Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zdrowa żywność.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zdrowa żywność."— Zapis prezentacji:

1 Zdrowa żywność

2 Fasola Ma złą opinię, a tak naprawdę jest tania i genialna. Trudno o lepsze źródło białka, błonnika i witamin, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Białko roślin strączkowych jako jedyne chroni nasze kości przed wypłukiwaniem wapnia, pomaga utrzymać właściwe stężenie cukru we krwi. To najtańszy lek na obniżenie poziomu cholesterolu. Dlatego koniecznie jedz fasolkę kilka razy w tygodniu.

3 Dynia Jest niezwykle zdrowa i pyszna. Ma alfa- i beta-karoten, błonnik i witaminy. Czego nie ma? Kalorii (prawie)! Zawarte w niej karetonoidy (formy witaminy A) są bardzo łatwo przyswajalne. To one właśnie wpływają na nasz układ odpornościowy, chronią skórę przed słońcem. Im więcej ich spożywamy, tym wolniej pojawiają się oznaki starzenia. W przeciwieństwie do witaminy A pochodzenia zwierzęcego, tej nie można przedawkować.

4 Łosoś Dobry tłuszcz jest konieczny dla urody, zdrowia i szczupłej figury. Najcenniejszy pochodzi z ryb, np. łososia. Jedząc go 2 razy w tygodniu, serwujemy sobie naturalny lek na choroby serca, układu neurologicznego i schorzenia autoimmunologiczne. Białko z ryb jest też bardzo korzystne dla równowagi hormonalnej.

5 Szpinak Szpinak ma więcej właściwości zdrowotnych niż jakiekolwiek inne warzywo. Zawiera wszystkie składniki chroniące przed chorobami krążenia, nowotworami i starzeniem oraz dotleniający skórę koenzym Q 10. Aby dobrze wchłaniały się karetonoidy, skrapiaj liście oliwą lub podawaj je z porcją łososia.

6 Soja Można z niej ulepić wszystko: kotlety, twarożek, gulasz, zupę, pasztet, parówki i budyń. Niedroga, łatwo dostępna i przede wszystkim bardzo kobieca. Nie trzeba spożywać ton soi, by zauważyć, że bóle menstruacyjne są mniejsze, a wahania nastroju rzadsze. Soja – roślinna alternatywa mięsa – zawiera fitoskładniki, podobne składem do kobiecych hormonów, i podstawowe aminokwasy. Uwaga zapominalscy! Jest dobrym źródłem lecytyny.

7 Płatki owsiane Zwykła owsianka okazała się
niezastąpiona. Płatki owsiane genialnie obniżają poziom cukru i cholesterolu. Nie bój się ich, mimo że są węglowodanami. To cukry nieprzetworzone i pełnoziarniste – mają niewiele kalorii, za to mnóstwo substancji antyrakowych. Zawierają kwas ferulowy, który ma silne właściwości przeciwutleniające.

8 Borówki To „jagody mózgu” lub „jagody młodości”. Robiono z nich nawet leki uśmierzające bóle porodowe(!). Mają tyle antyoksydantów, ile pięć porcji marchwi, jabłek, brokułów i dyni. Jeśli jesz je codziennie, możesz być spokojna. Borówki i inne czerwone owoce hamują rozwój nowotworów, chorób starczych i krążenia. Wspaniale wygładzają skórę. Już pół filiżanki jagód może dostarczyć Ci sporą porcję (1200 mg) najczystszej witaminy C – jest to uderzeniowa dawka w walce ze zmarszczkami i przebarwieniami.

9 Brokuły W 1992 r. prezydent Bush oświadczył publicznie: „Jestem prezydentem Stanów Zjednoczonych i nie mam zamiaru nigdy więcej jeść brokułów”. Fatalny błąd. W tym samym roku naukowcy odkryli w brokułach związek, który nie tylko hamuje rozwój nowotworów, ale także wspomaga ich leczenie. Świeże brokuły zawierają więcej witaminy C, gotowane – łatwo przyswajalne karetonoidy. Ostatnim odkryciem jest to, że brokuły skutecznie zwalczają Helicobacter pylori (bakterie, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów i nowotworów). Jeśli więc coś jest nie tak z Twoim żołądkiem, najlepiej zacznij od brokułów.

10 Pomidor Zagraj w pomidora. Najzabawniejsze w nim jest to, że zamiast zjadać świeże, najzdrowiej sięgać po przetworzone. W nich jest najwięcej likopenu, najcenniejszego pomidorowego związku. Ma on działanie antyseptyczne i jest tak silnym przeciwutleniaczem, że nie tylko hamuje mutacje komórek, ale działa wręcz jak wewnętrzna blokada przeciwsłoneczna. Okazało się, że dzienna porcja 40 g koncentratu pomidorowego (zawiera 16 mg likopenu) wydłuża o 40% czas przebywania na słońcu, po którym dochodzi do zaczerwienienia skóry.

11 Pomarańcze Niby banalna pomarańcza. Tymczasem ten owoc to miniszczepionka immunologiczna przeciwko chronicznym dolegliwościom, np. cukrzycy. Fakt, poznano już lepsze źródła witaminy C. Ale siła cytrusowych flawonoidów jest oszałamiająca. Zapobiegają mutacjom komórek i ich konsekwencjom w postaci nowotworów. Potrafią nawet pochłaniać promienie UV w skórze, działając jak wewnętrzny filtr. Rutyna z owoców cytrusowych nie tylko chroni naczynia i pajączki, ale działa też przeciwwirusowo i pobudzająco na trawienie. A nawet mała odrobina skórki pomarańczowej, żuta między posiłkami, zasila nasz organizm w pektyny obniżające cholesterol.

12 Indyk Indyk otrzymał same brawa. Może dumnie wypiąć swoją dietetyczną pierś (bez skórki) – to najchudsze źródło białka i wielu witamin z grupy B. Jeśli zjesz porcję indyka na śniadanie, białka wystarczy Ci na bardzo długo. Nowe odkrycia wykazują, że aminokwasy pochodzące z rozpadu białek tego pożywienia przebywają w naszym organizmie 4–48 godzin.

13 Herbata Co to za superprodukt, który nie tuczy, jest pyszny, wszędzie dostępny i, popijając go, możesz oddawać się ulubionym zajęciom? To dietetyczne bingo to po prostu czarna herbata. Obniża ciśnienie, zapobiega nowotworom, chroni skórę przed słońcem, działa przeciwzapalnie. Nie ma tańszej i przyjemniejszej metody na polepszenie zdrowia i urody. Uwaga! Mowa tylko o herbacie czarnej (ziołowe i owocowe nie dostarczają cennych polifenoli).

14 Jogurt Jogurt w kubku, batoniku, tubce. Jogurt w lodach i czekoladzie. Jogurt lubi być wszędzie. Ale nie każdy jest równie odżywczy. Wybieraj naturalny – nie ma cukru, a zawiera prebiotyki (korzystne dla jelit nieulegające strawieniu składniki pożywienia) i probiotyki (żywe mikroorganizmy, które chronią nasz układ pokarmowy). Jogurt jest po prostu wspomagaczem dla dobrych bakterii, które zasiedlają nasz organizm. I potrafi zwalczyć nawet katar! Jego żywe bakterie niszczą „nosowe” mikroby.

15 Orzechy włoskie Co powiesz na orzechy włoskie? „Nie mogę ich jeść, są zbyt tuczące”. Są tuczące, gdy zajadasz je na okrągło. Jeśli jesz garść dziennie, możesz zredukować ryzyko chorób serca, nie ruszając się sprzed telewizora. Odkryto je z nastaniem nowej ery superżywieniowej. Osoby, które regularnie spożywają orzechy, są w mniejszym stopniu zagrożone chorobą wieńcową, cukrzycą, nowotworami, schorzeniami nerek i płuc. To prawdziwe przedłużacze życia.

16 Przygotował: Maciek Ciupa Kl. 1 Ta


Pobierz ppt "Zdrowa żywność."

Podobne prezentacje


Reklamy Google