Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Tworzywa sztuczne Tworzywa sztuczne Magdalena Garbera kl. II a.
Oferta nieruchomości nierolnych dla inwestycji zagranicznych dr Tomasz Nawrocki Prezes Agencji Nieruchomości Rolnych Warszawa, 28 kwietnia 2011 roku.
Sole w kuchni.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zasada i organizacja statystyki publicznej „Cz ł owiek – najlepsza inwestycja”
Punkt zero 250r.p.n.e- Naczynie z Bagdadu 1780r Eksperymenty Galvaniego 1800r Ogniwo Galvaniego.
Głównym założeniem pracy w Miejskim Przedszkolu Nr 9 w Częstochowie są priorytety zawarte w Koncepcji Pracy Przedszkola wg których prowadzone są liczne.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
N a j p i ę k n i e j s z e m i e j s c a ś w i a t a Amazonia Sawanna Chiny i Japonia Prerie Hawaje Australia Tatry.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
CZECHY UKSZTA Ł TOWANIE TERENU Większą część terytorium Czech zajmuje Masyw Czeski. Jest to rozległy, wyżynno-górski obszar, otoczony starymi pasmami.
biomasy wodna słoneczna wiatru geotermalna  można ją otrzymać z kilku źródeł: - fal morskich - płynącej rzeki - „stojący” zbiornik wodne energia potencjalna.
Świat oczami misjonarzy Autor: Katarzyna Niewiadomska.
Europejski Fundusz Społeczny (EFS), to nie inwestowanie w budowę dróg, świetlic, boisk sportowych, szkół czy tworzenie linii produkcyjnych - to INWESTYCJA.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski a UEP / SC UEP.
Wskaźnik rozwoju społecznego
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
MOJE CZYSTE MIASTO Relacja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 7 w Rudzie Śląskiej.
Celem Konkursu jest wsparcie małopolskich przedsiębiorstw społecznych - firm, których działalność gospodarcza służy realizacji celów społecznych, a także.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
TEORIE OSZCZĘDNOŚCI I INWESTYCJI Wykład 6 1. Teorie oszczędności i inwestycji 2  Zainteresowanie kapitałem i jego oszczędzaniem pojawiła się w połowie.
Cyfrowa Polska szansą dla rozwoju sektora ICT 1 Agnieszka Suska Naczelnik Departament Funduszy Strukturalnych Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji Gdańsk,
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
NABÓR WNIOSKÓW NA WYBÓR STOWARZYSZENIA DO REALIZACJI LSROR W RAMACH OSI PRIORYTETOWEJ 4 Termin: od 30 października 2009 r. do 30 marca 2010 r. Wysokość.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Zagrożenia i szanse gospodarki polskiej Spojrzenie długookresowe Dr hab. Prof. UW Grzegorz Jędrzejczak 2016L w 5 1.
WYNIKI ANKIETY INTERNETOWEJ Opracowanie wyników: Dr Jarosław Załęcki Mgr Maciej Brosz „Współtwórz swoje miasto. Wysokościowce w Gdańsku”
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Nowa polityka promocyjna UE Konsultacje założeń Rocznego Programu Prac na rok 2017.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Ocena poziomu kompetencji i umiejętności administracji publicznej w zakresie zarządzania rozwojem i kreowania innowacji Urząd Marszałkowski Województwa.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Realizacja działań w sferze nauki w ramach PO KL PRIORYTET IV – komponent centralny Działania w ramach Priorytetu IV koncentrują się na podwyższaniu.
Program na rzecz Przedsiębiorczości i Innowacji (EIP) Aleksander Bąkowski Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Instytut Podstawowych Problemów.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Przyjęty na Wydzi a le WF AWF we Wrocławiu. Wykaz literatury powinien zostać sporządzony według następującego wzoru:
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Fundacja Hospicyjna powstała na początku 2004 roku.
Od recesji do koniunktury.. Podstawowe pojęcia. Recesja – zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tempa wzrostu gospodarczego, skutkujące.
Julia Wojciuk Sandra Adamska 1aT. Zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tępa wzrostu gospodarczego skutkujące najczęściej spadkiem.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Park Narodowy Peneda-Geres w Północnej Portugalii
Pharmanex® Bone Formula
1.
Strategia RIT Subregionu Zachodniego Województwa Śląskiego – RIT.
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Zasady zdrowego odżywiania
Społeczny Zespół do spraw aktywizacji pszczelarstwa
Współczesne kierunki polityki społecznej
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Pomocnik rolnika HashCode 1 Cover page
Zapis prezentacji:

Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA

 Nadwyżki żywnościowe występują w krajach:  wysoko rozwiniętych o intensywnym rolnictwie, w którym, pomimo niewielkich powierzchni użytków rolnych na osobę, osiąga się bardzo wysokie plony(m.in. kraje Europy Zachodniej) niewielkich powierzchni użytków rolnych na osobę, osiąga się bardzo wysokie plony(m.in. kraje Europy Zachodniej)  o rolnictwie ekstensywnym, które charakteryzują się dużą powierzchnią użytków rolnych na osobę(m.in. Australia, Kanada)  w których jest niewielkie spożycie danego artykułu(np.ryżu w USA)  Niedobór żywności występuje w krajach najsłabiej rozwiniętych, powodują go:  przestarzałe i nieefektowne rolnictwo  wysoki przyrost naturalny  przeludnienie  największy deficyt żywności : Afryka środkowa, Afganistan, Kambodża, Korea Płn., oraz Ameryka Środkowa

 Diagnozowaniem oraz rozwiązywaniem problemów dotyczących wyżywienia ludności i jego konsekwencji zajmują się organizacje, m.in.: FAO(Food Agriculture Organization of the United Nations)- Organizacja do Spraw Rolnictwa i Wyżywienia Narodów Zjednoczonych WHO(World Health Organization)- Światowa Organizacja Zdrowia

Głód jawny(ilościowy)-  Spożycie pożywienia poniżej koniecznej wartości żywieniowej kcal  Niedożywienie(nie zaspokojenie potrzeb energetycznych organizmu)  Występuje m.in. w Afryce Środkowej Głód utajony(jakościowy)-  Wartość kaloryczna osiąga normę, ale występuje znaczny niedobór białka (70-80g na dobę-norma 35-55g-minimum)  Występuje na terenach, gdzie dieta oparta jest na spożywaniu produktów roślinnych  Występuje m.in. w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie podstawą żywienia jest ryż

Kraj Dobowa wartość kcal posiłków na jednego mieszkańca Odsetek dzieci poniżej 5 roku życia mających niedowagę Odsetek ludności niedożywionej Wskaźnik umieralności dzieci i niemowląt w ‰ Etiopia Angola Boliwia Mongolia Burkina Faso Turcja Polska Niemcy Poziom wyżywienia i jego skutki w wybranych krajach

 Eksplozja demograficzna  Klęski żywiołowe  Konflikty zbrojne  Bezrobocie i brak opieki socjalnej  Brak inwestycji na rozwój rolnictwa

 Pomoc doraźna- zbiórki żywności  Działania długofalowe- Umożliwiające rozwój edukacji oraz gospodarki w krajach dotkniętych głodem  Ułatwienie handlu płodami rolnymi(zniesienie ceł na żywność)  Wprowadzenie nowych, bardziej wydajnych gatunków roślin  Zwiększenie płodów rolnych tzw. „zielona rewolucja”  Wzrost udziału użytków rolnych np. poprzez zwiększenie powierzchni terenów nawadnianych

„Mniej odpadów – TAK!”. Pod red. dr Krzysztofa Świerkosza, dr Mariusza Sołtysika. Wrocław: wydawcy: Stowarzyszenie Ekologiczne „EKO-UNIA”, Stowarzyszenie „EKO- EDUKACJA”. Czapska Joanna. Znaki dni ostatnich - ''niedobory żywności'' (Mt.24:7).[online].[Data dostępu: ] Dostępny w internecie: Dąbrowska Zofia. Piramida zdrowego żywienia.[online]. [Data dostępu: ].Dostępny w Internecie: Espinoza Ramon. Zdjęcia roku agencji AP. [online]. [Data dostępu: ] Dostępny w internecie: Mydal Rajmund. Groch Jerzy. Balon Jarosław. (red.) Popularna Encyklopedia Powszechna. Warszawa: Świat Książki, ISBN X. Niedożywienie ( zdjęcia i komentarze do zdjęć). [W:] Choroby. Medycyna. [online].Gazeta.pl Agora SA [Data dostępu: ].Dostępny w internecie: Prawda2.info.Głód na Świecie.[online].[Data dostępu: ].Dostępny w Internecie Suchodolski Bogdan. Bromberg Adam. Marszałek Leon (red.). Encyklopedia PWN. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe,1989. ISBN