Sole w kuchni.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sole w rolnictwie.
Advertisements

Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Sole w Medycynie.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Przeróbka wapieni, gipsu i kwarcu
Rodzaje środków czystości
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Litowce – sód -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze związki sodu -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze.
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
CZECHY UKSZTA Ł TOWANIE TERENU Większą część terytorium Czech zajmuje Masyw Czeski. Jest to rozległy, wyżynno-górski obszar, otoczony starymi pasmami.
Przykłady i zastosowania soli
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Katowicki Holding Węglowy S.A. Opracowanie technologii zgazowania węgla dla wysokoefektywnej produkcji paliw i energii elektrycznej 1.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Twardość wody Twardość węglanowa (przemijająca)
Woda Cud natury.
Hydraty (sole uwodnione)
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Alkohole polihydroksylowe
ZUŻYCIE WAPNA W PROCESIE OCZYSZCZANIA SOKU Wawro Stanisław Gruska Radosław Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechnika Łódzka.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Czy niemetale są użyteczne?
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Projekt procesowy otrzymywania Bisfenolu A Budzich Emilia, Dąbrowska Agnieszka, Głuszek Małgorzata, Korytkowska Katarzyna, Ufnalska Iwona Najniższa temperatura.
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Wody mineralne i lecznicze
Skały i minerały.
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
Metody miareczkowe oparte na reakcjach utleniania-redukcji- -nadmanganometria i jodometria dr n. farm. Justyna Stolarska Zakład Chemii Analitycznej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Sole w kuchni

Sole stosowane w kuchni Sole które wykorzystujemy w kuchni to: wodorowęglan amonu fosforan (V) wapnia azotan (V) potasu chlorek Sodu

Wodorowęglan amonu Wodorowęglan amonu, NH4HCO3, nieorganiczny związek chemiczny, wodorosól amonowa kwasu węglowego. Tworzy bezbarwne kryształy posiadające zapach amoniaku, znane pod nazwą "amoniak do pieczenia ciast". Dobrze rozpuszczalny w wodzie Stosowany m.in. jako składnik proszków do pieczenia, środków gaśniczych, leków, barwników, a także jako prosty nawóz .

Fosforan (V) wapnia Fosforan(V) wapnia Ca3(PO4)2 -nieorganiczny związek chemiczny, sól wapniowa kwasu ortofosforowego (V). Zastosowanie W przemyśle spożywczym fosforany wapnia , dodawane są do chleba, aromatyzowanych napojów alkoholowych, produktów mlecznych, przetworów owocowych oraz napojów energetyzujących. Używany jest jako dodatek do żywności (E 341c). Zbyt duża ilość fosforanu (V) wapnia w diecie, może zmniejszyć przyswajanie składników mineralnych z pożywienia

Azotan (V) potasu Azotan(V) potasu (saletra potasowa, saletra indyjska) –nieorganiczny związek chemiczny. Azotan (V) potasu występuje w przyrodzie w niewielkich ilościach w postaci minerału nitrokalitu w krajach o suchym, gorącym klimacie, m.in. W Chinach i Indiach. Z tych państw był sprowadzany do Europy, czemu zawdzięcza nazwę "saletra indyjska".. Zastosowanie Konserwant mięsa (E 252); Saletra potasowa jest utleniaczem, z tego powodu jej głównym zastosowaniem była produkcja czarnego prochu. Toksyczność Azotan(V) potasu działa bezpośrednio utleniająco na hemoglobinę. Działa drażniąco na skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy.

Chlorek Sodu Chlorek sodu (sól kuchenna) –nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego(kwasu chlorowodorowego) i sodu. Stanowiący podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej oraz soli drogowej. Występowanie W przyrodzie chlorek sodu występuje pod postacią minerału –halitu, tworząc pokłady soli kamiennej. Występuje również w wodzie morskiej oraz w wodach mineralnych (najwięcej w tzw. solankach). Chlorek sodu występuje także wpłynie pozakomórkowym organizmów żywych (zwłaszcza zwierzęcych)

Zastosowanie Chlorek sodu stosowany jest jako środek spożywczy, nadający jedzeniu słony smak. Jest także używany w przemyśle szklarskim i garbarstwie oraz do konserwacji żywności. Stanowi surowiec do otrzymywania kwasu solnego, sodu, chloru, wodorotlenku sodu i węglanu sodu(sody) Jest wykorzystywana do roztapiania śniegu i lodu z ulic i chodników gdyż roztwór wody i chlorku sodu zamarza przy bardzo niskich temperaturach. Zagrożenia Nadmierne spożycie soli prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak: choroby układu krążenia, dolegliwości żołądkowe, zatrzymanie wody w organizmie.

Źródła Wykonały: Dorota Tarwacka Klaudia Sikora Natalia Dobies http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotan(V)_potasu http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorek_sodu http://pl.wikipedia.org/wiki/Fosforan_wapnia http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorow%C4%99glan_amonu http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glan_sodu Książka Chemia Nowej Ery- wydawnictwo Nowa Era Zdjęcia zawarte w prezentacji pochodzą ze stron http://nicole777.pinger.pl/m/1761103 http://www.hematyt.yoyo.pl/ciasteczka_maslane.html http://www.machela.pl/bagietka/?chleb-zytni-razowy-z-nasionami-amarantusa,54 http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/e-dodatki-konserwanty-na-naszym-stole http://www.zdronet.pl/35,redukcja-soli-korzystna-dla-zdrowia,291,kuchnia.html http://www.judagdynia.pl/category/kazania/page/2/ Wykonały: Dorota Tarwacka Klaudia Sikora Natalia Dobies Karolina Krysiak Kl.IIB