Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dawno, dawno temu… Tak można rozpocząć opowieść czekoladzie i miłości ludzi do niej. Mamy nadzieje, że poniższe informacje uciszą czytającym wyrzuty sumienia,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dawno, dawno temu… Tak można rozpocząć opowieść czekoladzie i miłości ludzi do niej. Mamy nadzieje, że poniższe informacje uciszą czytającym wyrzuty sumienia,"— Zapis prezentacji:

1

2 Dawno, dawno temu… Tak można rozpocząć opowieść czekoladzie i miłości ludzi do niej. Mamy nadzieje, że poniższe informacje uciszą czytającym wyrzuty sumienia, gdy sięgają po słodką, aksamitną, brązową, czekoladową kostkę

3 Historia Czekolady

4 Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie. Uprawiali oni kakaowce, których owoce poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzali napój zwany XOCOLATL przeznaczony głównie dla królów, arystokracji i uczestników obrzędów religijnych. Dokładne receptury na przyrządzanie i przyprawianie czekolady oraz opisy wszelkich rytuałów z nią związanych pozostawili Majowie w tak zwanych Kodeksach- wiele kolorowych zwojach i manuskryptach zapisanych złożonym pismem hieroglificznym.

5 Cywilizacja Azteków przejęła zwyczaj spożywania czekolady od Majów. Aztekowie cenili ziarna kakaowe tak wysoko, że uczynili je swoją monetą obiegową. Picie czekolady stało się luksusem, rozrzutnością na którą mało kto mógł sobie pozwolic. Przez blisko 100 lat Hiszpania pilnie strzegli swoje tajemnicy. Wyjawienie sposobu uprawy jak i wywóz zdrowego ziarna zarodowego karane było śmiercią. Odkąd w 1580 r. otworzono w Hiszpanii pierwszą fabrykę czekolady, zaczęła ona coraz bardziej zyskiwac na popularności. W 1750 r. czekolada dotarła do Szwajcarii a 15 lat później dr. James Baker sprowadził ją z powrotem na Nowy Kontynent otwierając fabrykę w New England.

6 Uzależnienie od czekolady to nie mit! Zamiłowanie do czekolady ma się w mózgu. Połączone widok i smak czekolady działają silniej niż sam widok lub smak. Dotyczy to zarówno czekoladoholików, jak i osób mniej gustujących w tego typu słodyczach. Według naukowców, obraz tego, co jemy, odgrywa kluczową rolę w cieszeniu się smakiem. To doskonała wskazówka dla odchudzających się. Jeśli chcesz zmniejszyc pokusę, oganiczyc sytuację w których mógłbyś się zetknąc z połączonymi siłami smaku i widoku pożywienia możesz np. jeśc po ciemku.

7 m Za co kochamy czekoladę? Mało kto może się oprze pokusie choćby kawałka czekolady. Kochamy ją za jej wspaniały smak i niepowtarzalny zapach. Także za to, że zawiera w sobie składniki odżywcze takie jak: wapń, który redukuje ryzyko chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych. Dzięki niej podnosi się w organizmie poziom tlenku azotu co skutkuje rozszerzeniem się naczyń krwionośnych i przystosowaniem się organizmu do zwiększonego wysiłku

8 Rodzaj czekolady= typ osobowości Podobno: Mleczną lubią romantycy, Gorzką koneserzy, Białą wolą niezdecydowani,

9 Z nadzieniem toffi osoby zmysłowe Z pomarańczowym lubią osoby odpowiedzialne

10 Czekolada jest toksyczna dla zwierząt Organizmy psów, kotów i papug nie są przystosowane do rozkładania zawartego w Organizmy psów, kotów i papug nie są przystosowane do rozkładania zawartego w czekoladzie alkaloidu- teobrominy. Spożycie czekolady może powodowa u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć czekoladzie alkaloidu-teobrominy. Spożycie czekolady może powodowa u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć

11

12 Gorzkiej Czekolada gorzka składa się z masła kakaowego jest to jadalny tłuszcz pochodzenia roślinnego, który wydobywany jest z dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Kolejnym składnikiem jest proszek kakaowy. Masa ta powstaje w wyniku wysuszenia prażonych nasion i zmielenia ich. Proszek ten ma gorzki smak i ciemnobrązową barwę. Dzięki niemu nadawany jest smak i kolor czekolady. Wartość energetyczna czekolady gorzkiej w 100 g to 510 kcal. Czekolada gorzka składa się z masła kakaowego jest to jadalny tłuszcz pochodzenia roślinnego, który wydobywany jest z dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Kolejnym składnikiem jest proszek kakaowy. Masa ta powstaje w wyniku wysuszenia prażonych nasion i zmielenia ich. Proszek ten ma gorzki smak i ciemnobrązową barwę. Dzięki niemu nadawany jest smak i kolor czekolady. Wartość energetyczna czekolady gorzkiej w 100 g to 510 kcal.

13 Mlecznej Czekolada mleczna zawiera ok. 40 % masy kakaowej, dużą ilość mleka lub proszku mlecznego. Dodawany jest także cukier, którego w składzie tej najpopularniejszej czekolady jest, aż 50% również dla specyficznego smaku wydawana jest wanilia. Czekolada mleczna zawiera ok. 40 % masy kakaowej, dużą ilość mleka lub proszku mlecznego. Dodawany jest także cukier, którego w składzie tej najpopularniejszej czekolady jest, aż 50% również dla specyficznego smaku wydawana jest wanilia.

14 Białej Czekolada biała jest zupełnie pozbawiona miazgi kakaowej. Swój specyficzny smak zawdzieńczają tylko zawartości masła kakaowego. W najlepszych czekoladach z tego rodzaju jest go tylko 33%. Składnikami białej czekolady są takie: cukier i mleko. Trzeba także zaznaczyć, iż białe czekolady sa bardziej kaloryczne od czarnych. Wielu smakoszy uważa, że tego rodzaju czekolady nie powinno się zalicza do tych prawdziwych smakołyków ze względu na niską zawartość masła kakaowego. Czekolada biała jest zupełnie pozbawiona miazgi kakaowej. Swój specyficzny smak zawdzieńczają tylko zawartości masła kakaowego. W najlepszych czekoladach z tego rodzaju jest go tylko 33%. Składnikami białej czekolady są takie: cukier i mleko. Trzeba także zaznaczyć, iż białe czekolady sa bardziej kaloryczne od czarnych. Wielu smakoszy uważa, że tego rodzaju czekolady nie powinno się zalicza do tych prawdziwych smakołyków ze względu na niską zawartość masła kakaowego.

15 Dolegliwości leczone czekoladą Wbrew pozorom czekolada może pozytywnie wpływa na nasz organizm. Magnez w niej zawarty reguluje sprawność komórek nerwowych, dzięki czemu ułatwia koncentrację i zapobiega stresowi. Najbardziej wszystkim znane korzystne działanie jego wyrobu cukierniczego zwalczanie wszelkich smutków i przygnębienia. Wbrew pozorom czekolada może pozytywnie wpływa na nasz organizm. Magnez w niej zawarty reguluje sprawność komórek nerwowych, dzięki czemu ułatwia koncentrację i zapobiega stresowi. Najbardziej wszystkim znane korzystne działanie jego wyrobu cukierniczego zwalczanie wszelkich smutków i przygnębienia.

16 Wbrew pozorom czekolada może pozytywnie wpływa na nasz organizm. Magnez w niej zawarty reguluje sprawność komórek nerwowych, dzięki czemu ułatwia koncentrację i zapobiega stresowi. Najbardziej wszystkim znane korzystne działanie jego wyrobu cukierniczego zwalczanie wszelkich smutków i przygnębienia. Działa ona pobudzająco, wywołuje uczucie podekscytowania i zadowolenia dzieki niej możemy poczuc euforie, które nie zapewni nam nic innego. Czekolada również zwalnia proces starzenia na który z niechęcią czekamy. Należy pamięta aby w naszej diecie nie zabrakło czekolady, ta jedzona z umiarem może przynieść korzyści. Jeżeli chcesz wyglądac młodo cały czas chodzic z usmiechem to jedz czekoladę. Działa ona pobudzająco, wywołuje uczucie podekscytowania i zadowolenia dzięki niej możemy poczuć euforie, które nie zapewni nam nic innego. Czekolada również zwalnia proces starzenia na który z niechęcią czekamy. Działa ona pobudzająco, wywołuje uczucie podekscytowania i zadowolenia dzięki niej możemy poczuć euforie, które nie zapewni nam nic innego. Czekolada również zwalnia proces starzenia na który z niechęcią czekamy.

17

18 Czekolada do wdychania Profesor z Uniwersytetu Harvardzkiego spełnił marzenia czekoladoholików. Opracował inhalator, który pozwala uraczyć się ulubionym smakołykiem bez ryzyka przytycia. Można wybierać z czterech smaków Le Whif : malinowego, miętowego, mango i czystej czekolady. Profesor z Uniwersytetu Harvardzkiego spełnił marzenia czekoladoholików. Opracował inhalator, który pozwala uraczyć się ulubionym smakołykiem bez ryzyka przytycia. Można wybierać z czterech smaków Le Whif : malinowego, miętowego, mango i czystej czekolady.

19 Największy sklep z czekoladą powstał w Dubaju Po centrum handlowym jeździ specjalny cukierkowy samochód, a na środku sklepu znajduje się drzewko zrobione z czekolady. Powierzchnia sklepu to aż 900 m 2. W ciągu najbliższych kilku lat właściciel planuje odtworzyć kolejnych 15 sklepów pozostałych krajach Zatoki Perskiej. Szkoda, że nie w Europie… Po centrum handlowym jeździ specjalny cukierkowy samochód, a na środku sklepu znajduje się drzewko zrobione z czekolady. Powierzchnia sklepu to aż 900 m 2. W ciągu najbliższych kilku lat właściciel planuje odtworzyć kolejnych 15 sklepów pozostałych krajach Zatoki Perskiej. Szkoda, że nie w Europie…

20 Rekordy Guinnesa na największą tabliczkę czekolady Rekord ten został pobity. Stworzyli bowiem czekoladową tabliczkę ważącą 4410 kg o wymiarach 5600mm x 2750mm x 250mm. Czekolada została przygotowywana przez 4 dni. Przeciętny człowiek potrzebowały 450 lat, aby zjeść tak ogromną ilość czekolady.

21 Czekolada ma wysoką wartość energetyczną( kcal) Aż 54,7 % stanowią węglowodany, 32,8 % tłuszcze, a tylko 9,8 % białka. Jak widać czekolada nie jest najlepszym przyjacielem osób będących na diecie. Aby spalić tabliczkę czekolady trzeba rozegrać partię w tenisa lub intensywnie pływać przez godzinę. Aż 54,7 % stanowią węglowodany, 32,8 % tłuszcze, a tylko 9,8 % białka. Jak widać czekolada nie jest najlepszym przyjacielem osób będących na diecie. Aby spalić tabliczkę czekolady trzeba rozegrać partię w tenisa lub intensywnie pływać przez godzinę.

22 Popularność czekolady

23 Popularność czekolady na całym świecie jest olbrzymia. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Jej spożycie stale rośnie. Pod koniec lat 80 spożywaliśmy ok. 2 kg czekolady w ciągu roku. W 2000 już 3,96 !!! To i tak mało w porównaniu a Niemcami, którzy jedzą 10 kg czekolady rocznie, Austriakami i Belgami( 9,8 kg ) czy Duńczykami (8,3 kg). Popularność czekolady na całym świecie jest olbrzymia. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Jej spożycie stale rośnie. Pod koniec lat 80 spożywaliśmy ok. 2 kg czekolady w ciągu roku. W 2000 już 3,96 !!! To i tak mało w porównaniu a Niemcami, którzy jedzą 10 kg czekolady rocznie, Austriakami i Belgami( 9,8 kg ) czy Duńczykami (8,3 kg).

24

25 Proces produkcji czekolady jest bardzo skomplikowany wymaga stosowania dużej ilości maszyn, urządzeń i agregatów. Dlatego nie liczne tylko fabryki mogą sobie pozwolić na produkcję czekolady na dużą skalę, począwszy do wyjściowego surowca, jakim jest ziarno kakaowe. Podstawowy surowiec ziarno kakaowe. Najpierw dodaje się do miazgi tłuszcz kakaowy (aby zwiększyć jego zawartość z 10% na 30%), cukier, sproszkowane mleko i inne dodatki. Proces produkcji czekolady jest bardzo skomplikowany wymaga stosowania dużej ilości maszyn, urządzeń i agregatów. Dlatego nie liczne tylko fabryki mogą sobie pozwolić na produkcję czekolady na dużą skalę, począwszy do wyjściowego surowca, jakim jest ziarno kakaowe. Podstawowy surowiec ziarno kakaowe. Najpierw dodaje się do miazgi tłuszcz kakaowy (aby zwiększyć jego zawartość z 10% na 30%), cukier, sproszkowane mleko i inne dodatki.

26 Później masę czekoladową poddaje się temperowaniu. Jeśli masa jest schładzana za wolno, część tłuszczów pozostanie płynnych i odzieli się, tworząc na powierzchni czekolady nalot. Na koniec pozostaje już tylko wyjąć gotowe tabliczki czekolady z form i opakować w folię. Czekolada najwyższej jakości powinna być jednolita, bez pęcherzyków oraz wydawać charakterystyczny odgłos -,,strzelać przy przełamywaniu.

27 Materiały do prezentacji dostarczyli: Rafał Jadczak Martyna Kałkusińska Mateusz Kościarz Bartłomiej Nowicki Jakub Motyl Paulina Obst Kamila Pabiasz Klaudia Studniarek

28 Prezentacje wykonały : Karolina Przytuła Ania Rybak Oliwia Garbiec Marta Hajdas


Pobierz ppt "Dawno, dawno temu… Tak można rozpocząć opowieść czekoladzie i miłości ludzi do niej. Mamy nadzieje, że poniższe informacje uciszą czytającym wyrzuty sumienia,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google