Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Papryka Przytycka i jej możliwość rejestracji jako produktu chronionego prawem unijnym.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Papryka Przytycka i jej możliwość rejestracji jako produktu chronionego prawem unijnym."— Zapis prezentacji:

1 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Papryka Przytycka i jej możliwość rejestracji jako produktu chronionego prawem unijnym

2 Część I Wspólnotowe systemy jakości CHNP, CHOG, GTS Zgłoszone nazwy

3 Polskie produkty Designation Status Type Submission Registration Fasola Wrzawska ZarejestrowanyCHNP24/09/200713/01/2012 Jagnięcina podhalańskaOpublikowanyCHOG12/11/ /01/2012 Ser koryciński swojski Zarejestrowany CHOG18/10/ /08/2012 Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca ZarejestrowanyCHNP10/07/200825/10/2011 Kabanosy ZarejestrowanyGTS22/01/200720/10/2011 Jabłka grójeckie ZarejestrowanyCHOG01/12/200805/10/2011 Kołocz śląski/kołacz śląski ZarejestrowanyCHOG20/11/200827/07/2011 Miód drahimski ZarejestrowanyCHOG09/07/200716/06/2011 Karp zatorski ZarejestrowanyCHNP26/04/200720/05/2011 Kiełbasa jałowcowa ZarejestrowanyGTS05/12/200619/04/2011 Kiełbasa myśliwska ZarejestrowanyGTS19/03/200719/04/2011 Chleb prądnicki ZarejestrowanyCHOG23/04/200812/03/2011 Jabłka łąckie ZarejestrowanyCHOG05/07/200705/11/2010 Śliwka szydłowska ZarejestrowanyCHOG23/07/200730/10/2010 Obwarzanek krakowski ZarejestrowanyCHOG04/02/200830/10/2010 Kiełbasa lisiecka ZarejestrowanyCHOG08/03/200613/10/2010 Suska sechlońska ZarejestrowanyCHOG23/04/200709/10/2010

4 Polskie produkty Podkarpacki miód spadziowy ZarejestrowanyCHNP05/12/200607/08/2010 Miód kurpiowski ZarejestrowanyCHOG30/05/200713/07/2010 Fasola korczyńska ZarejestrowanyCHOG07/06/200713/07/2010 Wiśnia nadwiślanka ZarejestrowanyCHNP04/01/200716/12/2009 RedykołkaZarejestrowanyCHNP21/01/200701/12/2009 Truskawka kaszubska lub Kaszëbskô malëna ZarejestrowanyCHOG19/03/200728/11/2009 PierekaczewnikZarejestrowanyGTS23/04/200730/06/2009 Olej rydzowy ZarejestrowanyGTS28/12/200616/06/2009 Andruty kaliskie ZarejestrowanyCHOG06/03/200622/04/2009 Wielkopolski ser smażony ZarejestrowanyCHOG04/08/200621/04/2009 Rogal świętomarciński ZarejestrowanyCHOG28/12/200631/08/2008 TrójniakZarejestrowanyGTS06/09/200529/07/2008 PóltorakZarejestrowanyGTS06/09/200529/07/2008 CzwórniakZarejestrowanyGTS06/09/200529/07/2008 DwójniakZarejestrowanyGTS06/09/200529/07/2008 Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich ZarejestrowanyCHOG 31/05/2008 OscypekZarejestrowanyCHNP 14/02/2008 Bryndza Podhalańska ZarejestrowanyCHNP18/02/200512/06/2007

5 Lista produktów tradycyjnych Identyfikacja produktów Identyfikacja produktów Zwiększenie świadomości konsumentów Zwiększenie świadomości konsumentów Przygotowanie producentów do rejestracji na poziomie UE Przygotowanie producentów do rejestracji na poziomie UE Promocja regionu Promocja regionu

6 Na listę mogą zostać wpisane produkty: Których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji; Których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji; Które są wytwarzane od co najmniej 25 lat. Które są wytwarzane od co najmniej 25 lat. Do końca czerwca 2012 r. zostało na nią wpisanych 976 produktów Do końca czerwca 2012 r. zostało na nią wpisanych 976 produktów

7 Wsparcie wysokojakościowych produktów

8 Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) Mechanizm WPR Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Mechanizm WPR Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Rozporządzenie Rady (WE) Nr 3/2008

9 Wsparcie wysokojakościowych produktów Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności Cel działania Poprawa jakości produkcji i produktów rolnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi Poprawa jakości produkcji i produktów rolnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi Zwiększenie spożycia żywności wysokiej jakości Zwiększenie spożycia żywności wysokiej jakości Wsparcie rolników wytwarzających żywność wysokiej jakości Wsparcie rolników wytwarzających żywność wysokiej jakości

10 Maksymalna wysokość pomocy za każdy z 5 okresów: PDO, PGI, TSG: zł Rolnictwo ekologiczne: zł Integrowana Produkcja: zł jednakże koszt składki + wprowadzenie systemu nie więcej niż 750 zł.

11 Działania informacyjne i promocyjne Wspieranie grup producentów w działalności informacyjnej i promocyjnej na rzecz produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności

12 Pomoc: Refundacja 70% kosztów kwalifikowanych poniesionych w okresie po dniu zawarcia umowy - do dnia zakończenia realizacji operacji określonego w umowie,

13 Zmiany w polityce jakości żywności

14 Pakiet jakościowy: Normy handlowe Zmiany w systemie PDO,PGI,TSG Zmiany z TSG Podział na akty delegowane i implementowane Produkt górski Produkt z mojej farmy

15 Zmiany w pozostałych działaniach Mechanizm WPR Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Rozporządzenie Rady (WE) Nr 3/2008; Mechanizm WPR Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Rozporządzenie Rady (WE) Nr 3/2008; Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW)

16 Przykłady chronionych produktów Chroniona Nazwa Pochodzenia Chronione Oznaczenie Geograficzne Chronione Oznaczenie Geograficzne

17 Pierwsze wzmianki z 1830 r. Pierwsze wzmianki z 1830 r. Data rejestracji: r. Data rejestracji: r. Opis: Opis: owoc cały, o przekroju trójpłatkowym owoc cały, o przekroju trójpłatkowym barwa: czerwona, dopuszczalne są zielone pasma pokrywające nie więcej niż 40 % powierzchni barwa: czerwona, dopuszczalne są zielone pasma pokrywające nie więcej niż 40 % powierzchni kształt: cylindryczno-stożkowy wydłużony kształt: cylindryczno-stożkowy wydłużony kaliber: waga jagody: powyżej 150 g w przypadku klasy extra; od 100 do 150 g w przypadku klasy I kaliber: waga jagody: powyżej 150 g w przypadku klasy extra; od 100 do 150 g w przypadku klasy I długość jagody: powyżej 18 cm w przypadku klasy extra, od 14 cm do 18 cm w przypadku klasy I długość jagody: powyżej 18 cm w przypadku klasy extra, od 14 cm do 18 cm w przypadku klasy I miąższ: delikatny miąższ: delikatny skórka: delikatniejsza niż w przypadku innych produktów z tej samej klasy towarowej skórka: delikatniejsza niż w przypadku innych produktów z tej samej klasy towarowej smak: łagodny smak: łagodny Peperone di Pontecorvo (ChNP) – IT

18 Peperone di Pontecorvo (ChNP) Peperone di Pontecorvo (ChNP) Wszystkie etapy produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym – od produkcji nasion Wszystkie etapy produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym – od produkcji nasion Specyfika produktu: wyraźny smak i lekkostrawność, dzięki cienkiej skórce Specyfika produktu: wyraźny smak i lekkostrawność, dzięki cienkiej skórce Związek między specyfiką obszaru geograficznego a jakości produktu: Związek między specyfiką obszaru geograficznego a jakości produktu:

19 Czynniki naturalne (glebowo - klimatyczne) Czynniki ludzkie wyodrębnienie lokalnego ekotypu (populacja miejscowa - podobnie jak fasola korczyńska). żyzne gleby bogate w składniki odżywcze Selekcjonowanie owoców na nasiona (m.in. w kierunku delikatności skórki) i produkcja młodych roślin w rozsadnikach Wysoka wilgotność – optymalny poziom opadów Dobór najodpowiedniejszych zabiegów uprawnych, aby podkreślić specyficzne zalety tej papryki Peperone di Pontecorvo (ChNP)

20 Data rejestracji: r. Właściwości fizyczne i organoleptyczne: Właściwości fizyczne i organoleptyczne: kształt: regularny, wydłużony, z jedną warstwą skórki oraz z 3 lub 4 żebrowaniami, bez znaczącego unerwienia, kształt: regularny, wydłużony, z jedną warstwą skórki oraz z 3 lub 4 żebrowaniami, bez znaczącego unerwienia, masa: między 100 g a 200 g sztuka, masa: między 100 g a 200 g sztuka, długość owocu: między 10 cm a 20 cm, długość owocu: między 10 cm a 20 cm, szerokość podstawy: pomiędzy 6 cm a 8 cm, szerokość podstawy: pomiędzy 6 cm a 8 cm, przekrój poprzeczny z 3 lub 4 płatami, przekrój poprzeczny z 3 lub 4 płatami, kształt stożkowaty: ostro zakończony lub zaokrąglony, kształt stożkowaty: ostro zakończony lub zaokrąglony, skóra: gładka i błyszcząca, koloru jasnozielonego z odcieniami wpadającymi w żółć, skóra: gładka i błyszcząca, koloru jasnozielonego z odcieniami wpadającymi w żółć, grubość ścianki, warstwa miąższu: między 6 mm a 8 mm, grubość ścianki, warstwa miąższu: między 6 mm a 8 mm, smak: słodki, nieszczypiący ze względu na brak kapsaicyny, ze średnio intensywnym aromatem. smak: słodki, nieszczypiący ze względu na brak kapsaicyny, ze średnio intensywnym aromatem. Właściwości chemiczne (wartości średnie): Właściwości chemiczne (wartości średnie): skład chemiczny: woda (93 %), białka (1,3 g/100 g masy świeżych owoców). skład chemiczny: woda (93 %), białka (1,3 g/100 g masy świeżych owoców). Pemento de Oímbra (ChOG) - ES

21 Targi papryki Feira do Pemento od 1998 r. - święto na cześć Pemento de Oímbra – degustacja, promocja, konkury gastronomiczne, konferencje dla producentów Targi papryki Feira do Pemento od 1998 r. - święto na cześć Pemento de Oímbra – degustacja, promocja, konkury gastronomiczne, konferencje dla producentów Popularność w restauracjach na obszarze produkcji Popularność w restauracjach na obszarze produkcji Materiał roślinny + gleba + mikroklimat dolin przekładają się na wysoką jakość, a tym samym renomę Pemento de Oímbra. Materiał roślinny + gleba + mikroklimat dolin przekładają się na wysoką jakość, a tym samym renomę Pemento de Oímbra. Renoma

22 Jednolity dokument - streszczenie specyfikacji

23

24

25

26

27

28 Dziękuję za uwagę Dariusz Goszczyński Departament Promocji i Komunikacji Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Pobierz ppt "Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Papryka Przytycka i jej możliwość rejestracji jako produktu chronionego prawem unijnym."

Podobne prezentacje


Reklamy Google