PROWADZIMY ZDROWY STYL Ż YCIA Dobre rady zwi ą zane z prawid ł owym stylem ż ycia
Piramida Zdrowia, Przestrzegaj jej! Cukry, tłuszcze nabiał Owoce warzywa pieczywo
Sport forma aktywności człowieka, mająca na celu doskonalenie jego sił psychofizycznych, indywidualnie lub zbiorowo, według reguł umownych. sport wyczynowy - forma działalności człowieka, podejmowana dobrowolnie w drodze rywalizacji dla uzyskania maksymalnych wyników sportowych. sport profesjonalny - rodzaj sportu wyczynowego uprawianego w celach zarobkowych
Produkty Zbożowe W 2008 roku firma Nestlé wprowadziła na polski rynek markę NESVITA - produkty na bazie płatków owsianych z dodatkiem mleka i suszonych owoców. NESVITA dostępna jest w 5 wersjach smakowych: z truskawkami, z wiśniami, z jabłkiem i cynamonem, z malinami oraz z porzeczkami. Produkt ten stanowi doskonałą opcję na lekkie śniadanie, drugie śniadanie lub zdrowy posiłek w ciągu dnia. Ponadto, w deserowej ofercie Nestlé znajdują się wyśmienite galaretki, kisiele i budynie marki WINIARY (także w wersjach bez cukru). Z pomocą deserów WINIARY w kilka minut możesz wyczarować idealny podwieczorek. Te kolorowe słodkości to także dobry dodatek do ciast czy deserów z owoców i bitej śmietany.
Woda Woda-dzięki niej inne składniki odżywcze są rozprowadzane przez krew do poszczególnych komórek. Woda oczyszcza organizm z ubocznych produktów przemiany materii oraz reguluje wiele zachodzących w nim procesów. Odgrywa istotną rolę np. w regulowaniu ciepłoty ciała. Prawie każdy pokarm zawiera wodę – jest jej szczególnie dużo w owocach i warzywach. Codziennie należy wypijać około 2 litrów płynów. Niedobór wody w organizmie powoduje jego odwodnienie.
Owoce, warzywa Pomarańcze : zawiera witaminę A,B,C oraz kwasy organiczne Pomidor : jest źródłem karotenu oraz witaminy C, a także sodu i potasu
Witaminy regulują przebieg różnych procesów zachodzących w organizmie i wzmagają odporność na choroby. Są niezbędne dla zachowania zdrowia. Wpływają np. na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudzają tworzenie się nowych komórek i tkanek, utrzymują skórę i błony śluzowe w prawidłowym stanie, są konieczne dla właściwego funkcjonowania wzroku. Witaminy występują w produktach spożywczych w niewielkich ilościach. Najwięcej jest ich w świeżych owocach i warzywach. Witaminy są składnikami wrażliwymi na wysoką temperaturę i światło. Aby zachować jak największe ilości witamin w gotowanych warzywach i owocach, należy je wrzucać do wrzącej wody i gotować pod przykryciem.
Węglowodany organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H:O = 2:1. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe. Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest CxH2yOy lub Cx(H2O)y (znane są jednak węglowodany niespełniające tego wzoru, np. deoksyryboza). Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na: cukry proste, inaczej monosacharydy (jednocukry) oligosacharydy: disacharydy, trisacharydy, tetra-, penta-, heksa-, hepta-, okta-, nona- i dekasacharydy wielocukry czyli polisacharydy
Białko Białko jest konieczne do życia, ponieważ stanowi budulec dla mięśni, kości, skóry, krwi i tkanek – wszystkich komórek w organizmie. Szczególnie duże zapotrzebowanie jest na nie, kiedy organizm intensywnie się rozwija. Białko zawarte jest w mleku i jego przetworach, jajach, rybach, mięsie, ziemniakach oraz nasionach roślin strączkowych. Warzywa strączkowe zawierają białko o najwyższej wartości żywieniowej spośród wszystkich białek roślinnych.
Witaminy grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Przeciwne działanie do witamin wykazują antywitaminy.
Sole Mineralne Sole mineralne – utrzymują i regulują równowagę wewnętrzną organizmu. Ułatwiają wzrost i regenerację komórek. Pomagają w uwalnianiu energii ze składników odżywczych oraz w tworzeniu tkanek. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Znajdują się w owocach, warzywach, mleku i jego przetworach, jajach, rybach, grzybach, ciemnym pieczywie, nasionach roślin strączkowych.
Nabiał Nabiał – produkty spożywcze z mleka i pochodzenia mlecznego a także jajka. Przykłady nabiału: ser Twaróg, serek homogenizowany jogurt kefir śmietana maślanka
Jaja Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane w postaci kawioru za wyrafinowany przysmak.
Tłuszcze stanowią największe źródło energii dla organizmu ludzkiego. Energia ta potrzebna jest do ogrzania ciała i utrzymywania jego stałej temperatury. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (zawarte w takich produktach, jak mięso, wędliny, masło, smalec) zawierają cholesterol, który w zbyt dużej ilości może być przyczyną miażdżycy, czyli stwardnienia tętnic. Wyjątek stanowi tłuszcz rybi. Nadmierna zawartość tłuszczów w pożywieniu może także prowadzić do otyłości. Zaleca się zatem spożywanie ich w umiarkowanej ilości, z przewagą tłuszczów roślinnych (zawartych np. w oleju czy maśle roślinnym).
Cukry są konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu. Stanowią źródło energii potrzebnej do utrzymania procesów życiowych i wykonywania wszelkich czynności. Występują w produktach zbożowych (np. kaszach, makaronie, pieczywie), ryżu, ziemniakach, mleku, owocach i warzywach oraz słodyczach. Należy pamiętać, że jedzenie zbyt dużej ilości cukrów w postaci słodyczy jest szkodliwe i może prowadzić np. do nadwagi.
Śniadanie Śniadanie – jest bardzo ważnym posiłkiem, ponieważ organizm potrzebuje energii, aby aktywnie rozpocząć dzień. Nie może być ono zbyt obfite. Powinno się składać z produktów zbożowych, mlecznych oraz owoców
Obiad Obiad – najobfitszy posiłek w ciągu dnia, złożony z dwóch dań zawierających wszystkie zalecane składniki w odpowiednich ilościach.
kolacja Kolacja – posiłek, który należy spożywać przynajmniej dwie godziny przed snem. Kolacja, podobnie jak śniadanie, nie powinna być obfita.
2 Śniadanie Drugie śniadanie – posiłek spożywany między śniadaniem a obiadem, niezbyt obfity, lecz dostarczający organizmowi potrzebnej energii.
Skutki złego żywienia Przyczyny brak czasu na przygotowanie jedzenia zgodnego z zasadami racjonalnego odżywiania się; stresujące wydarzenia życiowe (kłótnie, choroby, śmierć w rodzinie); brak akceptacji w środowisku i rodzinie; brak znajomości zasad zdrowego odżywiania się; Skutki choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie); nowotwory; cukrzyca; choroby jelita grubego; próchnica zębów; osteoporoza; nadwaga, otyłość; anoreksja; bulimia; łuszczenie i suchość skóry; kruchość, łamliwość i wypadanie włosów; zawroty głowy, obniżenie ciśnienia, omdlenia; ogólnie zły wygląd i pogarszający się stan zdrowia, tak samo fizycznego jak również psychicznego; kłopoty z koncetracją, bezsenność, depresje, nadpobudliwość; zmiany nastroju - zniechęcenie, znużenie;
podwieczorek Podwieczorek – podobnie jak drugie śniadanie, podwieczorek powinien być lekki. Spożywamy go między obiadem a kolacją.
Estetycznie nakryty stół
Co to jest żywność ekologiczna? Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem: ekologicznym – nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy; ekonomicznym – jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych; społecznym – umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa. Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce na koniec 2008 stosowane są certyfikaty 11 firm, między innymi: Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG. W Unii Europejskiej produkcja takiej żywności jest regulowana rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce. Potocznie określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Jednakże podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów.
Dziękuje za uwagę Wykorzystano artykuły z internetu