Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Podstawowe gorące desery

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Podstawowe gorące desery"— Zapis prezentacji:

1 Podstawowe gorące desery
Papayediner.com Podstawowe gorące desery Chocolatework.com

2 Na bazie ciasta – placki
Gorące desery mogą być: Na bazie ciasta – placki Pieczona ciastka– pieczone i gotowane na parze ciastka Na bazie jajek– suflet, chleb i maślane budynie Na bazie zbóż – pieczone i gotowane budynie ryżowe Na bazie owoców –ciasta owocowe, kruszonka

3 Podstawowe metody przygotowania
Ucieranie Ucieranie cukru i masła do postaci kremowej. Blada gładka konsystencja. Kluczowy element przygotowania. Foremki Korzystanie z form lub ramek do deserów, gorących sufletów, ciast i maślanych budyniów. Mieszanie dwóch lub więcej składników do przygotowania deseru lub ciasta do naleśników

4 Podstawowe metody przygotowania
Porcjowanie: korzystanie z poszczególnych form lub cięcie ciasta. Porcjowanie wstępne. Np. ciastka, ciasta, pieczywo i maślany budyń. Wypełnienie: wypełnienie formy, ramek. Np. suflety, owocowe ciasta Napowietrzanie: czyli ubiajanie piany z białek, aby wprowadzić powietrze by deser był lżejszy Np. pieczone i gotowane ciastka

5 Podstawowe metody przygotowania
Zawijanie: delikatnie zawijamy w mące na ciastka lub w białku na suflet Obieranie: mycie i obieranie owoców Np. jabłka do ciast, Krojenie: wyciąć budyń w kształcie gwiazdki, jabłecznik itp.

6 Metody przygotowania Gotowanie: owoce do ciast, pieczywo i maślany budyń, gotować w Bain Marie w piekarniku Pieczenie; gorące suflety, gorące ciastka Kombinacje gotowania: deser jest gotowany na 2 różne sposoby np. ciasto owocowe (owoce są gotowane, a potem ciasto jest upieczone)

7 Metody gotowania Gotowanie na parze: ciastka, dżemy, Roly Poly
Bain Marie: pieczywo i maślany budyń. Smażenie - głębokie lub płytkie

8 Metody końcowe Szklenie: jajka lub mleko do ciasta owocowego
Wypełnienie; ciasto owocowe, pojedyncze ciastka, naleśniki itp. Wyjęcie z formy

9 Metody końcowe Posypka: gorący deser musi być posypany cukrem pudrem tuż przed podaniem Porcjowanie Indywidualne porcje

10 Powtórzenie 1. Zapisz podstawowy przepis na budyń na parze.
2. Znajdź przepis na pieczywo i maślany budyń i przechowaj go w folderze. 3. Nazwij 3 typy napowietrzania.


Pobierz ppt "Podstawowe gorące desery"

Podobne prezentacje


Reklamy Google