Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski."— Zapis prezentacji:

1 Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2 Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Program Operacyjny: Innowacyjna Gospodarka 2007-2013 Priorytet 1: Badania i rozwój nowych technologii Działanie 1.1.: Wsparcie badań naukowych dla budowy gospodarki opartej na wiedzy Poddziałanie 1.1.2.: Strategiczne programy badań naukowych i prac rozwojowych Projekt nr POIG 01.01.02-00-061/09

3 Koordynator projektu  Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

4 Instytucje współrealizujące projekt Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu Katedra Handlu Międzynarodowego Katedra Strategii Marketingowych Uniwersytet Medyczny w Poznaniu Katedra i Zakład Toksykologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż

5 Cel i zakres projektu  Cel projektu  opracowanie kilku linii specjalnych produktów, których aktywność będzie skierowana na obniżenie ryzyka zachorowania na najważniejsze choroby cywilizacyjne nękające nasze społeczeństwo.  Jednostki chorobowe – Cukrzyca typu I – Nadciśnienie – Otyłość – Niedokrwistość wywołana nieswoistym zapaleniem jelit

6 Epidemiologia nieswoistego zapalenia jelit (NZJ)  Ciągły wzrost zachorowań od lat 40. XX wieku  Choroba przewlekła  Zapadalność w krajach rozwiniętych rocznie  20 przypadków na 100 000 mieszkańców  Populacja chorych w krajach rozwiniętych  1 chory na 250-500 mieszkańców  w USA - 800 000  w Polsce – 50 000  Wszyscy ci chorzy są potencjalnymi klientami zainteresowanymi zakupem bioaktywnych produktów spożywczych

7 Dlaczego sok z ziemniaka? ?

8 Wartość odżywcza ziemniaków ( Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R. 2009. Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502) SkładnikZawartość [g/100g] SkładnikZawartość [mg/100g] Skrobia9,1 - 22,6tiamina0,08 – 0,11 Białko0,85 – 4,2ryboflawina0,022 – 0,36 Błonnik0,87 – 1,22niacyna0,62 – 2,07 Tłuszcz0,05 – 0,51Witamina B60,15 – 0,3 K0,24 – 0,70Ca1,35 - 27,8 Mg0, 01 – 0,04Na0,01 – 7,7 P0,03 – 0,13Fe0,14 - 10,4

9 Wartość odżywcza ziemniaków ( Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R. 2009. Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502) SkładnikZawartość [mg/100g] SkładnikZawartość [mg/100g] Witamina C2,8 - 42aspargina15,6 - 458 Witamina E0,07 - 0,52fityniany0,02 - 0,05 Luteina0,01 – 0,87α-solanina0,001 – 47,2 β-karoten≤ 0,1α-chakonina0,07 – 64,7 Potencjał antyoksydacyjny 17-356 μmol TEAC/100g Glikoalkaloidy ogółem 0,071 - 175

10 Medyczne zastosowanie soku z ziemniaka  Badania kliniczne  Badanie efektu leczniczego świeżego soku z ziemniaka na pacjentów z dyspepsją  Badanie efektu leczniczego koncentratu soku z ziemniaka na pacjentów z potwierdzonym endoskopowo zapaleniem żołądka lub dwunastnicy  Badanie wpływu inhibitora proteaz typu II na ilość przyjmowanego pokarmu  Badanie aktywności przeciwzapalnej mieszaniny białek ziemniaka  Badanie efektywności opatrunków w leczeniu oparzeń

11 Bioaktywność wybranych składników soku ziemniaczanego – stan wiedzy przed rozpoczęciem projektu Białka – działanie przeciwzapalne  patatyny - białka zapasowe o masie cząsteczkowej 39-45 kDa (30-40%);  inhibitory proteaz - białka o masie cząsteczkowej 4-25 kDa, (50% )  inne białka - o masie cząsteczkowej ok 50 kDa (10-20%) [ Bartova V., Barta J. 2009. Chemical composition and Nutritional Value of Protein Concentrates Isolated form Poatato (Solanum tuberosum L.) Fruit Juice by Precipitation with Ethanol or Ferric Chloride. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57, 9028-9034 ] Glikoalkaloidy  solanina  chaconina Toksyczność Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R. 2009. Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502 E. Zeiger: Review of Toxilogical Literature. National Intitute of Enviromnental Health Scinces. Reserach Triangle Park, North Carolina 19 98 Działanie przeciwnowotworowe: Ji Y.B., Gao S.Y., Ji C.F., Zou X. 2008. Induction of apoptosis in HepG2 cells by solanine and Bcl-2 protein. Journal of Ethnopharmacology 115, 194–202. SaleemT.S,M., Chetty C.M., Ramkanth S., Alagusundaram M., Gnanapraksh K., Rajan V.S.T., Angalaparameswari S. 2009. Solanum nigrum Linn.- A review. Pharmacognosy Review (Phcog. Rev.) 3 ( 6), 342-345

12 AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNA SOK Z ZIEMNIAKA – BADANIA WŁASNE

13 Sok z ziemniaka wykazuje właściwości antyoksydacyjne Właściwości przeciwutleniające świeżego i przetworzonego soku oznaczone metodą z kationorodnikiem ABTS. Zawartość związków fenolowych w świeżym i przetworzonym soku ziemniaczanym oznaczona metodą Folina-Ciocalteu. TEAC – ekwiwalent TROLOXCAE – ekwiwalent kwasu chlorogenowego

14 Aktywność biologiczna świeżego soku Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na świeży sok

15 Aktywność biologiczna suszu Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na susz

16 Separacja czystych składników bioaktywnych soku ziemniaczanego – GPC kriokoncentratu soku ziemniaczanego

17 Przeżywalność komórek HT-29 w obecności frakcji wprowadzonych do hodowli w stężeniu 20% v/v

18 Aktywność biologiczna frakcji bezbiałkowej Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na frakcję bezbiałkową

19 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vivo Wpływ suszonego soku z ziemniaka na liczbę wrzodów GrupaKlasyfikacja wrzodów Kontrola0 Sok z ziemniaka I2 Etanol/HCl29 Sok z ziemniaka I + HCl/etanol19

20 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vivo Wpływ soku z ziemniaka na poziom TNF-α

21 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vitro Wpływ produktów na ekspresję IL-6 Lewandowicz G., Kowalczewski P., Olejnik A., Jodynis-Liebert J., Kujawska M., Lesiecki M. 2014. Sposób otrzymywania preparatu z soku ziemniaka oraz jego zastosowanie. Zgłoszenie Patentowe PL nr P.406918 z dnia 24.01.2014

22 Produkty z sokiem ziemniaczanym

23 Zgłoszenie patentowe nr P- 3999062 Zgłoszenie patentowe nr P-3999064 Zgłoszenie patentowe nr P-3999061 Zgłoszenie patentowe nr P- 3999065 i 3999066 Zgłoszenie patentowe nr P-3999060 Zgłoszenie patentowe nr P- 3999059

24 Linia produktów dla cierpiących na anemię wywołana nieswoistym zapaleniem jelit  Produkty mięsne – są wykonane z najwyższej jakości surowców drobiowych i są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza :  Kiełbasa parówkowa  Pasztet  Zupa krem  Produkty mączne  Chrupki/pieczywo chrupkie  Makaron  Napój warzywny (na bazie soku pomidorowego)

25 Zaproszenie na konferencję  Temat konferencji:  Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego – oferta dla przemysłu.  Termin i miejsce konferencji  29 - 30.09.2014, godz. 10.00 – 16.00  Poznań, Targi Polagra Food, pawilon 15, sale 1C – 1E

26 Co możemy razem osiągnąć?


Pobierz ppt "Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski."

Podobne prezentacje


Reklamy Google