Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Nadziewana , z bakaliami , mleczna , gorzka ….

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Nadziewana , z bakaliami , mleczna , gorzka …."— Zapis prezentacji:

1 Nadziewana , z bakaliami , mleczna , gorzka ….
♥ Czekolada ♥

2 Jest wiele rodzajów czekolady … ♥
Pewnie każdy jadł nie jeden raz czekoladę. Teraz pomyślcie sobie którą najbardziej wy lubicie . Biała , gorzka , nadziewana , mleczna , z bakaliami i wiele innych. Czekolada występuje nie tylko w tabliczkach . Oblewane nią są np. Praliny

3 Historia Czekolady Zaledwie kilka lat temu do laboratoriów Hershey Foods w Pensylwanii trafiło 14 naczyń pochodzących z północnego Belize, datowanych na okres pomiędzy 900 rokiem p.n.e. a 250 n.e. Naukowców zaintrygował tajemniczy ciemny nalot na wewnętrznych ściankach dzbanków. Po zbadaniu okazało się, że zawiera on teobrominę- substancję właściwą tylko jednej roślinie występującej na obszarach Nowego Świata- drzewu kakaowemu. Odkrycie to zrewolucjonizowało poglądy uczonych na historię tego niezwykłego napoju. Aby dotrzeć do jego początków musimy przenieść się prawie 3 tysiące lat wstecz, do czasów, gdy obszary lasów tropikalnych na Wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej zamieszkiwane były przez Olmeków- twórców jednej z najstarszych cywilizacji Ameryki Środkowej. Jako pierwsi zaczęli oni uprawiać kakaowce, w czym pomagały im sprzyjające warunki klimatyczne, takie jak wysokie temperatury, duża wilgotność oraz zacienienie lasów.

4 Znane marki producentów czekolad i pralin ♥

5 Oto kadry ze znanego filmu ,,Charlie i fabryka czekolady ‘’

6 A teraz o tym jak wytwarzany jest nasz ulubiony przysmak

7 Czekolada pitna Czekolada pitna – ziarna kakaowca są poddawane fermentacji, suszone, a następnie oczyszczane i prażone. Następnie miażdży się ich skorupki i odsiewa je oraz usuwa zarodki. Z pokruszonych ziaren wydobywa się tłuszcz za pomocą wyciskania, wyżymania lub rozpuszczalnika. Pozostaje sucha substancja, tzw. makuchy. Zostają one rozdrobnione i wysuszone w temperaturze 20 stopni Celsjusza. Następnie przerabia się je na proszek i przesiewa. Otrzymany ciemny, aromatyczny proszek mieszany jest z cukrem i otrzymuje się czekoladę w proszku.

8 Czekolada twarda – pokruszoną śrutę kakaową miele się w wysokiej temperaturze. Powstaje masa zwana likierem czekoladowym. Miesza się ją i rozgniata, aż powstanie miałka i tłusta substancja, puszysta, o aksamitnej gładkości. Poddawana jest ona konszowaniu – mieszaniu i rozcieraniu na sucho. Dzięki temu staje się bardziej plastyczna, zmniejsza się jej wilgotność i znikają resztki kwasowości. Pod koniec procesu konszowania dodaje się masło kakaowe i ewentualnie lecytynę. Cały czas masa jest łagodnie podgrzewana do odpowiedniej temperatury (80-85 stopni dla czekolady gorzkiej, stopni dla czekolady mlecznej). Następnie czekoladę się powoli schładza, aby tłuszcz kakaowy jednolicie się skrystalizował. Odpowiednio schłodzona (ale płynna) masa jest wlewana do form. W tunelu chłodniczym, w temperaturze około 6-7 stopni czekolada stygnie i krzepnie, kurcząc się w formach. Ostatnim etapem produkcji jest wybicie tabliczek z form i zapakowanie.

9 Majowie pierwszymi smakoszami czekolady
Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie- cywilizacja powstała ok. 4. wieku n.e., kilkaset lat po upadku Olmeków, obejmująca tereny dzisiejszego Południowego Meksyku. Uprawiali oni kakaowce, których owoce poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzali napój zwany xocolatl przeznaczony głównie dla królów, arystokracji i uczestników obrzędów religijnych. Czekolada, uważana za przysmak bogów, była otaczana szczególną czcią i pełniła istotną rolę podczas odprawiania świętych rytuałów. Obyczaj picia gorzkiego napoju był również ważnym punktem uroczystości zaręczynowych, podobnie jak dzisiejsze picie szampana. Za odkrycie Majów uważa się też czekoladę z pianką. Uzyskiwali ją przelewając płyn z naczynia do naczynia bądź mieszając go energicznie specjalnym patyczkiem w dzbanku zakończonym długą wąską szyjką zapobiegającą wylewaniu. Dopuszczali spożywanie napoju zarówno na gorąco jak i na zimno. Dokładne receptury na przyrządzanie i przyprawianie czekolady oraz opisy wszelkich rytuałów z nią związanych pozostawili Majowie w tak zwanych Kodeksach- wielokolorowych zwojach i manuskryptach zapisanych złożonym pismem hieroglificznym.

10 Aztecy też kochali czekoladę... ♥
Aztekowie przejęli zwyczaj spożywania czekolady od Majów. Wprowadzili jednak swoje innowacje: woleli napój chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe: paprykę, wanilię oraz suszone płatki kwiatów, które nadawały mu określony kolor: czerwony, biały bądź czarny. Aztekowie cenili ziarna kakaowe tak wysoko, że uczynili z nich swoją monetę obiegową. Toteż picie czekolady stało się luksusem i rozrzutnością, na którą mało kto mógł sobie pozwolić. 100 ziaren równało się dziennemu wynagrodzeniu tragarza lub też cenie jednego niewolnika. Królika na obiad można było nabyć już za 10 ziarenek kakaowca.

11 Z serii statystyczny Polak…
Chyba nie ma człowieka, który nie lubiłby czekolady. Ponad 60% Polaków deklaruje ,że bardzo lubi czekoladę .W grupie tej przeważają kobiety. Codziennie jada czekoladę ok. 35% osób badanych i są to przeważnie ludzie młodzi. Z danych statystycznych wynika ,że spożycie czekolady w Polsce stale wzrasta. W roku wyniosło ono około 1,07kg na osobę.

12 Czy drzewa kakaowca są uprawiane w Europie ?
Obecnie uprawia się je w Ameryce Środkowej i Południowej , na Karaibach , w Afryce , Indonezji oraz Malezji . Najwięcej ziarna kakaowego produkuje się w zachodniej Afryce. Stanowi to 70% światowej produkcji kakao .

13 Co zawiera czekolada ? Czekolada oprócz tłuszczów i cukrów zawiera także kilka pożytecznych dla organizmu pierwiastków takich jak : ♥ Wapń - wzmacnia nasze kości ♥ Magnez – działa kojąco na system nerwowy ♥ Cynk –wpływa na gojenie się ran ♥ Selen – eliminuje metale ciężkie ♥ Żelazo – uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek

14 Coś z niczego… Czekoladę nie tylko można jeść i pić . Można z niej stworzyć wspaniałe budowle które wszystkich zaskoczą !

15 Czekolad jako dowód sympatii .♥
Coraz częściej na prezent dla ukochanych osób wybieramy czekoladki . Ostatnio na rynku internetowym pojawiły się czekoladowe telegramy . Możemy je zamówić i wysłać do nich do domu . Uśmiech ukochanych osób gwarantowany ! ♥

16 Dziękuje za uwagę ! Koniec 
6fgfdbvcb derctfvygbhunj

17 Źródło informacji: ♥ Książki ♥ Google Grafika ♥ Wikipedia ♥ Google ♥ Prezentacje wykonała Agnieszka Zobek uczestniczka kółka chemicznego w I semestrze roku szkolnego 2013/2014


Pobierz ppt "Nadziewana , z bakaliami , mleczna , gorzka …."

Podobne prezentacje


Reklamy Google