Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Spis treści: Francuski system obsługi Idealna temperatury konsumpcji i podawania Serwowanie piwa Szklanki do piwa Serwowanie wina.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Spis treści: Francuski system obsługi Idealna temperatury konsumpcji i podawania Serwowanie piwa Szklanki do piwa Serwowanie wina."— Zapis prezentacji:

1 Spis treści: Francuski system obsługi Idealna temperatury konsumpcji i podawania Serwowanie piwa Szklanki do piwa Serwowanie wina

2 Francuski system obsługi (Chef-de-rang system) Jest to najdroższy i wymagający intensywnej pracy system, wyłącznie w najlepszych hotelach i restauracjach, gdzie personel jest liczny i obowiązki oraz odpowiedzialność są jasno przypisane.

3 Francuski system obsługi (Chef-de-rang system) Szef restauracji The maître d´hôtel – szef serwisu (chef de service) Kilku kelnerów Sommelier (chef de vin) Asystent sommeliera (commis de vin) W przeszłości :Dziś: 1 rewir = 30 gości1 rewir= gości Kapitan chef de rangKapitan chef de rang Pierwszy kelner demi-chefFrontowy kelner commis de rang Frontowy kelner commis de rangPraktykant apprentis Tylni kelner commis de suite Goniec Commis débarrasseur Praktykant apprentis

4 Idealna temperatura konsumpcji i podawania

5 Temperatura konsumpcji i podawania Napoje bezalkoholowe : Idealna temperatura konsumpcji to między 6 a 10 stopni Celsjusza. Piwo: Idealna temperatura konsumpcji to 8 stopni Celsjusza. Wahania temperatur należy unikać, aby zapobiec utracie karbonatyzacji. Ciepłe piwo produkuje więcej piany, tracąc orzeźwiające właściwości i powodując matowienie smaku. Jeśli piwo jest zbyt zimne, mętnieje, traci swój naturalny połysk, jest bez pianki i staje się niesmaczne.

6 Temperatura konsumpcji i podawania wina Wino: Wino ma być serwowane w odpowiedniej temperaturze do picia, aby w pełni wyeksponować jego bukiet, aromat, charakter i smak.

7 Serwowanie piwa Nalewanie piwa: Wymagania dotyczące prawidłowego serwowania piwa : Dobre warunki przechowywania. Ochrona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nieprzerwane ciśnienie CO2. Dokładne czyszczenie przyrządów do nalewania piwa oraz szkła. Nigdy nie używać piwnych szklanek do innych napoi.

8 Serwowanie piwa Serwowanie piwa w butelkach: Rekwizyty: Taca Szkło Nalewanie piwa butelkowego: Przy nalewaniu piwa w butelce weź szkło w lewą rękę, należy trzymać je pod skosem i nalewać piwo powoli. Jeśli piwo wlewa się bez przechylania szkła, będzie za dużo wydzielonego CO2 i za dużo piany. Wycieraj butelki z piwem przed przechowaniem ich w lodówce lub chłodni.

9 Szklanki piwa (Spójrz na szkło od lewej strony do prawej strony) Szklanki do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Snifter do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Tulipan do piwa: do serwowania butelkowanego piwa i czasem piwa beczkowego Szklanka do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Berliner Molle: szkło do serwowania berlińskiego białego piwa Szklanki do białego piwa: do serwowania białego piwa (piwo pszenne) Kufel z uchwytem: do serwowania piwa beczkowego


Pobierz ppt "Spis treści: Francuski system obsługi Idealna temperatury konsumpcji i podawania Serwowanie piwa Szklanki do piwa Serwowanie wina."

Podobne prezentacje


Reklamy Google