoniada, woda z dodatkiem cytryny/mięty itp.. Ryż biały Ryż brązowy, dziki, basmati, kasze gryczaną, kasze jaglaną Makaron biały Makaron razowy, jaglany, gryczany Słodkie płatki śniadaniowe Naturalne płatki zbożowe (owsiane, żytnie, jaglane)

Gotowe musli, granola Musli i granowa własnej roboty (z naturalnych płatków zbożowych, owoców suszonych, orzechów, pestek, nasion i ziaren) Bułka tarta Otręby, siemię lniane Gotowe „owocowe” jogurty Jogurty naturalne/ greckie ze świeżymi owocami Śmietana, majonez Sosy na bazie jogurtu naturalnego, kefiru Sól kuchenna, kostki Przyprawy, suszone i świeże zioła rosołowe Wędliny, konserwy, pasztety Mięso pieczone, domowe pasty mięsno- warzywne i rybne, domowe pasztety

Zamienniki lubianych przez młodzież przekąsek: Chipsy i frytki Chipsy w postaci warzyw z piekarnika (np. burak, seler, jarmuż) Słony i tłusty popcorn Domowy popcorn (ziarno kukurydzy uprażone w torebce śniadaniowej w mikrofali, bez soli) Należy pamiętać o tym, aby spożywać w umiarze jaką zdrowszą alternatywę Słodycze Świeże i suszone owoce,, miód, domowe dżemy

Dobrze jest od najmłodszych lat uczyć dziecko zdrowego rozsądku w podejściu do życia i swojego zdrowia. Warto więc, aby rodzice również dawali im dobry przykład zdrową dietą i aktywnym trybem życia

Oprócz pożywienia wysokiej jakości bardzo istotnym elementem w prawidłowym rozwoju młodzieży jest RUCH, czyli aktywność fizyczna. Istnieje masa dyscyplin, które rodzic może uprawiać ze swoim dzieckiem. Wpłynie to pozytywnie na zdrowie oraz relacje w rodzinie. Wystarczy ok. 30 minut dziennie, aby endorfiny dały o sobie znać!

Zalety aktywności fizycznej: Prawidłowa masa ciała Wyższa samoocena Dobre samopoczucie Interakcje społeczne Prawidłowy rozwój układu mięśniowo-szkieletowego Zdrowe serce Dużo niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II Obniżone ryzyko nowotworów Mocne kości

Jak rodzice mogą wspierać swoje dziecko będące w okresie późnej adolescencji (17-20), aby wyrobić i podtrzymać zdrowe nawyki? Mogą to zrobić na przykład poprzez: Wsparcie emocjonalne i finansowe dziecka zaangażowanego w jakąś formę sportu lub ćwiczeń Zachęcanie do korzystania z roweru na co dzień i przemieszczania się pieszo Wspólne, aktywne formy spędzania czasu Eliminację żywności przetworzonej, zawierającej spore ilości cukru i tłuszczu Wspólne gotowanie

Nagradzanie pieniędzmi, słodyczami i innymi przyjemnościami bardzo oszczędnie i okazjonalnie, ponieważ one nigdy nie powinny stać się przyczyną danej aktywności (najskuteczniejsza nagroda to sama aktywność ) Przygotowywanie posiłków (np. do szkoły) w domu, zamiast kupowania przypadkowych przekąsek „Odczarowanie” słowa DIETA, by było rozumiane jako sposób na szczęśliwe życie, a nie chwilowe wyrzeczenia Dawanie dobrego przykładu (zdrowe odżywianie + aktywność fizyczna) Dziękuję za uwagę!