Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych. Wśród nich wyróżnić można: arabską - użycie ryżu i szafranu, a.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych. Wśród nich wyróżnić można: arabską - użycie ryżu i szafranu, a."— Zapis prezentacji:

1

2

3 Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych. Wśród nich wyróżnić można: arabską - użycie ryżu i szafranu, a także niektóre desery bakaliowe meksykańską - ziemniaki, papryka angielską - wyrób ginu na Balearach francuską - kremy, ciasta

4 Przystawki

5 Patatas Bravas są to ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu, i polane sosem.

6 Serranito to kanapka z gotowaną kiełbasą.

7 Dania Główne

8 Pescaíto Frito to potrawa składająca się z małych kawałków smażonej ryby, takiej jak sardynki i barweny wraz ze szklanką dobrze schłodzonego wina.

9 Paella wywodzi się z Wenecji. W jej skład wchodzą: ryż, warzywa, mięso królika lub drób i owoce morza.

10 Gazpacho wywodzi się z Andaluzji.Jest to zupa z warzywami z przewagą pomidorów.

11 Chuleta deCerdo Chuleta de Cerdo

12 Fabada jest to rodzaj potrawy z fasoli, w której skład wchodzi min. fasola, kiełbasa, papryka, cebula, czosnek.

13 Tortilla española jest to rodzaj grubego omletu, z dodatkiem warzyw, pokrojonych w plasterki ziemniaków, mięsa, ryb i przypraw.

14 Desery

15 Arroz con Leche jest to ryż z mlekiem i wanilią na gęsto - potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno.

16 Churros są to paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy (np. Café Saula) lub gorącej czekolady.

17 Crema Catalana wywodzi się z Katalonii. Jest to tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej.

18 Flan to rodzaj puddingu składającego się z wody, cukru pudru, skórki pomarańczowej, jaj, mleka i likieru.

19 Natillas to krem zrobiony z mleka, żółtek, cukru, mąki kukurydzianej, cytryny, cynamonu i soli.

20 Wina

21 Malaga jest to słodkie, deserowe wino hiszpańskie z podsuszonych winogron, o charakterystycznej gęstej konsystencji. Pochodzi z okolic miasta Málaga.

22 Cava - produkowane w Hiszpanii (konkretnie 95% w Katalonii) wino musujące, powstające na drodze tradycyjnej metody szampańskiej. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino.

23 Sherry to andaluzyjskie wino.

24


Pobierz ppt "Na kuchnie regionów Hiszpanii wpływ miało bardzo wiele różnych tradycji kulinarnych. Wśród nich wyróżnić można: arabską - użycie ryżu i szafranu, a."

Podobne prezentacje


Reklamy Google