Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kawa, herbata i napoje energetyzującye. Kawa Historia kawy Kawa jest znana ludzkości od tysięcy lat, a sama pochodzi z Afryki. Jako pierwsi zaczęli ją

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kawa, herbata i napoje energetyzującye. Kawa Historia kawy Kawa jest znana ludzkości od tysięcy lat, a sama pochodzi z Afryki. Jako pierwsi zaczęli ją"— Zapis prezentacji:

1 Kawa, herbata i napoje energetyzującye

2 Kawa

3 Historia kawy Kawa jest znana ludzkości od tysięcy lat, a sama pochodzi z Afryki. Jako pierwsi zaczęli ją pijać Arabowie XI wieku. Pierwsza kawiarnia powstała w Wiedniu, założył ją w 1683 r. Polak - Jerzy Kulczyński. W Polsce pierwszą kawiarnie założył w Warszawie w 1724 r. jeden z dworzan króla Augusta II Sasa, sama kawa, rozpowszechniła się w kraju w drugiej połowie XVIII wieku. Kawa jest znana ludzkości od tysięcy lat, a sama pochodzi z Afryki. Jako pierwsi zaczęli ją pijać Arabowie XI wieku. Pierwsza kawiarnia powstała w Wiedniu, założył ją w 1683 r. Polak - Jerzy Kulczyński. W Polsce pierwszą kawiarnie założył w Warszawie w 1724 r. jeden z dworzan króla Augusta II Sasa, sama kawa, rozpowszechniła się w kraju w drugiej połowie XVIII wieku.

4 Dobre działanie kawy Kawa działa pobudzająco - zawarta w niej kofeina przyśpiesza akcje serca, na krótko podnosi ciśnienie krwi. Rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony. Kofeina w mózgu, blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu - znika zmęczenie. Kawa poprawia krążenie mózgowe - zwiększa zdolność koncentracji. Kawa działa pobudzająco - zawarta w niej kofeina przyśpiesza akcje serca, na krótko podnosi ciśnienie krwi. Rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony. Kofeina w mózgu, blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu - znika zmęczenie. Kawa poprawia krążenie mózgowe - zwiększa zdolność koncentracji. Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby, wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy. Kofeina chroni dodatkowo miąższ wątroby przed uszkodzeniem. Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby, wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy. Kofeina chroni dodatkowo miąższ wątroby przed uszkodzeniem.

5 Kawa zawiera dużo przeciw nowotworowych utleniaczy, które są wchłaniane w odcinku jelita grubego grubego i pęcherza, zapobiegając niszczeniu jego ścian przez wolne rodniki. Kawa dzięki swojemu moczopędnemu działaniu, zmniejsza też ryzyko raka pęcherza wypłukuje z niego szkodliwe substancje, które są wydalane wraz z moczem. Kawa zawiera dużo przeciw nowotworowych utleniaczy, które są wchłaniane w odcinku jelita grubego grubego i pęcherza, zapobiegając niszczeniu jego ścian przez wolne rodniki. Kawa dzięki swojemu moczopędnemu działaniu, zmniejsza też ryzyko raka pęcherza wypłukuje z niego szkodliwe substancje, które są wydalane wraz z moczem. Kawa ma działanie przeciw alergiczne, zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega oraz zmniejsza skutki ataków alergii. Kawa ma działanie przeciw alergiczne, zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega oraz zmniejsza skutki ataków alergii. Regularne picie kawy redukuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Picie kawy stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, do komórek nerwowych dociera dzięki temu, więcej tlenu i substancji odżywczych. Regularne picie kawy redukuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Picie kawy stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, do komórek nerwowych dociera dzięki temu, więcej tlenu i substancji odżywczych.

6 Plantacje kawy

7 Szkodliwe działanie kawy Kofeina zawarta w kawie wypłukuje z organizmu magnez i wapń. Kawa wpływa również niekorzystnie na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Organizm może ulec zubożeniu o potas i cynk. Kofeina zawarta w kawie wypłukuje z organizmu magnez i wapń. Kawa wpływa również niekorzystnie na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Organizm może ulec zubożeniu o potas i cynk. Kawa może wpływać na obniżanie nastroju. Spożywanie nadmiernej ilości kawy (powyżej trzech filiżanek dziennie) może powodować roztrzęsienie i nerwowość. Ponadto może mieć wpływ na obniżenie ogólnej kondycji. Kawa może wpływać na obniżanie nastroju. Spożywanie nadmiernej ilości kawy (powyżej trzech filiżanek dziennie) może powodować roztrzęsienie i nerwowość. Ponadto może mieć wpływ na obniżenie ogólnej kondycji. Kawa utrudnia zasypianie, dlatego nie należy jej pić 2-3 godziny przed pójściem spać. Kawa utrudnia zasypianie, dlatego nie należy jej pić 2-3 godziny przed pójściem spać.

8 Kawa może powodować niestrawność. Kawa może powodować niestrawność. Podobnie jak herbata, wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy. Podobnie jak herbata, wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy. Nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Nadmiar kofeiny i innych substancji zawartych w kawie (jest ich około setki) wpływa niekorzystnie na układ krążenia, drażni błony śluzowe żołądka i jelit oraz powoduje wiele innych dolegliwości. Nadmiar kofeiny i innych substancji zawartych w kawie (jest ich około setki) wpływa niekorzystnie na układ krążenia, drażni błony śluzowe żołądka i jelit oraz powoduje wiele innych dolegliwości.

9 Badania eksperymentalne wykazały, że nadmierne spożywanie kofeiny może być jednym z czynników powstawania chorób serca, zwłaszcza jeżeli dołączymy do tego podobne działanie papierosów i stresu. Kofeina zwiększa ilość skurczów serca oraz może powodować ostry wzrost ciśnienia tętniczego, jednakże dotychczasowe badania wykazały, że istnieje bardzo zróżnicowana osobnicza reakcja na jej działanie. Badania eksperymentalne wykazały, że nadmierne spożywanie kofeiny może być jednym z czynników powstawania chorób serca, zwłaszcza jeżeli dołączymy do tego podobne działanie papierosów i stresu. Kofeina zwiększa ilość skurczów serca oraz może powodować ostry wzrost ciśnienia tętniczego, jednakże dotychczasowe badania wykazały, że istnieje bardzo zróżnicowana osobnicza reakcja na jej działanie.

10

11 Herbata

12 Negatywne działanie Badania wykazują także negatywne skutki picia herbaty, wiążące się głównie z wysoką zawartością szkodliwego fluoru (do 9mg/l, co daje 3 razy większą ilość niż sądzono i stawia w niebezpiecznej sytuacji osoby pijące herbatę w dużych ilościach) i glinu w herbatach fermentowanych. Badania wykazują także negatywne skutki picia herbaty, wiążące się głównie z wysoką zawartością szkodliwego fluoru (do 9mg/l, co daje 3 razy większą ilość niż sądzono i stawia w niebezpiecznej sytuacji osoby pijące herbatę w dużych ilościach) i glinu w herbatach fermentowanych. Negatywne skutki może wywoływać u niektórych osób zawarta w herbacie teina (czyli kofeina), która hamuje neurogenezę w hipokampie, uczula receptory dopaminy, blokuje receptory adenozynowe, osłabia pamięć, zwiększa uczucie niepokoju i lęku oraz powoduje uzależnienie fizyczne. Zawarte w herbacie szczawiany mogą przy większym spożyciu prowadzić do uszkodzenia nerek. Negatywne skutki może wywoływać u niektórych osób zawarta w herbacie teina (czyli kofeina), która hamuje neurogenezę w hipokampie, uczula receptory dopaminy, blokuje receptory adenozynowe, osłabia pamięć, zwiększa uczucie niepokoju i lęku oraz powoduje uzależnienie fizyczne. Zawarte w herbacie szczawiany mogą przy większym spożyciu prowadzić do uszkodzenia nerek.

13 Zalety picia herbaty Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej. Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej.

14 Herbata jest jednym z ulubionych napojów Polaków. Ma wiele zalet i - jak pokazały badania - odznacza się również korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Naukowcy z Lipton Institute of Tea w Holandii postanowili bacznie przyjrzeć się zdrowotnym właściwościom czarnej herbaty, a zwłaszcza zawartym w niej teaflawinom. Herbata jest jednym z ulubionych napojów Polaków. Ma wiele zalet i - jak pokazały badania - odznacza się również korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Naukowcy z Lipton Institute of Tea w Holandii postanowili bacznie przyjrzeć się zdrowotnym właściwościom czarnej herbaty, a zwłaszcza zawartym w niej teaflawinom.

15 Teaflawiny to substancje z grupy polifenoli należące do przeciwutleniaczy. Są to związki chemiczne wykazujących zdolność neutralizowania wolnych rodników. Z kolei micele to malutkie struktury znajdujące się w jelicie, które biorą udział w transporcie cholesterolu z jelita do układu krwionośnego.Eksperyment przeprowadzony metodą in vitro na micelach pokazał, że teaflawiny ingerują w sposób ich ułożenia w jelicie. Dzięki temu redukują one ilość pobieranego i rozprowadzanego po całym jelicie cholesterolu. Teaflawiny to substancje z grupy polifenoli należące do przeciwutleniaczy. Są to związki chemiczne wykazujących zdolność neutralizowania wolnych rodników. Z kolei micele to malutkie struktury znajdujące się w jelicie, które biorą udział w transporcie cholesterolu z jelita do układu krwionośnego.Eksperyment przeprowadzony metodą in vitro na micelach pokazał, że teaflawiny ingerują w sposób ich ułożenia w jelicie. Dzięki temu redukują one ilość pobieranego i rozprowadzanego po całym jelicie cholesterolu.

16 Plantacja herbaty w Malezji Na plantacji Kwiat herbaty

17

18 Napoje energetyzujące

19 Badania wykazują, że po napoje energetyczne sięga, co drugi uczeń podstawówki, a w gimnazjum można na palcach jednej ręki policzyć osoby, które nigdy nie zaznały smaku Red bulla lub Tigera. Dzieci sięgają po nie najczęściej na szkolnych wycieczkach, by pokonać zmęczenie. Niestety takie napoje są szkodliwe dla kobiet w ciąży, osób uczulonych na kofeinę oraz młodzieży poniżej 16 roku życia. Badania wykazują, że po napoje energetyczne sięga, co drugi uczeń podstawówki, a w gimnazjum można na palcach jednej ręki policzyć osoby, które nigdy nie zaznały smaku Red bulla lub Tigera. Dzieci sięgają po nie najczęściej na szkolnych wycieczkach, by pokonać zmęczenie. Niestety takie napoje są szkodliwe dla kobiet w ciąży, osób uczulonych na kofeinę oraz młodzieży poniżej 16 roku życia. Jak donosi Times Online, Scott Willoughby z University of Adelaide, ostrzega przed spożywaniem Red Bulla. Badania przeprowadzone na 30 studentach w wieku lat wykazały, że po wypiciu zaledwie jednej 250- mililitrowej puszki napoju wzrasta lepkość krwi, co zwiększa ryzyko tworzenia się skrzepów. Jak donosi Times Online, Scott Willoughby z University of Adelaide, ostrzega przed spożywaniem Red Bulla. Badania przeprowadzone na 30 studentach w wieku lat wykazały, że po wypiciu zaledwie jednej 250- mililitrowej puszki napoju wzrasta lepkość krwi, co zwiększa ryzyko tworzenia się skrzepów.

20 Skład Skład większości napojów jest podobny; składają się one z wody, cukru, regulatorów kwasowości (kwasu cytrynowego i cytrynianu sodu), dwutlenku węgla, tauryny (400 – 420 mg/100 ml.), kofeiny (około 30 – 35 mg/100 mililitrów), witamin (niacyny, kwasu pantotenowego, witaminy B6, ryboflawiny i witaminy B12); niektóre zawierają też inozytol, glukuronolakton, L-karnitynę, teobrominę, ekstrakty guarany i kwas askorbinowy. Napoje te są niemalże pozbawione tłuszczu i białka; ich wartość energetyczna waha się od 4 (napoje w wersji light) do 61 kalorii na 100 mililitrów. Skład większości napojów jest podobny; składają się one z wody, cukru, regulatorów kwasowości (kwasu cytrynowego i cytrynianu sodu), dwutlenku węgla, tauryny (400 – 420 mg/100 ml.), kofeiny (około 30 – 35 mg/100 mililitrów), witamin (niacyny, kwasu pantotenowego, witaminy B6, ryboflawiny i witaminy B12); niektóre zawierają też inozytol, glukuronolakton, L-karnitynę, teobrominę, ekstrakty guarany i kwas askorbinowy. Napoje te są niemalże pozbawione tłuszczu i białka; ich wartość energetyczna waha się od 4 (napoje w wersji light) do 61 kalorii na 100 mililitrów.

21

22 Wykonały: Paulina Bagińska Asia Jurkowska 2a


Pobierz ppt "Kawa, herbata i napoje energetyzującye. Kawa Historia kawy Kawa jest znana ludzkości od tysięcy lat, a sama pochodzi z Afryki. Jako pierwsi zaczęli ją"

Podobne prezentacje


Reklamy Google