Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:"— Zapis prezentacji:

1 Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Metody gotowania na mokro Metody gotowania na sucho

2 Metody gotowania na mokro
Gotowanie Poszetowanie Gotowanie na parze Duszenie (gulasz) Duszenie potraw Wszystkie te metody gotowania wymagają, by składniki gotować w płynie.

3 Typy potraw, do których zwykle stosuje się mokrą metodę gotowania.
Zupy Sosy Gulasz Warzywa Ryby Owoce Lowfatrecipe.net

4 Poszetowanie Gotowanie w płynie/zalewie octowej takie, że gotowanie odbywa się na wolnym ogniu w temperaturze poniżej temperatury wrzenia. Ryby lub inne delikatne produkty mogą być poszetowane, a następnie podawane z sosem uwydatniającym smak potrawy. Fromaway.com

5 Metody Poszetowania Płytkie poszetowanie w garnku z odrobiną płynu jest używane często dla ryb albo dań z kurczaka, zwykle zaczyna się na kuchence, a kończy w piekarniku pod przykryciem. Głębokie poszetowanie jest wtedy, gdy produkt jest pokryty płynem i przyrządzany na kuchence.

6 Cele Poszetowania Zdrowa metoda przyrządzania potraw
Szybka metoda gotowania Płyn z poszetowania może być użyty dla sosu towarzyszącego potrawie Zachowuje smak składników Delikatne produkty zachowują swój kształt podczas gotowania

7 Typy płynów, które są używane do poszetowania
* Wino Mleko Woda Bulion Ocet monkeyshinesinthekitchen.blogspot.com

8 Gotowanie Gotowanie jest procesem przyrządzania potraw w płynie w temperaturze wrzenia Zawsze wykonywać w garnku przykrytym pokrywką. Stosowne do przyrządzania różnorodnych typów potraw. Głównie używane do zup i warzyw.

9 Cel gotowania Szybkie przyrządzanie jedzenia
Nieodpowiednie dla delikatnych potraw, ponieważ wrzątek powoduje, że delikatne produkty będą się rozpadać podczas obróbki cieplnej Zupy i sosy powinny być gotowane krótko

10 Typy produktów odpowiednie do gotowania
Jajka Warzywa Zupy Sosy Pełne płaty mięsa visualphotos.com

11 Duszenie potraw/ duszenie (gulasz)
Duszenie potraw i duszenie gulaszu są do siebie bardzo podobne Obie metody są bardzo długim procesem obróbki cieplnej Duszenie potraw zwykle jest przeprowadzone przez krótkie obsmażanie a potem duszenie Duszenie gulaszu jest wykonywane na kuchence Whats4eats.com

12 Typy produktów odpowiednie do duszenia potraw/duszenia (gulasz)
mięsa Owoce Warzywa Kurczak Cielęcina Szynka Ryba

13 Różnice pomiędzy duszeniem potraw a duszeniem (gulasz)
Duszenie (gulasz) – produkty są zwykle cięte na małe, niekiedy posortowane według wielkości, pokrojone w kostkę kawałki Duszenie (potraw) – produkty mogą zostać całe albo w większych kawałkach Duszenie (gulasz) zwykle odbywa się na kuchence, a ciecz pokrywa produkt Duszenie (potraw) zwykle ma miejsce w piekarniku, a produkt nie musi być pokrytym płynem

14 Płyny, które mogą być używane dla duszenia potraw/duszenia gulaszu
Piwo Wino Woda Cydr Talkingretail.com Geeks.co.uk

15 Gotowanie na parze Gotowanie na parze może być używane dla różnorodnych potraw Jest szybkie i wymaga bardzo mało uwagi podczas gotowania Jest gotowaniem przez parę wodną uzyskaną w wysokiej temperaturze Wellsphere.com

16 Typy potraw odpowiednie dla gotowania na parze
Desery z biszkoptem Warzywa Kurczak mięsa Ryby Owoce Szynka Formanandfield.com

17 Suche Metody Gotowania to:
Smażenie Pieczenie Opiekanie Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej Grilowanie Grill

18 Smażenie płytkie/głębokie
Każda metoda, wymagająca wykorzystania tłuszczu, taka jak płytkie smażenie i głębokie smażenie, jest metodą obróbki na sucho i gorąco. W metodzie tej olej i woda się nie mieszają, mimo że tłuszcz może przybierać postać płynną.

19 Głębokie smażenie Gotowanie w głębokim rozgrzanym tłuszczu albo oleju
Odpowiedni dla różnorodnych produktów Większość produktów smażonych na głębokim oleju jest przykrywana w trakcie smażenia Temperatura tłuszczu jest decydująca do 190 stopni C, jeśli temperatura będzie zbyt niska, produkt będzie nasiąkać tłuszczem, a jeśli zbyt wysoka, smak będzie spalony i potrawa może być w środku surowa.

20 Typy produktów odpowiednie do głębokiego smażenia
Kurczak Ziemniaki Ryba Pewne owoce Kiełbasy Ciasto do robienia pączków Independent.co

21 Panierki do potraw głęboko smażonych i płytko smażonych
Delikatne produkty zawsze powinny być obtoczone przed smażeniem, aby uniknąć rozpadania się podczas gotowania. Rzadkie ciasto naleśnikowe może być używane do ryb, krewetek itd. Bułka tarta jest używana często do kurczaka i ryb. Przyprawiona mąka jest używana do panierowania różnych produktów.

22 Płytkie smażenie Płytkie smażenie wykonuje się w garnku z odrobiną tłuszczu, z olejem albo masłem Nadaje jedzeniu przyjemny kolor i smak Czyni jedzenie smaczne i bezpieczne Jeśli stosujemy masło, nie można smażyć w bardzo wysokiej temperaturze Tłuszcz albo olej musi być dobrze podgrzany przed smażeniem

23 Jedzenie odpowiednie do płytkiego smażenia
Cienko pokrojone miękkie mięso, takie jak stek Jajka Kiełbasa, bekon, kotlet itp Ziemniaki Ryby Naleśniki Cebule

24 Krótkie smażenie w małej ilości oleju
Smażenie w małej ilości oleju (stir frying) to szybka metoda przyrządzania potraw, pierwszy raz wprowadzona w Chinach, by obniżyć koszty gotowania. To bardzo zdrowa metoda przyrządzania potraw Dobre walory smakowe Potrzeba małej ilości oleju Warzywa powinny być pocięte w jednakowych wielkościach, aby należycie je przyrządzić.

25 Jedzenie odpowiednie do tego smażenia
Kurczak Miękkie pokrojone mięso Warzywa Kluski Histper.co.uk

26 Pieczenie Pieczenie jest metodą gotowania na gorąco, zazwyczaj wykonywana w piekarniku Jest stosowane głównie do chleba, ciast, placków, pizzy i innych potraw Pieczenie nie wymaga jakiegokolwiek tłuszczu, ale czasami może potrzebować nieco pary, w zależności od produktu, który pieczesz i wyniku, jaki chcesz uzyskać

27 Pieczenie Pieczenie czyni jedzenie smacznym i łatwo strawnym.
Nadaje mu rumiany kolor, który jest osiągany przez karmelizację cukrów znajdujących się w mące. Temperatura piekarnika zależy od potrawy, jaką pieczesz. Aspoonfulofsugar.net

28 Potrawy odpowiednie do pieczenia
Chleb Ciastka Tarta Pizza Placki Potrawy na bazie jajek Ciasta

29 Pieczenie Pieczenie jest wolnym gotowaniem mięsa, ryb i warzyw, odkrytym, na sucho. Pieczenie jest odpowiednie dla dużych kawałków mięsa, takich jak cały kurczak lub sztuka mięsa. Pieczenie na rożnie to metoda wykorzystywana w piekarniku.

30 Pieczenie Kiedy pieczesz mięso, powinieneś zawsze chronić je poprzez polanie tłuszczem lub przykryciem folią aluminiową, by nie dopuścić do utraty wilgoci i uzyskania suchego mięsa. Pieczenie mięsa powinno odbywać się na półeczce w piekarniku lub w brytfannie. Podczas pieczenia ciepło krąży wokół mięsa, piekąc wszystkie jego strony równomiernie.

31 Kuchenka mikrofalowa Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej wykorzystuje się przy rozmrażaniu i podgrzewaniu jedzenia, przy użyciu fal elektromagnetycznych. Mikrofale wstrząsają cząsteczkami wody lub jedzenia powodując je ciepłym poprzez tarcie. To bardzo szybki sposób gotowania, spełniający wymogi bezpieczeństwa żywności. Czyni jedzenie smacznym i łatwo strawnym.

32 Grillowanie i pieczenie na ruszcie
Grillowanie to szybki sposób gotowanie mięsa i innych potraw. Tworzy bardzo charakterystyczne tekstury i smaki. Uzyskujemy proste nieskomplikowane dania. Idealne dla ryb, miękkich kawałków mięsa i mięsa drobiowego. Grillowanie jest wtedy, gdy płomień ognia znajduje się pod potrawą. Pieczenie na ruszcie jest gdy płomień znajduję się z dwóch stron potrawy. Wymienione dwa typy gotowania mają te same efekty i w obu należy odwracać potrawę podczas pieczenia.

33 Potrawy odpowiednie do grillowania
Ryby Warzywa Bekon, kiełbasy itp.. Steki Owoce Kurczaki Chleb Sharky.com

34 Barbeque Bardzo podobne do grillowania
Jedzenie jest przyrządzane w opiekaczu nad węglem Generalnie jest przyrządzane na świeżym powietrzu Nadaje niepowtarzalny smak potrawom Odpowiedni dla małych kawałków mięsa Uniwersalny Owoce i warzywa przyrządzane są szybko

35 Bezpieczne jedzenie podczas barbeque
Jedzenie może gotować się za szybko i nie upiecze się właściwie. Jedzenie może gotować się za wolno, pozwalając na wzrost bakterii.


Pobierz ppt "Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google