Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Sprawozdanie z realizacji programu Akademii Zdrowego Przedszkolaka: „Zboża zjadamy energię z nich mamy” Przedszkole „Bajkowe Nutki” we Wrocławiu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Sprawozdanie z realizacji programu Akademii Zdrowego Przedszkolaka: „Zboża zjadamy energię z nich mamy” Przedszkole „Bajkowe Nutki” we Wrocławiu."— Zapis prezentacji:

1 Sprawozdanie z realizacji programu Akademii Zdrowego Przedszkolaka: „Zboża zjadamy energię z nich mamy” Przedszkole „Bajkowe Nutki” we Wrocławiu

2 Niepubliczne Przedszkole „Bajkowe Nutki” we Wrocławiu z ogromną przyjemnością wzięło udział w programie Akademii Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy energię z nich mamy”. Warsztaty przeprowadzono na przełomie listopada i grudnia. Udział brały „Biedronki” z grupy 4-latków. „Zboża zjadamy energię z nich mamy”

3 Naszą przygodę z warsztatami Akademii Zdrowego Przedszkolaka zaczęliśmy od poznania Piramidy Żywienia. Dzieci dowiedziały się czym jest piramida, co przedstawia i dlaczego warto z niej korzystać. Przy tej okazji dowiedziały się również co to są produkty zbożowe i dlaczego odgrywają tak ważną rolę w zdrowej i zbilansowanej diecie. Teraz przedszkolaki już wiedzą, że tylko dostarczanie do organizmu produktów z wszystkich pięter piramidy, gwarantuje zdrowie i odporność na choroby. Żywność powinna być nieszkodliwa dla zdrowia, urozmaicona, różnorodna, kolorowa. Niestety nie wszystko co dzieci lubią jest najlepsze dla organizmu. Czym jest piramida żywienia

4 Postanowiliśmy wykonać własną piramidę ze ścinków produktów, które znaleźliśmy w gazetach. Jak widać, produkty zbożowe znajdujące się u dołu piramidy stanowią jej podstawę i powinny stanowić główny składnik codziennego odżywiania. Zadaniem racjonalnego żywienia jest dostarczenie organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania nasz organizm potrzebuje pokarmów, które są źródłem energii, a więc potrzebuje: białek, tłuszczów, cukrów i witamin. Wymienione składniki pokarmowe pełnią różne funkcje: tłuszcze to przede wszystkim materiał zapasowy, białko stanowi główny składnik budulcowy komórek ciała, a sole mineralne i witaminy odgrywają rolę regulatorów procesów życiowych. Czym jest piramida żywienia

5 Zapotrzebowanie organizmu na wyżej wymienione składniki zależy od różnych czynników, np.: płci, rodzaju wykonywanej pracy, wieku, stanu fizjologicznego, pory roku, stanu zdrowia, itp. Składniki pokarmowe w pożywieniu są źródłem energii jaka jest niezbędna człowiekowi do wszystkich procesów życiowych. Dawno już stwierdzono, że niedobór poszczególnych składników jest niekorzystny, a nawet szkodliwy. Prowadzić może do zaburzeń funkcjonowania organizmu, a także do wywoływania lub pogłębiania stanów chorobowych. Nadmiar składników odżywczych również jest niepożądany - prowadzi do otyłości, która z kolei jest przyczyną różnych ciężkich schorzeń np. układu krążenia, chorób stawów itd. Czym jest piramida żywienia

6 W poznaniu produktów zbożowych pomogła nam również bajka „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka – Podróż do wnętrza piramidy”. Już podczas czytania pierwszej części na dziecięcych twarzach pojawił się uśmiech i zaciekawienie treścią. Wiele radości sprawiło im także kolorowanie kuponów z obrazkami produktów, które znajdują się na piramidzie. Ze zniecierpliwieniem czekali na kolejne zadanie, jakim było układanie pięter piramidy wymienionych w bajce. Ku mojemu zaskoczeniu, zadanie to dla przedszkolaków okazało się proste… co można zobaczyć na dołączonych zdjęciach. Doskonale poradzili sobie z podziałem produktów wymienionych w bajce. Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- podróż do wnętrza piramidy

7

8 Po przeczytaniu drugiej części bajki, dzieci bez żadnego problemu odnalazły obrazki, które pozwoliły im dokończyć naszą pracę. Stworzenie piramidy pozwoliło przedszkolakom na poznanie pięter piramidy oraz produktów znajdujących się na piętrach. Aby utrwalić sobie czym jest piramida żywienia, przedszkolaki uczestniczyły w zabawie ruchowej, w której zamieniły się w produkty żywieniowe z naszych pięter. Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- podróż do wnętrza piramidy

9 Przedszkolaki dowiedziały się, że produkty zbożowe, to produkty żywnościowe powstałe w wyniku przetworzenia zbóż. Są one jednym z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka, od polewek gotowanych ze zgniecionych ziaren, poprzez placki, chleb do różnorodnych produktów współczesnych. Do najważniejszych zbóż dostarczających ziarna należą: pszenica, ryż, kukurydza, żyto, jęczmień, owies, proso, sorgo i gryka. Według prawidłowych zasad żywienia człowieka produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej i powinny znajdować się w codziennej diecie w największej ilości. Do produktów zbożowych należą różnego rodzaju pieczywa, kasze, płatki, makarony, mąki, przetworzone preparaty, itd. Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów, witamin, białka, składników mineralnych i błonnika. Tylko skąd w takim razie bierze się zboże i co się z nim dzieje, kiedy już urośnie? Na te pytania starałam się odpowiedzieć dzieciom jak również wspólnie postanowiliśmy posadzić własne zboże. Co to są produkty zbożowe?

10 -ziarna -ziemi -wody -słońca Aby zboże urosło potrzebujemy…

11 Każdy może zostać rolnikiem…

12 Ziemia + ziarno + odrobina wody…

13 = Zboże

14 Podczas zajęć poznaliśmy różne rodzaje zbóż i dowiedzieliśmy się jakie produkty żywieniowe z nich powstają. Zboża bardzo trudno jest od siebie odróżnić, ale po dłuższej obserwacji zauważyliśmy, że wizualnie, można je odróżnić na podstawie następujących cech: pszenica ma bardzo krótki włos, żyto ma średniej długości włos, jęczmień posiada bardzo długie włosy. Rodzaje Zbóż

15 Przedszkolaki wiedzą, że owies jest nie tylko paszą dla zwierząt, ale również powstają ich ulubione płatki śniadaniowe. Podczas oglądania płatków nie obyło się bez ich degustacji. Każdy mógł dotknąć i powąchać także ziarna. Plansze z ilustracjami zboża wykleiliśmy ziarnami owsa. Rodzaje Zbóż - owies

16 Z żyta robi się mąkę, a z mąki pieczywo oraz makarony. Z wielkim zaciekawieniem przedszkolaki słuchały o powstawaniu produktów spożywczych z ziaren. Plansze z ilustracją zboża wykleiliśmy ziarnami żyta. Rodzaje Zbóż - żyto

17 Podstawowym zastosowaniem ziaren z pszenicy jest produkcja mąki. Otrzymuje się też kasze mannę, którą dzieci starały się rozpoznać po smaku i zapachu. Planszę z obrazkiem pszenicy wykleiliśmy ziarnami, które powstają z pszenicy. Rodzaje Zbóż - pszenica

18 Po przeczytaniu bajki „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka - jak powstaje chleb” oraz wiersza o chlebie dzieci dowiedziały się jaką drogę musi przebyć zboże, aby powstał z niego pyszny chleb i bułeczki. Przedszkolaki poznały historię chleba i związane z nimi zwyczaje. Dla wielu ludzi chleb jest nie tylko produktem spożywczym, ale także świętością, wiele osób traktuje chleb w sposób specjalny. Jest wiele obyczajów związanych z pieczywem, które przetrwały do dziś. Po zapoznaniu się z historią, rodzajem, smakiem i drogą jaką przemierza zboże zanim wyląduje na naszym stole, dzieci same postanowiły zabawić się w piekarzy. Z masy solnej ulepiły własne rogale i bułeczki graham. Następnie pomalowały i odpowiednio „doprawiły”, aby wyglądało bardziej apetycznie… Pieczywo

19 Degustacja pieczywa

20 Postanowiliśmy sprawdzić swoją wiedzę i ewentualnie ją poszerzyć… W związku z tym wybraliśmy się na wycieczkę do piekarni. Na miejscu powitała na nas pani Karolina. Od progu było czuć piękny zapach świeżego pieczywa. Pani Karolina ma ogromną wiedzę na temat pieczywa. Bez problemu rozpoznaje wszystkie rodzaje chlebka i bułeczek. Dowiedzieliśmy się, że chleb ciemny rośnie gdy doda się do ciasta drożdże, natomiast biały na własnym zakwasie. Proces rośnięcia ciasta ma miejsce w specjalnym pomieszczeniu zwanym „garownią”. Dzieci miały okazję spróbować świeżego i pysznego pieczywa. Niestety, pobyt w piekarni minął nam bardzo szybko…. Dzięki uprzejmości p. Karoliny dzieci choć trochę mogły zgłębić tajemnicę pieczywa. Przedszkolakom bardzo podobała się wycieczka i jeszcze do taj pory wspominają to wyjście... Wycieczka do piekarni

21 Pobyt w piekarni

22 Na zajęciach opowiedziałam dzieciom historię płatków. Dokładnie wyjaśniłam, które płatki są zdrowe i należy je jeść, a których nie powinno się spożywać, bo szkodzą zdrowiu. Żeby wszystko było lepiej zrozumiane dzieci miały okazje zobaczyć i spróbować różnych rodzajów płatek. Przedszkolaki bardzo dobrze poradziły sobie z zadaniem w którym mieli odróżnić te nieprzetworzone - bez cukru (zdrowe) od tych niezdrowych - kolorowych, czekoladowych. Na podstawie przyniesionych różnych rodzajów makaronów, omawialiśmy ich kształty i nazwy. Po tych zajęciach dzieci już wiedzą z czego i jak się robi makaron. W tym tygodniu bardzo dużo się działo... Nauczyliśmy się piosenki „Makarony, włoskie makarony”, która zapadła nam tak w pamięć, że wciąż ją nucimy… Poza tym bardzo spodobała nam się zabawa „Makaron spaghetti”, gdzie dzieci zamieniły się w wiązkę spaghetti gotującą się w garnku z wodą. Pokazałam dzieciom, że makaron służy nam nie tylko do celów spożywczych, ale że z makaronu możemy wykonać także piękne prace plastyczne. Płatki, makarony

23 Najbardziej znane i dostępne kształty makaronu Dzieci poznały podstawowe kształty i rodzaje makaronów. Dowiedziały się również jakie potrawy można z nich przygotować i które najbardziej im smakują…

24 Makaron można używać do gotowania, ale to nie jest jedyny sposób korzystania z niego. Przedszkolaki wykonały prace plastyczne z masy solnej i makaronu, które później ozdobiły sale zabaw… Najbardziej znane i dostępne kształty makaronu – makaronowe jeże

25 Najbardziej znane i dostępne kształty makaronu – biżuteria, makaronowe witki

26 Po przypomnieniu sobie dotychczas poznanych produktów zbożowych przeszliśmy do kolejnego jakim jest kasza. Poznaliśmy kasze jaglaną, jęczmienną, gryczaną, kuskus, kukurydzianą oraz manną. Dzieci sprawdzały czym się one różnią zarówno w wyglądzie, dotyku jak i smaku. Spośród miseczek z kaszami mogli wybrać sobie tę, która najbardziej im smakuje. Po degustacji przyszła pora na ruch. Dzieci bardzo chętnie uczestniczyły w zabawach związanych z tematem. Kasze, ryż i rośliny strączkowe: kasze

27 Na tych zajęciach dzieci dowiedziały się czegoś na temat ryżu. Okazało się, że ryż do wzrostu potrzebuje dużych temperatur jak i odpowiedniego nasłonecznienia. Oprócz tego niezbędne są obfite opady, ponieważ ryż rośnie w wodzie. Wszystkie te warunki konieczne do wzrostu sprawiają, że nie uprawia się go w Polsce. Ryż podobnie jak kasze jest źródłem węglowodanów. Jest on bardzo popularnym produktem, który można jeść zarówno na słodko jak i na słono. Klasyfikuje się go w zależności od wielkości i kształtu ziaren. Mogliśmy to zobaczyć i porównać podczas oglądania ryżu przyniesionego przez dzieci. Po przeczytaniu bajki „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- skąd pochodzi ryż” i pokolorowaniu plansz do bajki bawiliśmy się w „Przewożenie ryżu”. Kasze, ryż i rośliny strączkowe: ryż

28 Do zabawy wykorzystaliśmy kilka obręczy, tunel oraz woreczki, które symbolizowały prawdziwe worki z ryżem. Dzieci bardzo dobrze poradziły sobie z tym zadaniem - każdemu udało się dotransportować towar na wyznaczone miejsce. Kasze, ryż i rośliny strączkowe: zabawy ruchowe: „przewozimy ryż” i „kipi kasza”

29 Rośliny strączkowe nie zajmują pierwszego piętra piramidy żywienia, lecz przedostatnie. Stanowią uzupełnienie diety przedszkolaka. Połączone z produktami zbożowymi wzajemnie się uzupełniają. Do roślin strączkowych zaliczamy: fasole, groch, soczewice, bób, ciecierzycę, soję. Aby utrwalić sobie rośliny strączkowe, dzieci miały za zadanie spośród wielu warzyw wybrać te które są strączkowymi. Oczywiście z tym zadaniem poradzili sobie bez żadnego problemu. Na zakończenie zajęć bawiliśmy się w „Szparagowe pole”. Kasze, ryż i rośliny strączkowe: rośliny strączkowe

30 Tłuszcze razem z roślinami strączkowymi zajmują przedostatnie piętro Piramidy żywienia, co oznacza, że stanowią uzupełnienie diety. Tłuszcze znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dzielimy je na tłuszcze dobre lub złe. Poznaliśmy produkty, które zawierają tłuszcze. Wiemy, które produkty są zdrowe a jakich powinniśmy unikać w naszej diecie. Bardzo ciekawą zabawą okazała się zgadywanka „ Z czego robi się olej”. Dzieci spośród pokazanych obrazków miały wybrać te z których można zrobić olej. Na ostatnich zajęciach zajęliśmy się omawianiem orzechów, migdałów i pestek. Dzieci dowiedziały się, że orzechy oraz inne nasiona i pestki mogą być smaczną i zdrową przekąską. Co to są tłuszcze? Z czego robi się oleje?


Pobierz ppt "Sprawozdanie z realizacji programu Akademii Zdrowego Przedszkolaka: „Zboża zjadamy energię z nich mamy” Przedszkole „Bajkowe Nutki” we Wrocławiu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google