ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’2009 1 ICUMSA- Seminarium mikrobiologiczne Obrigheim, 27 stycznia 2009 roku Uczestnicy: Wim Antheunis Beneo Group Christer.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Doświadczenia z pracy ze schładzarką szybową w fabryce Szerencs Zakopane, Zoltán TÓTH Mátra Cukor.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Biomonitoring na ujęciu wody w Straszynie Małże strażnikami wody.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
TWORZYWA SZTUCZNE.
KWASY Justyna Loryś.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
1 POLITECHNIKA ŁÓDZKA WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI Prof. dr hab. inż. Jan Iciek Wymagane warunki uzyskania i kontroli czystości mikrobiologicznej.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Agresja i przemoc w środowisku szkolnym -metody postępowania w sytuacjach trudnych.
MATLOS „JAK TEORIA MA SIĘ DO PRAKTYKI?”. Cel projektu: Sprawdzamy, jaka jest zależność między prawdopodobieństwem a częstością zdarzenia.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
KOMENDA GŁÓWNA POLICJI REALIZACJA ZMIAN REALIZACJA ZMIAN ORGANIZACYJNO – FUNKCJONALNYCH W POLICJI.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
Excel 2007 dla średniozaawansowanych zajęcia z dnia
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Projekt Regulaminu Działania Komitetu Monitorującego Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Istota zmian i wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia i oczyszczania ścieków w polityce ekologicznej państwa Zbigniew Sobociński Gdańska.
Czyli często nieuzasadniony strach.
Autor: Kierunek: Promotor: Wykorzystanie GIS do wyznaczenia tras bezpiecznego przewozu transportu przez miasto Małgorzata Kość geodezja i kartografia dr.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Wodorotlenki.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Seminarium magisterskie/licencjackie dr Renata Karkowska Zakład Ubezpieczeń i Rynków Kapitałowych Katedra Systemów Finansowych Gospodarki (wpisać proponowany.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
BLISKO NAS, czyli co znajdziesz w lasach otaczających nasze osiedle „Kokociniec”
Czy niemetale są użyteczne?
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Producent: PepsiCo Pojemność: 500ml Cena: 3,27 zł.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Każdy człowiek ma prawo do... - problem łamania praw człowieka w Azji.
Mgr Grzegorz Sudoł AWF KRAKÓW BRĄZOWY MEDALISTA Mistrzostw Świata SREBRNY MEDALISTA Mistrzostw Europy.
Projekt procesowy otrzymywania Bisfenolu A Budzich Emilia, Dąbrowska Agnieszka, Głuszek Małgorzata, Korytkowska Katarzyna, Ufnalska Iwona Najniższa temperatura.
Międzynarodowa konferencja „BADANIA NAUKOWE DLA PRZYSZŁOŚCI EUROPEJSKIEGO SEKTORA CUKROWNICZEGO” Bruksela, 4 kwietnia 2008 POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
Metody miareczkowe oparte na reakcjach utleniania-redukcji- -nadmanganometria i jodometria dr n. farm. Justyna Stolarska Zakład Chemii Analitycznej.
Hodowla kontrolna NH3 ppm min max. - 29
Sprzedaż produktu lub usługi
Portal IRZ plus Materiały informacyjne ARiMR
Otwarty konkurs ofert na dofinansowanie w roku 2018 zadań własnych realizowanych przez organizacje z udziałem środków zewnętrznych Rzeszów, 8 marca 2018.
Zapis prezentacji:

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ ICUMSA- Seminarium mikrobiologiczne Obrigheim, 27 stycznia 2009 roku Uczestnicy: Wim Antheunis Beneo Group Christer Bergwall Danisco Miriam van den Bliek Cosun (Food Technology Centre) Freddy Bourmanne Beneo Group Mark Goddard British Sugar Claudia Graue fuel21 (Nordzucker) Maritta Jacobs Pfeifer & Langen Michael Klingeberg Südzucker Agnieszka Papiewska Politechnika Łódzka Maciej Wojtczak Politechnika Łódzka SPRAWOZDANIE

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ Zakażenia bakteriami Alicyclobacillus w przemyśle cukrowniczym Przegląd metod i wyniki Doświadczenia producenta Doświadczenia z produktami i z klientami

3 Bakterie z rodzaju Alicyclobacillus  ASB lub ATSB ( AcidoThermophilic Sporeforming Bacteria) TAB ( Thermoacidophilic Bacteria)  tlenowe bakterie przetrwalnikujące o termoopornych endosporach  optymalna temperatura wzrostu °C  kwasolubne, optymalne pH 3,5 – 5,0  nieprzejrzyste, białe lub kremowe kolonie

4 Bakterie z rodzaju Alicyclobacillus  niepatogenne  zanieczyszczające soki i koncentraty owocowe: apteczny (dezynfekcyjny) zapach i posmak (wytwarzanie gwajakolu), zmętnienie (biały osad)  ze względu na przystosowanie do rozwoju w środowiskach koncentratów bakterie nie zawsze dają te same objawy wzrostu w warunkach laboratoryjnych – procedury wykrywania należy uzupełniać o testy potwierdzające

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ Rodzaj Alicyclobacillus obecnie obejmuje 18 gatunków A. acidoterrestris A. acidiphilus A. acidocaldarius, A. cyccloheptanicus A. herbarius Potencjalną przyczyną zepsuć z wytworzeniem gwajakolu są:

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ Przegląd metod i wyniki Analiza produktów Klienci „Doświadczenia producenta”

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ Coca Cola określa wymagania dla cukru płynnego i syropu: Bakterie z rodzaju Alicyclobacillus nie więcej niż 1000 jtk/50g s.s. Bakterie produkujące gwajakol nieobecne w 50 g s.s.

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ K agarYGS agarBAT agar Yeast extract2,52,0 Peptone5,0 Glucose1,0 5,0 Skrobia rozpuszczalna2,0 Tween 801,0 Roztwór mikroelementów1,0 ml Agar15,0 pHpH 3,7 25% L-malic-acid pH 3,7 1 N HCl pH 4,0 1 N H 2 SO 4 Lit.: IFU No 12, Sep. 2004; IFU Method on the Detection of Taint Producing Alicyclobacillus in Fruit Juices Zestawienie podłóż hodowlanych: Skład [g/l]

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ Przynależność do Alicyclobacillus można potwierdzić równoległą hodowlą na BAT agarze i medium o neutralnym pH - PCA. BAT Medium (agar) - Merck Zestaw wykrywania gwajakolu – Peroxidase Method Kyokuto Pharmaceutical Industrial Co Ltd Japan Zasada oznaczania TAB

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ Wewnętrzna metoda kontroli TAB Cukier granulowany: 50 g rozpuszczonono w 100 ml sterylnej wody Cukier płynny:równoważność 50 g suchej substancji rozpuszczonono w 100 ml sterylnej wody Szok termiczny: 10 min. w 80°C inaktywacja komórek wegetatywnych aktywacja kiełkowania spor Filtracja membranowa dla całej objętości przygotowanego roztwru Inkubacja na BAT agar w 45 ± 1°C przez 3 – 5 dni zabezpieczyć przed wysychaniem

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ Badane produkty 1. Surowy cukier trzcinowy Nie wykryto Alicyclobacillus w analizowanych próbach 3. Cukier płynny Alicyclobacillus został wykryty tylko w jednym syropie glukozowym z 18 różnych analizowanych syropów. Wyizolowany szczep dawał pozytywny wynik w teście na wytwarzanie gwajakolu. 2. Rafinowany cukier buraczany Nie wykryto Alicyclobacillus w analizowanych próbach

ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ Jeden odbiorca wystosował wymagania co do Alicyclobacillus: Nieobecne w 10 g (IFU 12 method) Zapytanie klienta

13 Problem obecności bakterii z rodzaju Alicyclobacillus w produktach przemysłu spożywczego (szczególnie u producentów koncentratów i soków owocowych) wydaje się mieć charakter ekonomiczny