Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu www.szkolnictwo.pl Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu www.szkolnictwo.pl.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu www.szkolnictwo.pl Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu www.szkolnictwo.pl."— Zapis prezentacji:

1 Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu mogą być wykorzystywane przez jego Użytkowników wyłącznie w zakresie własnego użytku osobistego oraz do użytku w szkołach podczas zajęć dydaktycznych. Kopiowanie, wprowadzanie zmian, przesyłanie, publiczne odtwarzanie i wszelkie wykorzystywanie tych treści do celów komercyjnych jest niedozwolone. Plik można dowolnie modernizować na potrzeby własne oraz do wykorzystania w szkołach podczas zajęć dydaktycznych.

2 Die Tauben. Gołębie.

3 Die Tauben sind eine artenreiche Familie der Vögel. Die Familie umfasst 42 Gattungen und mehr als 300 Arten. Sie haben einen recht einheitlichen Körperbau mit kräftigem Rumpf und relativ kleinem Kopf. Sie ernähren sich überwiegend von pflanzlicher Nahrung, die von den meisten Arten unzerteilt verschluckt wird. Gołębie są zróżnicowaną rodziną ptaków. Rodzina ta obejmuje 44 gatunki oraz ponad 300 rodzajów. Mają one jednolitą budowę ciała z silnym tułowiem i dosyć małą głową. Żywią się pokarmem roślinnym, który przeważnie jest połykany w całości. Im Gegensatz zu den meisten Vögeln heben Tauben den Kopf beim Trinken nicht auf. W przeciwieństwie do innych ptaków gołębie nie podnoszą głowy podczas picia.

4 Die Kapturteltaube ist eine im südlichen und östlichen Afrika beheimatete Taubenart. Sie kommt dort in neun Unterarten vor. Sie ist ein sehr ruffreudiger Vogel, der nicht nur den ganzen Tag über sondern auch in mondhellen Nächten zu hören ist. Synogarlica popielata jest gołębiem zamieszkującym południową oraz wschodnią Afrykę. Występuje w dziewięciu podgatunkach. Jest bardzo głośnym ptakiem, który daje się słyszeć nie tylko przez cały dzień lecz także i w księżycowe noce. Ihre Rufe sind für die Geräuschkulisse des afrikanischen Busches charakteristisch. Jej głos jest charakterystycznym dźwiękiem afrykańskiego buszu.

5 Die Diamanttauben sind Bewohner offenes Waldlandes und von Baum- und Strauchsavannen. Sie halten sich tagsüber am Boden auf. Lediglich nachts sitzen sie auf den Zweigen. Während der heißesten Zeit des Tages suchen sie nicht den Schatten auf, sondern hocken sonnenbadend. Gołębie diamentowe są mieszkańcami otwartych terenów leśnych oraz drzew i krzewów sawannny. Spędzają całe dzień na ziemi. Jedynie w nocy siedzą na gałęziach. Podczas najbardziej gorącej pory dnia nie szukają cienia lecz siedzą wygrzewając się. Sie fressen überwiegend die Samen verschiedener Gräser aber nur die, die auf dem Boden liegen. Jedzą przeważnie nasiona różnych traw, ale tylko te, które leżą na ziemi.

6 Die Krontaube kommt ausschließlich auf einigen südostasiatischen Inseln vor. Sie verdankt ihren Namen der auffallenden Befiederung ihres Kopfes. Sie gilt als die größte Taube der Welt und erreicht die Körpergröße einer Truthenne. Heimisch ist sie in Neuguinea und auf umliegenden Inseln. Koroniec występuje jedynie na niektórych wyspach południowo - wschodniej Azji. Swoją nazwę zawdzięcza szczególnemu upierzeniu na głowie. Uchodzi za największego gołębia na świecie i osiąga wielkość ciała indyka. Ojczyzną jego jest Nowa Gwinea oraz pobliskie wyspy.

7 die Taube - gołąb artenreich - zróżnicowany der Vogel - ptak sie umfasst - obejmuje der Körperbau - budowa ciała der Rumpf - tułów sie ernähren sich - oni żywią się überwiegend - przeważnie sie wird verschluckt - jest połykany die pflanzliche Nahrung - pokarm roślinny unzerteilt - w całości Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.

8 Die Spitzschopftaube lebt in Australien. Sie erreicht eine Größe von 31 bis 36 Zentimeter und wiegt 150 bis 250 Gramm. Das augenfälligste Merkmal ist der grau-schwarze Federschopf. Ihr Hals und ihr Nacken sind von bräunlich grauer Farbe, die an den Seiten des Halses in ein blasses Rosa übergeht. Aborygenek długoczuby żyje w Australii. Osiąga wysokość od 31 do 36 cm i waży od gramów. Charakterystyczną cechą jest szaro - czarny czub. Jego szyja i kark mają kolor brązowoszary, który po bokach szyi przechodzi w jasny róż. Die Männchen sind aggressiv, so dass die Zusammenstellung ein passendes Weibchen als schwierig gilt. Samce są agresyjne, tak że dobranie odpowiedniej samicy jest trudne.

9 Die Schuppenhalstaube ist in Nordamerika die größte Taubenart. Das Gefieder ist grau und an der Oberseite etwas dunkler. Kopf und unterer Teile haben einen rosa Schimmer. Sie ernährt sich von den Samen von Ahorn und Pinien, Beeren sowie Insekten. Gołąb pręgosterny jest nawiększym gołębiem w Północnej Ameryce. Upierzenie ma szare i nieco ciemniejsze u góry. Głowa i dolna część mienią się na różowo. Żywi się nasionami klonu, sosny, jagodami oraz owadami.

10 Die Oliventaube wohnt im Ostafrika, im Westen Angolas und im Südwesten der Arabischen Halbinsel. Sie kommt in geringerer Höhe, entlang von Flussläufen vor. Die Oliventauben unternehmen täglich längere Wanderungen, um in ihre deutlich niedriger gelegenen Nahrungsgründe zu gelangen. Gołąb żółtooki mieszka w Afryce wschodniej, we wschodniej Angoli oraz na południowym zachodzie Półwyspu Arabskiego. Występuje na niedużych wysokościach, wzdłuż rzek. Gołębie żółtookie podejmują codziennie długie wędrówki, aby dotrzeć do dużo niżej położonych żerowisk. Die Oliventaube ist eine baumbewohnende Art. Gołąb żółtooki jest gatunkiem żyjącym na drzewach.

11 Die Rosataube kommt im Süden von Mauritius, einer Insel im Indischen Ozean vor. Sie ernährt sich von Blättern, Früchten, Blüten, Samen und Knospen der Pflanzen. Das Nest besteht aus Zweigen und wird von beiden Geschlechtern auf dem Baum errichtet. Gołąb różowy występuje na południu Marytiusa, wyspy na Oceanie Indyjskim. Żywi liśćmi, owocami, kwiatami, nasionami i pąkami roślin. Gniazdo składa się z gałązek i budowane jest na drzewie przez przedstawicieli obojga płci. Ihre Flügel sind grau, der Schwanz ist braun und das übrige Gefieder ist blassrosa. Jego skrzydła są szare, ogon brązowy a pozostałe upierzenie jasnoróżowe.

12 Die Perlhalstaube wohnt in Australien, auf Hawaii und in Neuseeland. Ihr Kopf und Bauch sind rosa, Rücken, Flügel und Schwanz, hellbraun und gepunktet. Am Hals befindet sich ein auffälliges, breites dunkles Band mit weißen Punkten. Synogarlica perłoszyja mieszka w Australii, na Hawajach oraz w Nowej Zelandii. Jej głowa i brzuch są różowe, plecy, skrzydła i ogon jasnobrązowe i nakrapiane. Na szyi znajduje się charakterystyczna, szeroka wstęga w białe kropki. Sie ernährt sich von Körner, Samen, Insekten. Żywi się ziarnami, nasionami oraz owadami.

13 in mondhellen Nächten - w czasie nocy księżycowych die Bewohner - mieszkańcy sie halten sich - trzymają się lediglich - jedynie die Samen - nasiona auf dem Boden - na ziemi die Krontaube - koroniec die Truthenne - indyczka die umliegenden Inseln - otaczające wyspy die Spitzschopftaube - aborygenek długoczuby die Schuppenhalstaube - gołąb pręgosterny Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.

14 Kragentauben sind von den Nikobaren bis zu den Philippinen verbreitet. Ihre plattformartigen Nester werden in bis zu zwölf Meter Höhe in Bäumen gebaut. In einem Baum können sich mehrere Nester befinden. Gołębie nikobarskie rozprzestrzeniły się od Nikobarów aż po Filipiny. Ich gniazda podobne do platformy zbudowane są w drzewach na wysokości do 12 metrów. Na jednym drzewie może znajdować się wiele gniazd. Das Männchen hat am Nacken die verlängerten Federn, die blau und grün irisieren. Samiec posiada na karku dłuższe pióra mieniące się na niebiesko i zielono.

15 Die Grüntauben sind Baumbewohner. Sie kommen lediglich zum Trinken auf den Boden herab. Die Nester werden in Bäumen und Sträuchern errichtet. In ihrem Nahrungsspektrum spielen wilde Feigen eine große Rolle. Ihre Samenkerne werden im Magen zerrieben und mitverdaut. Trerony zielone mieszkają na drzewach. Na ziemię schodzą jedynie aby napić się. Gniazda ich są budowane na drzewach i krzewach. W ich jadłospisie główną rolę odgrywają dzikie figi. Ich nasiona są kruszone i trawione w żołądku.

16 Das Rosttäubchen kommt vom Nordamerika und von Südamerika. Sein Kopf ist grau. Das Gefieder ist ansonsten rötlich braun. Auf den Flügeln befinden sich schwarze Flecken und Streifen. Die Füße sind rötlich. Gołąb cynamonowy pochodzi z Ameryki Północnej oraz Ameryki Południowej. Jego głowa jest szara. Pozostałe upierzenie jest czerwonawo - brązowe. Na skrzydłach znajdując się czarne plamy i paski. Łapy są czerwonawe. Es ernährt sich von Sämereien, Insekten und Schnecken. Żywi się nasionami, i owadami oraz ślimakami.

17 Die Fruchttaube erreicht eine Körperlänge von 19 Zentimetern. Sie ist deutlich kleiner als eine Lachtaube. Auffällig ist die karmesinrote Kopfkappe. Hals und Brust sind blaugrau. Der Bauch ist leuchtend gelb. Die Körperoberseite ist dunkelgrün und schimmert bronzefarben. Die Füße sind kräftig rot. Owocożer osiąga długość ciała 19 cm. Jest znacznie mniejszy od turkawki. Uderzający jest szkarłatny czepek. Szyja i piersi są niebieskoszare. Brzuch jest jasno żółty. Górna część ciała jest ciemno zielona i mieni się na brązowo. Stopy są jaskrawo czerwone. Die Fruchttauben kommen auf den Raja- Ampat-Inseln und Neuguinea vor. Owocożery występują na wyspach Raja Ampat oraz w Nowej Gwinei.

18 Die Lachtaube besiedelt Süden der Saharas sowie die Arabische Halbinsel. Ihr Gefieder ist hellbeige. Die Beine sind rot und der Schnabel dunkelgrau. Sie hat im Nacken ein schmales schwarzes Band. Cukrówka zamieszkuje południe Sahary jak również Półwysep Arabski. Jej upierzenie jest jasnobeżowe. Nogi są czerwone a dziób ciemno szary. Na karku ma wąską czarną wstęgę.

19 die Oliventaube - gołąb żółtooki die Arabische Halbinsel - Półwysep Arabski die Wanderungen - wędrówki die Rosataube - gołąb różowy sie ernährt sich von Blättern - żywi się liśćmi die Knospen - pąki das Nest - gniazdo der Zweig - gałąź die Flügel - skrzydła der Schwanz - ogon die Perlhalstaube - synogarlica perłoszyja Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.

20 Die Pikazurotaube hat einen verschiedenartigen Lebensraum, variierend von Waldgebiet bis zu offenem Gelände und Städten. Die Tauben leben in großen Gruppen, aber während der Brutperiode werden Pärchen gebildet. Wenn das Küken aus dem Ei schlüpft, wird es mit Kropfmilch ernährt. Gołąb łuskogrzebiety ma zróżnicowane siedliska - od lasów do terenów otwartych i miast. Gołębie te żyją w dużych grupach ale w okresach lęgowych tworzą pary. Kiedy pisklę wylęgnie się z jajka karmione jest mlekiem z upraw.

21 Die Albertistaube kommt in Neuguinea vor. Sie erreicht eine Körperlänge von 33 bis 36 Zentimetern. Sie hat die Größe einer Haustaube. Aber verglichen mit dieser sind ihr Schwanz und ihre Flügel länger. Das Gefieder ist überwiegend dunkelgrau. Krasnook ciemnogłowy występuje w Nowej Gwinei. Osiąga długość ciała od 33 do 36 cm. Ma wielkość gołębia domowego. W porównaniu z nim jednak jego ogon i skrzydła są dłuższe. Pióra są przeważnie ciemnoszare. Sie wohnt in den Bergwälder. Man kann sie bis in eine Höhe von Meter begegnen. Mieszka w lasach górskich. Można go spotkać aż do wysokości m.

22 Die Guineataube ist vor allem offenes Gelände besiedelt. Sie nutzt dabei auch zunehmend Siedlungsgebiete als Lebensraum. Als Ziervogel wurde die sie in Großbritannien bereits 1885 gezüchtet. Sie lebt im Waldland und in der Savanne Afrikas. Gołąb gwinejski zasiedla przede wszystkim otwarte tereny. Jako siedlisko wykorzystuje coraz częściej także osiedla. Jak ptak ozdobny był hodowany w Wielkiej Brytanii już od roku 1885.Zamieszkuje lasy i sawanny Afryki. Die Guineataube ernährt sich von Pflanzensamen sowie Getreide und auch Erdnüsse. Gołąb gwinejski żywi się nasionami roślin i zbóż oraz orzeszkami ziemnymi.

23 Die Bronzeflügeltaube ist in Australien sowie auf Tasmanien verbreitet. Sie besiedelt auch offenes Gelände mit Sträuchern und Bäumen sowie landwirtschaftliche Nutzflächen. Sie trinkt gern frisches Wasser. Sie fliegt häufig mehrere Kilometer zur Wasserstellen. Gołąb miedzianoskrzydły jest popularny w Australii oraz Tasmanii. Zamieszkuje otwarte przestrzenie pełne krzewów i drzew jak również pola uprawne. Lubi pić świeżą wodę. Przemierza często wiele kilometrów do wodopojów.

24 Die Weißbauchtaube (Jamaikataube) wohnt auf der Karibik. Ihre Stirn und die Kehle ist weiß. Der Nacken schillert purpur. Der Hals ist grünlich schillernd. Die Brust ist gelblich weiß und rosa überlaufen. Die Unterflügel sind rotbraun. Die Füße und Beine sind rötlich. Gołąb białobrzuchy (gołąb jamajski) zamieszkuje Karaiby. Jego czoło i gardło jest białe. Kark mieni się na purpurowo, szyja połyskuje zielonkawo. Pierś jest żółtawa i przechodzi w kolor różowy. Spodnia część skrzydeł jest czerwono brązowa. Stopy i nogi są czerwonawe. Auffliegende Jamaikatauben erzeugen ein charakteristisches Geräusch. W locie gołębie jamajskie wydają charakterystyczny dźwięk.

25 die verlängerten Federn - przedłużone pióra wilde Feigen - dzikie figi die Grüntaube - treron zielony das Rosttäubchen - gołąb cynamonowy schwarze Flecken - czarne plamy die Streifen - paski die Körperoberseite - górna część ciała kräftig rot - jaskrawo czerwone die Brutperiode - okres lęgowy das Küken - pisklę ein charakteristisches Geräusch - charakterystyczny dźwięk Wörter und Wendungen. - Słówka i zwroty.


Pobierz ppt "Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu www.szkolnictwo.pl Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu www.szkolnictwo.pl."

Podobne prezentacje


Reklamy Google