Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski."— Zapis prezentacji:

1 Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2 Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Program Operacyjny: Innowacyjna Gospodarka Priorytet 1: Badania i rozwój nowych technologii Działanie 1.1.: Wsparcie badań naukowych dla budowy gospodarki opartej na wiedzy Poddziałanie : Strategiczne programy badań naukowych i prac rozwojowych Projekt nr POIG /09

3 Koordynator projektu  Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

4 Instytucje współrealizujące projekt Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu Katedra Handlu Międzynarodowego Katedra Strategii Marketingowych Uniwersytet Medyczny w Poznaniu Katedra i Zakład Toksykologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż

5 Cel i zakres projektu  Cel projektu  opracowanie kilku linii specjalnych produktów, których aktywność będzie skierowana na obniżenie ryzyka zachorowania na najważniejsze choroby cywilizacyjne nękające nasze społeczeństwo.  Jednostki chorobowe – Cukrzyca typu I – Nadciśnienie – Otyłość – Niedokrwistość wywołana nieswoistym zapaleniem jelit

6 Epidemiologia nieswoistego zapalenia jelit (NZJ)  Ciągły wzrost zachorowań od lat 40. XX wieku  Choroba przewlekła  Zapadalność w krajach rozwiniętych rocznie  20 przypadków na mieszkańców  Populacja chorych w krajach rozwiniętych  1 chory na mieszkańców  w USA  w Polsce –  Wszyscy ci chorzy są potencjalnymi klientami zainteresowanymi zakupem bioaktywnych produktów spożywczych

7 Dlaczego sok z ziemniaka? ?

8 Wartość odżywcza ziemniaków ( Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502) SkładnikZawartość [g/100g] SkładnikZawartość [mg/100g] Skrobia9,1 - 22,6tiamina0,08 – 0,11 Białko0,85 – 4,2ryboflawina0,022 – 0,36 Błonnik0,87 – 1,22niacyna0,62 – 2,07 Tłuszcz0,05 – 0,51Witamina B60,15 – 0,3 K0,24 – 0,70Ca1, ,8 Mg0, 01 – 0,04Na0,01 – 7,7 P0,03 – 0,13Fe0, ,4

9 Wartość odżywcza ziemniaków ( Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502) SkładnikZawartość [mg/100g] SkładnikZawartość [mg/100g] Witamina C2,8 - 42aspargina15, Witamina E0,07 - 0,52fityniany0,02 - 0,05 Luteina0,01 – 0,87α-solanina0,001 – 47,2 β-karoten≤ 0,1α-chakonina0,07 – 64,7 Potencjał antyoksydacyjny μmol TEAC/100g Glikoalkaloidy ogółem 0,

10 Medyczne zastosowanie soku z ziemniaka  Badania kliniczne  Badanie efektu leczniczego świeżego soku z ziemniaka na pacjentów z dyspepsją  Badanie efektu leczniczego koncentratu soku z ziemniaka na pacjentów z potwierdzonym endoskopowo zapaleniem żołądka lub dwunastnicy  Badanie wpływu inhibitora proteaz typu II na ilość przyjmowanego pokarmu  Badanie aktywności przeciwzapalnej mieszaniny białek ziemniaka  Badanie efektywności opatrunków w leczeniu oparzeń

11 Bioaktywność wybranych składników soku ziemniaczanego – stan wiedzy przed rozpoczęciem projektu Białka – działanie przeciwzapalne  patatyny - białka zapasowe o masie cząsteczkowej kDa (30-40%);  inhibitory proteaz - białka o masie cząsteczkowej 4-25 kDa, (50% )  inne białka - o masie cząsteczkowej ok 50 kDa (10-20%) [ Bartova V., Barta J Chemical composition and Nutritional Value of Protein Concentrates Isolated form Poatato (Solanum tuberosum L.) Fruit Juice by Precipitation with Ethanol or Ferric Chloride. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57, ] Glikoalkaloidy  solanina  chaconina Toksyczność Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502 E. Zeiger: Review of Toxilogical Literature. National Intitute of Enviromnental Health Scinces. Reserach Triangle Park, North Carolina Działanie przeciwnowotworowe: Ji Y.B., Gao S.Y., Ji C.F., Zou X Induction of apoptosis in HepG2 cells by solanine and Bcl-2 protein. Journal of Ethnopharmacology 115, 194–202. SaleemT.S,M., Chetty C.M., Ramkanth S., Alagusundaram M., Gnanapraksh K., Rajan V.S.T., Angalaparameswari S Solanum nigrum Linn.- A review. Pharmacognosy Review (Phcog. Rev.) 3 ( 6),

12 AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNA SOK Z ZIEMNIAKA – BADANIA WŁASNE

13 Sok z ziemniaka wykazuje właściwości antyoksydacyjne Właściwości przeciwutleniające świeżego i przetworzonego soku oznaczone metodą z kationorodnikiem ABTS. Zawartość związków fenolowych w świeżym i przetworzonym soku ziemniaczanym oznaczona metodą Folina-Ciocalteu. TEAC – ekwiwalent TROLOXCAE – ekwiwalent kwasu chlorogenowego

14 Aktywność biologiczna świeżego soku Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na świeży sok

15 Aktywność biologiczna suszu Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na susz

16 Separacja czystych składników bioaktywnych soku ziemniaczanego – GPC kriokoncentratu soku ziemniaczanego

17 Przeżywalność komórek HT-29 w obecności frakcji wprowadzonych do hodowli w stężeniu 20% v/v

18 Aktywność biologiczna frakcji bezbiałkowej Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na frakcję bezbiałkową

19 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vivo Wpływ suszonego soku z ziemniaka na liczbę wrzodów GrupaKlasyfikacja wrzodów Kontrola0 Sok z ziemniaka I2 Etanol/HCl29 Sok z ziemniaka I + HCl/etanol19

20 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vivo Wpływ soku z ziemniaka na poziom TNF-α

21 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vitro Wpływ produktów na ekspresję IL-6 Lewandowicz G., Kowalczewski P., Olejnik A., Jodynis-Liebert J., Kujawska M., Lesiecki M Sposób otrzymywania preparatu z soku ziemniaka oraz jego zastosowanie. Zgłoszenie Patentowe PL nr P z dnia

22 Produkty z sokiem ziemniaczanym

23 Zgłoszenie patentowe nr P Zgłoszenie patentowe nr P Zgłoszenie patentowe nr P Zgłoszenie patentowe nr P i Zgłoszenie patentowe nr P Zgłoszenie patentowe nr P

24 Linia produktów dla cierpiących na anemię wywołana nieswoistym zapaleniem jelit  Produkty mięsne – są wykonane z najwyższej jakości surowców drobiowych i są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza :  Kiełbasa parówkowa  Pasztet  Zupa krem  Produkty mączne  Chrupki/pieczywo chrupkie  Makaron  Napój warzywny (na bazie soku pomidorowego)

25 Zaproszenie na konferencję  Temat konferencji:  Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego – oferta dla przemysłu.  Termin i miejsce konferencji  , godz –  Poznań, Targi Polagra Food, pawilon 15, sale 1C – 1E

26 Co możemy razem osiągnąć?


Pobierz ppt "Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski."

Podobne prezentacje


Reklamy Google