Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA AUTOR: RENATA UŹNIAK.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA AUTOR: RENATA UŹNIAK."— Zapis prezentacji:

1 WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA AUTOR: RENATA UŹNIAK

2 2 TERMIN WITAMINA wprowadził Kazimierz Funk w 1911 roku. Witamina tzn. amina niezbędna do życia (z łac.vita - życie)

3 3 Podział witamin

4 4 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE TIAMINA – witamina B1 RYBOFLAWINA – witamina B2 PIRYDOKSYNA – witamina B6 CYJANOKOBALAMINA- - witamina B12 BIOTYNA – witamina H NIACYNA – witamina PP FOLACYNA KWAS PANTOTENOWY KWAS ASKORBINOWY – witamina C

5 5 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH RETINOL - witamina A KALCYFEROL - witamina D TOKOFEROL - witamina E FILOCHINON - witamina K

6 6 Prowitaminy – substancje przekształcane w organizmie w witaminy Awitaminoza – całkowity brak witamin w organizmie Hiperwitaminoza – nadmierne spożycie lub przedawkowanie witamin Hipowitaminoza – częściowy niedobór witamin w organizmie

7 7 CHARAKTERYSTYKA WAŻNIEJSZYCH WITAMIN

8 8 WITAMINA C Niezbędna w procesie wytwarzania ciał odpornościowych organizmu przeciw przeziębieniom i zapaleniu gardła. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Neutralizuje niektóre jady. Aktywuje działanie niektórych enzymów. Przyspiesza gojenie ran.

9 9 ŹRÓDŁA WITAMINY C

10 10 WITAMINA A NIEZBĘDNA DO WZROSTU I REGENERACJI KOMÓREK ZAPOBIEGA WYSYCHANIU I ROGOWACENIU NABŁONKA WPŁYWA NA STAN BŁON ŚLUZOWYCH NIEZBĘDNA W PROCESIE WIDZENIA

11 11 ŹRÓDŁA WITAMINY A

12 12 WITAMINA D WARUNKUJE PRAWIDŁOWĄ GOSPODARKĘ Ca i P WARUNKUJE PRAWIDŁOWĄ MINERALIZACJĘ KOŚCI ZWIĘKSZA POZIOM JONÓW Ca WE KRWI BIERZE UDZIAŁ W KRZEPNIĘCIU KRWI

13 13 ŹRÓDŁA WITAMINY D

14 14 WITAMINA E – witamina młodości Warunkuje prawidłowy przebieg czynności rozrodczych. Niezbędna do wytwarzania plemników i prawidłowej czynności jajników. Utrzymuje w prawidłowym stanie napięcie mięśni szkieletowych.

15 15 Witamina B1 Bierze udział w przemianie węglowodanów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Umożliwia przewodzenie impulsów nerwowych regulujących pracę serca i ciśnienie w naczyniach krwionośnych.

16 16 ŹRÓDŁA WITAMINY B1 DROŻDŻE PRODUKTY ZBOŻOWE MIĘSO I JEGO PRZETWORY JAJA, PIECZYWO

17 17 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ RENATA UŹNIAK


Pobierz ppt "WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA AUTOR: RENATA UŹNIAK."

Podobne prezentacje


Reklamy Google