Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zdrowe odżywianie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zdrowe odżywianie."— Zapis prezentacji:

1 Zdrowe odżywianie

2 Ludzkie ciało jest zbudowane z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety. Wiek, tryb życia, a nawet takie czynniki jak klimat mogą wpłynąć na rodzaj i ilość składników odżywczych potrzebnych człowiekowi w danym czasie.

3 Organizm, który wchłania niekorzystne pokarmy „wzbogacane” chemią jest narażony na liczne schorzenia i choroby cywilizacyjne: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zakrzepy i zatory krwionośne, rak żołądka, trzustki, jelita grubego. przewlekłe choroby wątroby, otyłość, cukrzyca zaparcia, zgada, zespół jelita nadpobudliwego, niestrawność, uchyłkowatość jelita grubego, choroba wrzodowa, kamica nerkowa i żółciowa,

4 Aby nasza codzienna dieta była elementem profilaktyki, redukowała objawy, leczyła choroby, oczyszczała organizm, powinna zawierać następujące zasady: bazą jadłospisu powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko dostarczane przez ryby, drób, oliwę z oliwek, rośliny strączkowe

5 dieta powinna być różnorodna aby dostarczała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, chodzi przede wszystkim o witaminy i minerały

6 powinno się ograniczać spożywanie mleka i jego przetworów, ponieważ nasz organizm nie wytwarza podpuszczki potrzebnej do trawienia kazeiny zawartej w mleku, polecane są produkty mleczne fermentowane (jogurty naturalne, kefiry, zsiadłe mleko, twarożki), gdyż bakterie zawarte w tych produktach korzystnie działają na nasz system odpornościowy,

7 zaleca się unikanie alkoholu, ponieważ jest on elementem wyzwalającym wiele nieprawidłowych reakcji w naszym organizmie, spożywany często i w dużych ilościach, powoduje nieodwracalne zniszczenia poszczególnych narządów. Wyjątek stanowi czerwone, wytrawne wino, które obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz dobrze wpływa na trawienie spożywane w małych ilościach.

8 unikać należy szkodliwych tłuszczy zwierzęcych, słodyczy i cukru,

9 "Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść"

10 Przydatne Linki

11 Dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji.
Karolina Czogalik Szymon Kołodziej


Pobierz ppt "Zdrowe odżywianie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google