Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA
Nadwyżki żywnościowe występują w krajach: wysoko rozwiniętych o intensywnym rolnictwie, w którym, pomimo niewielkich powierzchni użytków rolnych na osobę, osiąga się bardzo wysokie plony(m.in. kraje Europy Zachodniej) niewielkich powierzchni użytków rolnych na osobę, osiąga się bardzo wysokie plony(m.in. kraje Europy Zachodniej) o rolnictwie ekstensywnym, które charakteryzują się dużą powierzchnią użytków rolnych na osobę(m.in. Australia, Kanada) w których jest niewielkie spożycie danego artykułu(np.ryżu w USA) Niedobór żywności występuje w krajach najsłabiej rozwiniętych, powodują go: przestarzałe i nieefektowne rolnictwo wysoki przyrost naturalny przeludnienie największy deficyt żywności : Afryka środkowa, Afganistan, Kambodża, Korea Płn., oraz Ameryka Środkowa
Diagnozowaniem oraz rozwiązywaniem problemów dotyczących wyżywienia ludności i jego konsekwencji zajmują się organizacje, m.in.: FAO(Food Agriculture Organization of the United Nations)- Organizacja do Spraw Rolnictwa i Wyżywienia Narodów Zjednoczonych WHO(World Health Organization)- Światowa Organizacja Zdrowia
Głód jawny(ilościowy)- Spożycie pożywienia poniżej koniecznej wartości żywieniowej kcal Niedożywienie(nie zaspokojenie potrzeb energetycznych organizmu) Występuje m.in. w Afryce Środkowej Głód utajony(jakościowy)- Wartość kaloryczna osiąga normę, ale występuje znaczny niedobór białka (70-80g na dobę-norma 35-55g-minimum) Występuje na terenach, gdzie dieta oparta jest na spożywaniu produktów roślinnych Występuje m.in. w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie podstawą żywienia jest ryż
Kraj Dobowa wartość kcal posiłków na jednego mieszkańca Odsetek dzieci poniżej 5 roku życia mających niedowagę Odsetek ludności niedożywionej Wskaźnik umieralności dzieci i niemowląt w ‰ Etiopia Angola Boliwia Mongolia Burkina Faso Turcja Polska Niemcy Poziom wyżywienia i jego skutki w wybranych krajach
Eksplozja demograficzna Klęski żywiołowe Konflikty zbrojne Bezrobocie i brak opieki socjalnej Brak inwestycji na rozwój rolnictwa
Pomoc doraźna- zbiórki żywności Działania długofalowe- Umożliwiające rozwój edukacji oraz gospodarki w krajach dotkniętych głodem Ułatwienie handlu płodami rolnymi(zniesienie ceł na żywność) Wprowadzenie nowych, bardziej wydajnych gatunków roślin Zwiększenie płodów rolnych tzw. „zielona rewolucja” Wzrost udziału użytków rolnych np. poprzez zwiększenie powierzchni terenów nawadnianych
„Mniej odpadów – TAK!”. Pod red. dr Krzysztofa Świerkosza, dr Mariusza Sołtysika. Wrocław: wydawcy: Stowarzyszenie Ekologiczne „EKO-UNIA”, Stowarzyszenie „EKO- EDUKACJA”. Czapska Joanna. Znaki dni ostatnich - ''niedobory żywności'' (Mt.24:7).[online].[Data dostępu: ] Dostępny w internecie: Dąbrowska Zofia. Piramida zdrowego żywienia.[online]. [Data dostępu: ].Dostępny w Internecie: Espinoza Ramon. Zdjęcia roku agencji AP. [online]. [Data dostępu: ] Dostępny w internecie: Mydal Rajmund. Groch Jerzy. Balon Jarosław. (red.) Popularna Encyklopedia Powszechna. Warszawa: Świat Książki, ISBN X. Niedożywienie ( zdjęcia i komentarze do zdjęć). [W:] Choroby. Medycyna. [online].Gazeta.pl Agora SA [Data dostępu: ].Dostępny w internecie: Prawda2.info.Głód na Świecie.[online].[Data dostępu: ].Dostępny w Internecie Suchodolski Bogdan. Bromberg Adam. Marszałek Leon (red.). Encyklopedia PWN. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe,1989. ISBN