Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ate Bezpieczeństwo żywnościowe a zrównoważony rozwój w sektorze żywnościowym (mleczarstwie) … na przykładzie Danone w Polsce Przemek Pohrybieniuk 22 maja.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ate Bezpieczeństwo żywnościowe a zrównoważony rozwój w sektorze żywnościowym (mleczarstwie) … na przykładzie Danone w Polsce Przemek Pohrybieniuk 22 maja."— Zapis prezentacji:

1 ate Bezpieczeństwo żywnościowe a zrównoważony rozwój w sektorze żywnościowym (mleczarstwie) … na przykładzie Danone w Polsce Przemek Pohrybieniuk 22 maja 2009

2 ate Grupa Danone: To bring health to the greatest amount of people through food and beverages Misją Danone w Polsce jest bycie najbardziej zaufaną, odpowiedzialną i podnoszącą wartość życia marką żywieniową, wybieraną przez konsumentów każdego dnia. Prowadzić naszą działalność w taki sposób, aby brać pod uwagę nasz wpływ na interesariuszy i odpowiedzialność za rezultaty tej działalności.

3 Konsumenci też zaczynają wymagać

4 CO 2 footprint Activii 4x125g jako ekwiwalent CO2… 1 dzień działania żarówki 60W 5km jazdy samochodem 10km rowerem

5 CO 2 footprint Activii 4x125g jako ekwiwalent CO2… 1 dzień działania żarówki 60W 5km jazdy samochodem 10km rowerem PRAWDA

6 Wyobraźcie sobie, że macie do przebycia km i chcecie mieć jak najmniejszą emisję gazów cieplarnianych… Jedziecie na krowie przez rok Jedziecie małym samochodem Lecicie samolotem

7 PRAWDA Krowa = 4 – 5 samochodów Jedziecie na krowie przez rok Lecicie samolotem Jedziecie małym samochodem Wyobraźcie sobie, że macie do przebycia km i chcecie mieć jak najmniejszą emisję gazów cieplarnianych…

8 Methan eCH4= 23 x CO2 Methan eCH4= 23 x CO2 Rolnictwo stanowi 40% naszego footprintu 20 % mleko 20% owoce i dodatki Woda do irygacji też jest problemem: od 10 l do 300l wody potrzeba do wytworzenia 1 litra mleka Rolnictwo stanowi bardzo poważny czynnik wytwórczy emisji gazów cieplarnianych pestycyd y trawienie

9 9

10 Agriculture 40% Packaging 23 % Distribution 28% Cykl życia jogurtu: 2kg CO 2 / 1kg jogurtu 28% Transport i dystrybucja 40% Rolnictwo 9% Fabryki 23% Opakowania

11 Agriculture 40% Packaging 23 % Distribution 28% Cykl życia jogurtu: 2kg CO 2 / 1kg jogurtu 28% Transport i dystrybucja 40% Rolnictwo 9% Fabryki 23% Opakowania Kluczowe jest zarządzanie łańcuchem wartości. 80% emisji pochodzi od funkcji od nas bezpośrednio niezależnych

12 Zwierzęta Pozostałe surowce Transport mleka i surowców Opakowania Transport opakowań Zużycie energii Rodzaj energii Straty Transport produktów Rodzaj lodówek u naszych klientów i konsumentów Recykling opakowań KAŻDY z nas ma w tym udział…! Nasza odpowiedzialność w łańcuchu wartości

13 ate

14 Redukcja -8% Redukcja dotyczy Scope 2 czyli opakowań, transportu oraz produkcji (straty + zużycie energii) Rezultaty: emisja CO 2

15 Redukcja -24% Rezultaty: zużycie wody na T produktu

16 Redukcja -16% Rezultaty: zużycie energii na T produktu

17 17 Cel 2013: Aktywnie przyczyniać się do poprawy dobrostanu społeczeństwa poprzez rozwiązywanie problemów związanych z żywieniem oraz wywieranie neutralnego/pozytywnego wpływu na środowisko naturalne.

18 Ślad, który dzisiaj zostawimy, ukształtuje warunki dla przyszłych pokoleń

19

20


Pobierz ppt "Ate Bezpieczeństwo żywnościowe a zrównoważony rozwój w sektorze żywnościowym (mleczarstwie) … na przykładzie Danone w Polsce Przemek Pohrybieniuk 22 maja."

Podobne prezentacje


Reklamy Google