Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki"— Zapis prezentacji:

1 2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
LEONARDO PROJECT “F&B4YOU” PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE LOKALU 1)Stoły, krzesła 2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki

2 Rodzaje stołów Stół prostokątny Stół okrągły

3 Obrusy Serwety Serwetki Nakładki Obrusy

4 Osobiste akcesoria kelnera
Zapalniczka Notesik kelnerski Długopis Serwetka kelnerska

5 4)Sztućce (lub srebro) Noże: nóż klasyczny, nóż deserowy, nóż do masła
Widelce: widelec deserowy, widelec do ryb, widelec klasyczny. Noże: nóż klasyczny, nóż deserowy, nóż do masła Łyżki : łyżka klasyczna, łyżeczka deserowa, łyżeczka do herbaty, łyżeczka do kawy Srebro do serwowania: widelec i łyżka 11 – Łyżka do sosu 3 - Nóż 9 – Nóż do ryb 10 – Łyżka do ryb 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 4 – łyżeczka deserowa 2 - Widelec 5 – Widelczyk deserowy 6 – Nóż deserowy 8 – Widelec do ryb 12 – Nóż do steków 7 – Nóż do masła 1 - Łyżka

6 Styl nowoczesny Styl klasyczny Karafki i dekantacja Champagne cup
5)Szkło: szklanka do wody, kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego, Styl nowoczesny Styl klasyczny Różnicą pomiędzy stylem Klasycznym a Nowoczesnym jest długość szkła i jego wysokość Karafki i dekantacja Champagne cup Liquer glass White wine glass Red wine glass Water glass Flûte Water glass White wine glass Red wine glass Flûte

7 Rodzaje szkła: Kieliszek do wina czerwonego
Charakteryzuje się dość szerokim dnem. Dzięki temu zwiększa się kontakt wina z powietrzem, co ma na celu rozwinięcie bukietu . Kieliszek do wina białego Charakteryzuje się wysoką nóżką i wąskim kielichem o pojemności 100 cm3 .

8 Kieliszek Kieliszek do likieru inaczej zwany tulipanem
Charakteryzuje się małym kielichem o pojemności 25 – 50 cm 3. Kieliszek do likieru inaczej zwany tulipanem Charakteryzuje się dość wysoką nóżką i czarką o pojemności cm3.

9 Talerz do dania Ceramika:
talerz, płytki talerz, talerz do zupy, talerzyk deserowy, talerzyk do pieczywa Płytki talerz Talerz do zupy Talerzyk deserowy Talerzyk do pieczywa Talerz do dania zasadniczego Pod talerz

10 Różne rodzaje filiżanek i podstawek pod filiżanki
Filiżanka do herbaty lub mleka Filiżanka do mleka lub herbaty i podstawka Filiżanka do kawy i podstawka Filiżanka do kawy Filiżanka do Espresso i podstawka Filiżanka do Espresso

11 Wyposażenie restauracji i narzędzia Wózek do flambirowania
Wózek na dania gorące Wózek kelnerski Guéridon Wózek do win Wózek do deserów Wózek do flambirowania

12 Komody- pomocnik kelnerski

13 Sprzęt Szafka Cava Bemar Taca kelnerska Płyta grzejna
Chwytak do szynki

14 Różna zastawa stołowa Dzbanek do herbaty Menaż Cukierniczka
Młynek do pieprzu Czajniczek do kawy Dzbanek do mleka

15 Nóż do filetowania mięsa
Varius tools Szczypczyki do lodu Przyprawy Ostrzałka Nóż do mięsa Nóż kuchenny Nóż do obierania Wiaderko do lodu Nóż do filetowania mięsa

16 1 – Koszyk do pieczywa 2 – Koszyk do owoców 3 – Waza do zupy 4 - Sosjerka 5 - Maselniczka

17 Bar w Sali restauracyjnej
(Look at the glasses from the left side to the right side) Szkło barowe: Mały tumbler: do soków warzywnych i owocowych, Whisky, Kieliszek do wódki Wysoki tumbler (wysoka szklanka): do koktajli mlecznych, napojów bezalkoholowych, większości drinków Kieliszek do martini Kieliszek do koktajli: w większości do kremowych koktajli. Kieliszek do likieru: do wszystkich rodzajów likierów Koniakówka: duża czara ,do koniaku, brendy, likierów takich jak : Bénédictine, Chartreuse, Cointreau etc.


Pobierz ppt "2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki"

Podobne prezentacje


Reklamy Google