Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE LOKALU 1)Stoły, krzesła 2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy,serwetki, nakładki LEONARDO PROJECT F&B4YOU.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE LOKALU 1)Stoły, krzesła 2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy,serwetki, nakładki LEONARDO PROJECT F&B4YOU."— Zapis prezentacji:

1 PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE LOKALU 1)Stoły, krzesła 2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy,serwetki, nakładki LEONARDO PROJECT F&B4YOU

2 Rodzaje stołów Stół prostokątny Stół okrągły

3

4 Osobiste akcesoria kelnera Zapalniczka Długopis Notesik kelnerski Serwetka kelnerska

5 Widelce: widelec deserowy, widelec do ryb, widelec klasyczny. Noże: nóż klasyczny, nóż deserowy, nóż do masła Łyżki : łyżka klasyczna, łyżeczka deserowa, łyżeczka do herbaty, łyżeczka do kawy Srebro do serwowania: widelec i łyżka 4)Sztućce (lub srebro) Łyżka – Nóż do steków 2 - Widelec 3 - Nóż 4 – łyżeczka deserowa 5 – Widelczyk deserowy 6 – Nóż deserowy 7 – Nóż do masła 8 – Wid elec do ryb 9 – Nóż do ryb 10 – Łyżka do ryb 11 – Łyżka do sosu

6 5)Szkło: szklanka do wody, kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego, Flûte Styl nowoczesny Water glass White wine glass Red wine glassFlûte Champagne cupLiquer glass Styl klasyczny White wine glassRed wine glassWater glass Różnicą pomiędzy stylem Klasycznym a Nowoczesnym jest długość szkła i jego wysokość Karafki i dekantacja

7 Rodzaje szkła: Kieliszek do wina czerwonego Charakteryzuje się dość szerokim dnem. Dzięki temu zwiększa się kontakt wina z powietrzem, co ma na celu rozwinięcie bukietu. Kieliszek do wina białego Charakteryzuje się wysoką nóżką i wąskim kielichem o pojemności 100 cm3.

8 Kieliszek Charakteryzuje się małym kielichem o pojemności 25 – 50 cm 3. Kieliszek do likieru inaczej zwany tulipanem Charakteryzuje się dość wysoką nóżką i czarką o pojemności cm3.

9 Ceramika: talerz, płytki talerz, talerz do zupy, talerzyk deserowy, talerzyk do pieczywa Pod talerz Płytki talerz Talerz do zupy Talerzyk deserowy Talerzyk do pieczywa Talerz do dania zasadniczego

10

11

12 Komody- pomocnik kelnerski

13

14

15

16 1 – Koszyk do pieczywa 2 – Koszyk do owoców 3 – Waza do zupy 4 - Sosjerka 5 - Maselniczka

17 Bar w Sali restauracyjnej (Look at the glasses from the left side to the right side) Szkło barowe: Mały tumbler: do soków warzywnych i owocowych, Whisky, Kieliszek do wódki Wysoki tumbler (wysoka szklanka): do koktajli mlecznych, napojów bezalkoholowych, większości drinków Kieliszek do martini Kieliszek do koktajli: w większości do kremowych koktajli. Kieliszek do likieru: do wszystkich rodzajów likierów Koniakówka: duża czara,do koniaku, brendy, likierów takich jak : Bénédictine, Chartreuse, Cointreau etc.


Pobierz ppt "PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE LOKALU 1)Stoły, krzesła 2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy,serwetki, nakładki LEONARDO PROJECT F&B4YOU."

Podobne prezentacje


Reklamy Google