Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 1 Jakość i bezpieczeństwo żywności 6 Program Ramowy Unii Europejskiej na podstawie dokumentów dostępnych EC Bożena Romanowicz.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 1 Jakość i bezpieczeństwo żywności 6 Program Ramowy Unii Europejskiej na podstawie dokumentów dostępnych EC Bożena Romanowicz."— Zapis prezentacji:

1 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 1 Jakość i bezpieczeństwo żywności 6 Program Ramowy Unii Europejskiej na podstawie dokumentów dostępnych EC Bożena Romanowicz Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE Warszawa FOOD QUALITY AND SAFETY

2 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 2 5.Jakość i bezpieczeństwo żywności Całkowity łańcuch żywnościowy Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Wpływ żywności na zdrowie Śledzenie procesów w łańcuchu produkcyjnym żywności Metody analizy, detekcji i kontroli półproduktów i produktów żywnościowych Bezpieczne i przyjazne środowisku metody produkcji i technologii zdrowszej żywności Wpływ żywienia zwierząt na zdrowie ludzi Środowiskowe zagrożenia zdrowia FOOD QUALITY AND SAFETY

3 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 3 Rybołówstwo Nauka o żywności i żywieniu na uniwersytetach i w instytutach naukowo - badawczych Laboratoria analityczne Lekarze medycyny, autorytety zdrowia publicznego Kierunki działań §§ Rolnictwo Przemysł żywnościowy MŚP!!! Konsumenci Dostawcy żywności/ przygotowywanie Uczestnicy w łańcuchu żywieniowym FOOD QUALITY AND SAFETY

4 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 4 Łańcuch żywnościowy FOOD QUALITY AND SAFETY

5 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 5 Prześledzenie: łączenie informacji i identyfikacja czynników FOOD QUALITY AND SAFETY

6 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 6 Całościowe prześledzenie Łańcucha żywnościowego Od materiałów surowych do żywności kupowanej Wzmocnione podstawy naukowe i technologiczne Wzrost zaufania konsumentów do dostarczanej im żywności Badania nad metodami śledzenia łańcucha żywnościowego Rozwój, atestowanie i harmonizowanie technologii i metodologii w celu kompletnego prześledzenia zjawisk zachodzących w łańcuchu żywnościowym Opracowanie, zastosowanie i atestowanie metod w łańcuchu żywieniowym Zapewnienie wiarygodności Ważność oznakowania produktów Stosowanie metody HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli) w całym łańcuchu żywnościowym FOOD QUALITY AND SAFETY

7 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 7 Systemy produkcji: Rolniczej Rybołówstwo Hydroponiczna Przetwórstwo Bezpieczna Wysokiej jakości żywność Zdrowie i poziom życia konsumentów Spożywanie żywności Czynniki środowiskowe Od stołu konsumenta do farmy Od farmy do stołu konsumenta Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi FOOD QUALITY AND SAFETY

8 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 8 Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Opracowania epidemiologiczne na temat efektów w zastosowaniu diety, zróżnicowania żywności i stylu życia co ma wpływ na zdrowie konsumentów => 6W szczególności u dzieci i osób starszych 6Szczególnych chorób (np.zaburzenia metaboliczne, alergie) ; Metodologie do pomiaru i analizy składników żywnościowych i stosowania diety; Wpływ zróżnicowania genetycznego (np.poprzez zaawansowane metody w genetyce funkcjonalnej); FOOD QUALITY AND SAFETY

9 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 9 Życie człowieka Żywność/ dieta Czynniki środowiskowe Rolnictwo rybołówstwo OD FARMY DO STOŁU – OD STOŁU DO FARMY np.chemikalia,woda,czynniki uczulające.. Łańcuch żywnościowy Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi FOOD QUALITY AND SAFETY

10 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 10 Struktura budżetu na 2003 rok 167 M EURO FOOD QUALITY AND SAFETY

11 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 11 Instrumenty finansowe programu Jakość i bezpieczeństwo żywności 5. CRAFT 4. Collective Research 3. STREP/ CA 2. Networks of Excellence 1. Integrated Projects 5. Jakość i bezpieczeństwo żywności 8. Policy - orientated Research (CAP, CFP) (tylko STREP/CA/SSA) FOOD QUALITY AND SAFETY

12 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 12 Informacje dotyczące konkursu 17 grudnia ogłoszono pierwszy konkurs w Priorytecie 5. Food Quality and Safety zakończenie składania wniosków upływa 15 kwietnia 2003; godzina !!!TYLKO JEDEN KONKURS W 2003 ROKU!!! FOOD QUALITY AND SAFETY

13 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 13 Więcej informacji Punkt Kontaktowy 6PR UE Baza zgłoszonych EoI /food/index_en.html

14 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 14 Poszukiwani Partnerzy do projektu Collective Research Agrofood SME's Association (including Flour and/or Fruit subsectors) Regional SME's Entrepreneurial Association (including agrofood companies) Osoba do kontaktu: IGOR IDARETA ASESORÍA INDUSTRIAL ZABALA, S.A. Pş Premín de Iruńa 4, 1Ş planta E Pamplona (Espańa)

15 Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 15 Jakość i bezpieczeństwo żywności Dziękuję za uwagę FOOD QUALITY AND SAFETY


Pobierz ppt "Krajowy Punkt Kontaktowy 6 PR UE 1 Jakość i bezpieczeństwo żywności 6 Program Ramowy Unii Europejskiej na podstawie dokumentów dostępnych EC Bożena Romanowicz."

Podobne prezentacje


Reklamy Google