Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie."— Zapis prezentacji:

1 „Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie

2 Witamina A Źródła w żywności:
czerwone i żółte owoce oraz warzywa (marchewka, dynia, morela, brzoskwinia) zielone części warzyw (szpinak, brokuły, sałata) wątroba żółtka jaj mleko masło, margaryna

3 Funkcje witaminy A zapobiega osłabieniu wzroku
pomaga w leczeniu wielu chorób oczu zapewnia prawidłowy wygląd skóry zwiększa odporność na zakażenia

4 Witamina B Źródła w żywności: jajka mleko ryby mięso drobiowe
płatki śniadaniowe ziemniaki, fasola, orzechy, słonecznik

5 Funkcje witaminy B współuczestniczy w prawidłowym działaniu układu nerwowego wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego wpływa na układ pokarmowy (uczestniczy w procesie spalania cukrów) wspomaga proces wzrostu

6 Witamina C Źródła w żywności:
owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny warzywa: brukselka, kapusta, kalafior, rzepa, cebula, szpinak, brokuły, kalarepa

7 Funkcje witaminy C zwiększa odporność organizmu
przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca obniża ciśnienie krwi

8 Witamina D Źródła w żywności: tran i oleje rybne
ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki) wątroba (olej z wątroby dorsza) jaja mleko i jogurt

9 Funkcje witaminy D wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego
zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry ma korzystny wpływ na słuch wpływa na mineralizację kości wpływa  na stan naszego uzębienia

10 OWOCE Owoce zapewniają niezbędne witaminy, minerały, błonnik, a także inne substancje, które są istotne dla zdrowia. Jedząc owoce chronimy organizm przed chorobami. Owoce powinniśmy jeść przynajmniej 2 razy dziennie. Pamiętajmy, aby przed jedzeniem dokładnie je umyć.

11 Zawiera witaminy: A, C, E, B
ŚLIWKA Zawiera witaminy: A, C, E, B

12 ANANAS Zawiera witaminy: C, A, B, E

13 ARBUZ  Zawiera witaminy: A, C, B

14 GRUSZKA  Zawiera witaminy: C, A, E, B

15 JABŁKO Zawiera witaminy: C, E, B

16 WINOGRONA Zawierają witaminy: A i B

17 BANAN Zawiera witaminy: C, B, A, E, D

18 POMARAŃCZA Zawiera witaminy: C, A, B

19 CYTRYNA Zawiera witaminę C

20 WARZYWA Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu, dostarczają witaminy, składniki mineralne, błonnik. Wspomagają zdrowie i odporność organizmu. Aby zachować zdrowie, należy jeść różnorodne warzywa co najmniej  3 razy dziennie.

21 PAPRYKA Zawiera witaminy: C, A

22 MARCHEWKA Zawiera witaminy: A, B, C, E

23 RZODKIEWKA Zawiera witaminy: B, C

24 POMIDOR Zawiera witaminy: C, E, B, A

25 OGÓREK Zawiera witaminy: B, C

26 BURAK Zawiera witaminy: A, C, B

27 SZCZYPIOREK Zawiera witaminy: A, C, E

28 PRODUKTY MLECZNE Produkty mleczne i mleko dostarczają głównie wapń, który jest składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego najwięcej produktów z tej grupy powinny spożywać dzieci. Mleko i jego produkty zaleca się spożywać codziennie.

29 Jogurt

30 Ser

31 Mleko

32 Deser mleczny

33 Serek waniliowy

34 Źródła informacji http://pl.wikipedia.org http://www.witaminy.biz

35 Prezentację przygotowali:
Kamil Bojanowicz Arek Dróżdżel Klaudia Kaleta Kamil Ośka Kacper Tkaczyk


Pobierz ppt "„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google