Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?"— Zapis prezentacji:

1 Projekt,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?

2 GRUPA V Kamil Faber- lider Izabela Budna Filip Chrobak Bartłomiej Dziadek Natalia Palarczyk

3

4 Badania opracowały Izabela Budna i Natalia Palarczyk

5 Materiały przygotował: Kamil Faber

6 O oprawę multimedialną naszych badań zadbał: Mateusz Tylka

7 Co to jest Coca- Cola? Coca-cola jest to marka bezalkoholowego napoju gazowanego firmy The Coca-Cola Company. Napój ten powstał pod koniec XIX wieku i jest obecnie jedną z najpopularniejszych marek na świecie. Coca-cola jest jedną z ikon kultury masowej XX wieku.

8 Krótka historia Coca- Coli… Skład Coca- Coli został opracowany przez J.S Pembertona, aptekarza z Atlanty w Był to napój, który otrzymano z liści koki i orzechów coli. Składki te szybko pobudzają układ nerwowy i pracę mózgu. Pemberton dostarczył napój do apteki, gdzie sprzedawano go z wodą gazowaną i niegazowaną. Właśnie to dzięki wodzie gazowanej powstała obecna wersja napoju. W dzisiejszych czasach skład Coca- Coli uległ niewielkiej zmianie poprzez dodanie do niej kofeiny.

9 Ciekawostki o Coca- Coli Jest sprzedawana w butelkach od 1894 roku. W roku 1940 napój pojawił się już w 40 krajach świata. W 1955 roku Coca- Cola pojawiła się w puszkach. W Polsce w 1972 roku uruchomiono produkcje Coca- Coli na amerykańskiej licencji w warszawskich zakładach piwowarskich. W 1982 w USA pojawiła się Coca- Cola Light zawierająca słodziki niskokaloryczne.

10 A oto odpowiedzi osób z grupy piątej na ankietę przeprowadzoną na temat Coca- Coli…

11 Czy lubimy Coca Colę? TAK Czy Coca Cola jest smaczna? TAK Czy możemy pić Coca- Colę bez ograniczeń? NIE Jaki jest wpływ Coca- Coli na organizm człowieka? NIEKORZYSTNY Ile możemy wypić Coca- Coli, żeby nam nie zaszkodziła? OKOŁO 2 BUTELKI NA TYDZIEŃ

12 Skład Coca- Coli oznaczony na jej opakowaniu Woda, cukier, tlenek węgla (IV), karmel, regulator kwasowości, kwas fosforowy (V), aromaty w tym kofeina.

13 Przejdźmy teraz do części doświadczalnej…

14 Z jakich składników zbudowana jest Coca- Cola? Aby się o tym przekonać wykonamy kilka doświadczeń. W pierwszej kolejności sprawdzimy, co stanie się po ogrzaniu Coca- Coli…

15 Do przeprowadzenia doświadczenia Do przeprowadzenia doświadczenia potrzebowaliśmy parownicę, do której wlaliśmy około 50cm 3 Coca Coli. Następnie ogrzaliśmy ją nad płomieniem palnika spirytusowego, aż do jej całkowitego wyparowania. Zaobserwowaliśmy, że podczas ogrzewania napój intensywnie się pieni, a w parownicy pozostaje ciemnobrunatny osad. Jest to karmel.

16 Karmel Karmel (tzw. cukier palony) to odmiana cukru uzyskiwana pod wpływem działania wysokiej temperatury. Karmel brązową barwę i używany jest do barwienia do niektórych napojów i deserów.

17 A czy wiecie, że można rozdzielić składniki Coca- Coli?

18 Aby wykonać to doświadczenie potrzebowaliśmy: kolbę stożkową, aktywny węgiel oraz bibułę filtracyjną Następnie do kolby stożkowej wlaliśmy 100cm 3 Coca- Coli i dodaliśmy do niej płaską łyżeczkę węgla aktywnego. Zawartość dokładnie wymieszaliśmy. Odstawiliśmy na ok. 7 minut.

19 Po upływie 7 minut otrzymaną mieszaninę przesączamy przez bibułę filtracyjną. Po przesączeniu mieszaniny uzyskujemy klarowny i bezbarwny przesącz.

20 Z przeprowadzonego przez nas doświadczenia wynikło, że barwne składniki Coca- Coli ulegają adsorpcji na węglu aktywnym.

21 Doświadczenie, mające na celu udowodnić, że w Coca- Coli występuje reszta kwasowa kwasu fosforowego (V)

22 Do doświadczenia potrzebujemy: Do doświadczenia potrzebujemy: - probówkę - stężony kwas azotowy (V) - papierek wskaźnikowy - molibdenian (VI) amonu Wlewamy do probówki 5 cm 3 przesączu z doświadczenia 2 i ostrożnie za pomocą pipety dodajemy do niego kilka kropli stężonego kwasu azotowego (V). Uzyskany roztwór ogrzewamy do wrzenia. Po czym odstawiamy na kila minut do ostudzenia, a następnie dodajemy kilka kropli molibdenianu (VI) amonu. Obserwujemy zmiany zachodzące w probówce.

23 Po dodaniu molibdenianu (VI) amonu w probówce pojawia się żółty osad. Zachodzi reakcja charakterystyczna, służąca do wykrywania jonów fosforanowych.

24

25

26 Kwas fosforowy (V)

27 Zastosowanie kwasu fosforowego (V) w organiźmie i nie tylko…. Kwas fosforowy (V) Kwas fosforowy (V) jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie z wydzieleniem ciepła. Kwas fosforowy (V) Kwas fosforowy (V) jest stosowany do produkcji nawozów sztucznych, wielu środków farmaceutycznych, detergentów. Znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się go do wytwarzania fosforanowych powłok ochronnych na metalach, oraz do oczyszczania soków w cukrownictwie Kwas fosforowy (V) Kwas fosforowy (V) jest częścią kwasów nukleinowych DNA i RNA, które biorą udział w procesie dziedziczenia i funkcjonowania komórek.

28 Jak wiemy każdy roztwór ma swoje pH. pH jest to ilościowa skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. A czy wiecie jakie pH ma Coca- Cola? Aby tego dowieść, przeprowadziliśmy kolejne doświadczenie…

29 W doświadczeniu pomocne nam były: pH metr, szklana bagietka oraz papierek wskaźnikowy. Zanurzamy w bezbarwnym przesączu z poprzedniego doświadczenia szklaną bagietkę i przenosimy kroplę płynu na uniwersalny papierek wskaźnikowy. Określamy wartość pH przesączu porównując barwę papierka z barwną skalą wzorcową.

30

31 Otrzymany przesącz ma pH około 3. Coca-Cola jest napojem o silnie kwasowym odczynie. Symbol E338 dotyczy kwasu fosforowego (V).

32 A co się stanie, gdy do Coca- Coli wrzucimy zardzewiały gwóźdź?

33 Do probówek wlewamy po 7 cm 3 przesączu, a następnie dodajemy kolejno kawałek oczyszczonej magnezowej wstążeczki, oczyszczoną granulkę cynku, zardzewiały gwóźdź. Magnez i cynk roztwarzają się w Coca- Coli z wydzieleniem produktu gazowego.

34 PODZIAŁ CUKRÓW CUKRY PROSTE Ryboza Glukoza Fruktoza DWUCUKRY Maltoza Sacharoza Laktoza WIELOCUKRY Skrobia Glikogen Celuloza

35 Kolejnym doświadczeniem, jakie przeprowadziliśmy jest odróżnienie Coca- Coli od Coca- Coli Light

36 Do doświadczenia potrzebowaliśmy: Coca- Colę, Coca Colę Light, glukozę, siarczan (VI) miedzi (II) oraz wodorotlenek sodu. Na początku przeprowadziliśmy próbę Trommera - do strąconego wodorotlenku miedzi (II) w pierwszej probówce dodaliśmy Coca- Colę, a do drugiej Coca Colę Light.

37 Następnie po dodaniu do probówek siarczanu (VI) miedzi i wodorotlenku sodu w probówkach wytrącił się niebieski osad. W probówce, w której była Coca-Cola po dodaniu wodorotlenku miedzi (II) i ogrzaniu wytrącił się ceglastopomarańczowy osad, natomiast w drugiej probówce nie zaszła zmiana barwy.

38 A więc w Coca- Coli występuje cukier, gdyż ceglastopomarańczowe zabarwienie świadczy o jego obecności. Do Coca- Coli Light dodawane są słodziki.

39 Wykrywanie tlenku węgla w Coca Coli Do doświadczenia potrzebne nam były: probówka z rurką, zlewka z wodą wapienną, coca – cola. Do probówki z rurką odprowadzającą wlaliśmy 8 cm 3 Coli. Koniec rurki zanurzyliśmy w zlewce z wodą wapienną. Ogrzewaliśmy ostrożnie Colę aż do wrzenia. W wyniku ogrzewania coca coli wydziela się gaz, który powoduje zmętnienie wody wapiennej. Wydzielającym się gazem jest tlenek węgla(IV). Zaszła reakcja chemiczna zgodnie z poniżej przedstawionym równaniem: Ca(OH) 2 + CO 2 = CaCO 3 + H 2 O Jak my ś licie jaki gaz zawiera coca - cola?

40 OGÓLNE WNIOSKI PO WYKONANIU DOŚWIADCZEŃ Coca-Cola jest napojem o silnie kwasowym odczynie, a więc nie powinna być spożywana przez ludzi mających nadkwasotę. Magnez i cynk roztwarzają się w Coca- Coli z wydzieleniem produktu gazowego. Rdza zanika z powierzchni gwoździa. Dzieje się tak dlatego, że jony wodoru znajdujące się w Coli reagują z tlenkiem żelaza (III) Do Coca- Coli dodaje się cukier, ponieważ nadaje on charakterystyczny i słodkawy smak oraz podwyższa wartość energetyczną Coca Coli.

41 Coca-Cola jest napojem smacznym i chętnie kupowanym obecnie, lecz nie do końca zdrowym. O tym czy nam zaszkodzi, czy też nie zdecydujemy sami, bo jak wiadomo:,,Co za dużo to i niezdrowo.

42 Literatura: Strona Ciekawa chemia – Scenariusze lekcji powtórzeniowych, Zadania. Doświadczenia cz. 2 H. Gulińska, J. Smolińska, R. Piosik, E. Kowalik, wydawnictwo WSiP Ciekawa Chemia cz. 3 H. Gulińska, J. Smolińska, J. Haładuda, wydawnictwo WSiP

43 Dziękujemy za uwagę


Pobierz ppt "Projekt,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google