Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie: Metody gotowania na mokro Metody gotowania na sucho.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie: Metody gotowania na mokro Metody gotowania na sucho."— Zapis prezentacji:

1 Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie: Metody gotowania na mokro Metody gotowania na sucho

2 Gotowanie Poszetowanie Gotowanie na parze Duszenie (gulasz) Duszenie potraw Wszystkie te metody gotowania wymagają, by składniki gotować w płynie.

3 Zupy Sosy Gulasz Warzywa Ryby Owoce Lowfatrecipe.net

4 Gotowanie w płynie/zalewie octowej takie, że gotowanie odbywa się na wolnym ogniu w temperaturze poniżej temperatury wrzenia. Ryby lub inne delikatne produkty mogą być poszetowane, a następnie podawane z sosem uwydatniającym smak potrawy. Fromaway.com

5 Płytkie poszetowanie w garnku z odrobiną płynu jest używane często dla ryb albo dań z kurczaka, zwykle zaczyna się na kuchence, a kończy w piekarniku pod przykryciem. Głębokie poszetowanie jest wtedy, gdy produkt jest pokryty płynem i przyrządzany na kuchence.

6 Zdrowa metoda przyrządzania potraw Szybka metoda gotowania Płyn z poszetowania może być użyty dla sosu towarzyszącego potrawie Zachowuje smak składników Delikatne produkty zachowują swój kształt podczas gotowania

7 * Wino Mleko Woda Bulion Ocet monkeyshinesinthekitchen.blogspot.com

8 Gotowanie jest procesem przyrządzania potraw w płynie w temperaturze wrzenia Zawsze wykonywać w garnku przykrytym pokrywką. Stosowne do przyrządzania różnorodnych typów potraw. Głównie używane do zup i warzyw.

9 Szybkie przyrządzanie jedzenia Nieodpowiednie dla delikatnych potraw, ponieważ wrzątek powoduje, że delikatne produkty będą się rozpadać podczas obróbki cieplnej Zupy i sosy powinny być gotowane krótko

10 Jajka Warzywa Zupy Sosy Pełne płaty mięsa visualphotos.com

11 Duszenie potraw i duszenie gulaszu są do siebie bardzo podobne Obie metody są bardzo długim procesem obróbki cieplnej Duszenie potraw zwykle jest przeprowadzone przez krótkie obsmażanie a potem duszenie Duszenie gulaszu jest wykonywane na kuchence Whats4eats.com

12 mięsa Owoce Warzywa Kurczak Cielęcina Szynka Ryba

13 Duszenie (gulasz) – produkty są zwykle cięte na małe, niekiedy posortowane według wielkości, pokrojone w kostkę kawałki Duszenie (potraw) – produkty mogą zostać całe albo w większych kawałkach Duszenie (gulasz) zwykle odbywa się na kuchence, a ciecz pokrywa produkt Duszenie (potraw) zwykle ma miejsce w piekarniku, a produkt nie musi być pokrytym płynem

14 Piwo Wino Woda Cydr Talkingretail.com Geeks.co.uk

15 Gotowanie na parze może być używane dla różnorodnych potraw Jest szybkie i wymaga bardzo mało uwagi podczas gotowania Jest gotowaniem przez parę wodną uzyskaną w wysokiej temperaturze Wellsphere.com

16 Desery z biszkoptem Warzywa Kurczak mięsa Ryby Owoce Szynka Formanandfield.com

17 Smażenie Pieczenie Opiekanie Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej Grilowanie Grill

18 Każda metoda, wymagająca wykorzystania tłuszczu, taka jak płytkie smażenie i głębokie smażenie, jest metodą obróbki na sucho i gorąco. W metodzie tej olej i woda się nie mieszają, mimo że tłuszcz może przybierać postać płynną.

19 Gotowanie w głębokim rozgrzanym tłuszczu albo oleju Odpowiedni dla różnorodnych produktów Większość produktów smażonych na głębokim oleju jest przykrywana w trakcie smażenia Temperatura tłuszczu jest decydująca do 190 stopni C, jeśli temperatura będzie zbyt niska, produkt będzie nasiąkać tłuszczem, a jeśli zbyt wysoka, smak będzie spalony i potrawa może być w środku surowa.

20 Kurczak Ziemniaki Ryba Pewne owoce Kiełbasy Ciasto do robienia pączków Independent.co

21 Delikatne produkty zawsze powinny być obtoczone przed smażeniem, aby uniknąć rozpadania się podczas gotowania. Rzadkie ciasto naleśnikowe może być używane do ryb, krewetek itd. Bułka tarta jest używana często do kurczaka i ryb. Przyprawiona mąka jest używana do panierowania różnych produktów.

22 Płytkie smażenie wykonuje się w garnku z odrobiną tłuszczu, z olejem albo masłem Nadaje jedzeniu przyjemny kolor i smak Czyni jedzenie smaczne i bezpieczne Jeśli stosujemy masło, nie można smażyć w bardzo wysokiej temperaturze Tłuszcz albo olej musi być dobrze podgrzany przed smażeniem

23 Cienko pokrojone miękkie mięso, takie jak stek Jajka Kiełbasa, bekon, kotlet itp Ziemniaki Ryby Naleśniki Cebule Jedzenie odpowiednie do płytkiego smażenia

24 Smażenie w małej ilości oleju (stir frying) to szybka metoda przyrządzania potraw, pierwszy raz wprowadzona w Chinach, by obniżyć koszty gotowania. To bardzo zdrowa metoda przyrządzania potraw Dobre walory smakowe Potrzeba małej ilości oleju Warzywa powinny być pocięte w jednakowych wielkościach, aby należycie je przyrządzić. Krótkie smażenie w małej ilości oleju

25 Kurczak Miękkie pokrojone mięso Warzywa Kluski Histper.co.uk Jedzenie odpowiednie do tego smażenia

26 Pieczenie jest metodą gotowania na gorąco, zazwyczaj wykonywana w piekarniku Jest stosowane głównie do chleba, ciast, placków, pizzy i innych potraw Pieczenie nie wymaga jakiegokolwiek tłuszczu, ale czasami może potrzebować nieco pary, w zależności od produktu, który pieczesz i wyniku, jaki chcesz uzyskać Pieczenie

27 Pieczenie czyni jedzenie smacznym i łatwo strawnym. Nadaje mu rumiany kolor, który jest osiągany przez karmelizację cukrów znajdujących się w mące. Temperatura piekarnika zależy od potrawy, jaką pieczesz. Aspoonfulofsugar.net Pieczenie

28 Chleb Ciastka Tarta Pizza Placki Potrawy na bazie jajek Ciasta Potrawy odpowiednie do pieczenia

29 Pieczenie jest wolnym gotowaniem mięsa, ryb i warzyw, odkrytym, na sucho. Pieczenie jest odpowiednie dla dużych kawałków mięsa, takich jak cały kurczak lub sztuka mięsa. Pieczenie na rożnie to metoda wykorzystywana w piekarniku. Pieczenie

30 Kiedy pieczesz mięso, powinieneś zawsze chronić je poprzez polanie tłuszczem lub przykryciem folią aluminiową, by nie dopuścić do utraty wilgoci i uzyskania suchego mięsa. Pieczenie mięsa powinno odbywać się na półeczce w piekarniku lub w brytfannie. Podczas pieczenia ciepło krąży wokół mięsa, piekąc wszystkie jego strony równomiernie. Pieczenie

31 Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej wykorzystuje się przy rozmrażaniu i podgrzewaniu jedzenia, przy użyciu fal elektromagnetycznych. Mikrofale wstrząsają cząsteczkami wody lub jedzenia powodując je ciepłym poprzez tarcie. To bardzo szybki sposób gotowania, spełniający wymogi bezpieczeństwa żywności. Czyni jedzenie smacznym i łatwo strawnym. Kuchenka mikrofalowa

32 Grillowanie to szybki sposób gotowanie mięsa i innych potraw. Tworzy bardzo charakterystyczne tekstury i smaki. Uzyskujemy proste nieskomplikowane dania. Idealne dla ryb, miękkich kawałków mięsa i mięsa drobiowego. Grillowanie jest wtedy, gdy płomień ognia znajduje się pod potrawą. Pieczenie na ruszcie jest gdy płomień znajduję się z dwóch stron potrawy. Wymienione dwa typy gotowania mają te same efekty i w obu należy odwracać potrawę podczas pieczenia. Grillowanie i pieczenie na ruszcie

33 Ryby Warzywa Bekon, kiełbasy itp.. Steki Owoce Kurczaki Chleb Sharky.com Potrawy odpowiednie do grillowania

34 Bardzo podobne do grillowania Jedzenie jest przyrządzane w opiekaczu nad węglem Generalnie jest przyrządzane na świeżym powietrzu Nadaje niepowtarzalny smak potrawom Odpowiedni dla małych kawałków mięsa Uniwersalny Owoce i warzywa przyrządzane są szybko

35 Jedzenie może gotować się za szybko i nie upiecze się właściwie. Jedzenie może gotować się za wolno, pozwalając na wzrost bakterii. Bezpieczne jedzenie podczas barbeque


Pobierz ppt "Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie: Metody gotowania na mokro Metody gotowania na sucho."

Podobne prezentacje


Reklamy Google