Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk."— Zapis prezentacji:

1 Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk

2 Piramida Zdrowia została opracowana przez Amerykański Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej. Jest to schemat przedstawiający proporcje, w jakich musimy jeść żywność. Im wyżej produkt jest wprowadzany, powinniśmy go jeść mniej.

3 Aktywność fizyczna Produkty zbożowe, tłuszcze roślinne Warzywa i owoce Rośliny strączkowe, orzechy Ryby, jaja, drób Mleko, jogurt, ser Czerwone mięso, biały chleb, makaron

4 Ćwiczenia mają na celu poprawę lub utrzymanie sprawności fizycznej i zdrowia. Ponadto jednym z ich celów jest poprawa sportowych umiejętności i zdolności. Częste i regularne ćwiczenia fizyczne są ważne w zapobieganiu wielu chorób, takich jak: rak, miażdżyca, choroby układu krążenia, cukrzyca typu II, otyłość i ból pleców. Pod wpływem aktywności fizycznej zachodzą w ludzkim organizmie pozytywne zmiany. Sport sprawia, że student będzie dobrze przygotowany do: -środowiska naturalnego, fizycznego i społecznego rozwoju. -Ćwiczeń -przezwyciężania trudności życia codziennego

5 Najważniejsze ziarna zbóż to: pszenica, ryż, kukurydza, żyto, jęczmień, owies, proso, sorgo i kaszą gryczaną. Według normalnych zasad żywienia człowieka produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej i powinny być w codziennej diecie w największych ilościach. Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów, witamin, białka, minerałów i błonnika. Ich wartość odżywcza zależy od rodzaju i jakości ziarna, stopnia usunięcia okrywy nasiennej i zarodka ziarna oraz technologii danego produktu. Większość białka zawarte w ziarnach tłuszczu i składników mineralnych jest w zarodku i w cienkiej warstwie komórek tuż pod pokrywą owocu i nasiona.

6 Ze względów zdrowotnych jest zdecydowanie lepsze spożywanie tłuszczów roślinnych niż spożycie tłuszczów zwierzęcych. Skład kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych jest bardzo korzystny, ale również nie zawierają cholesterolu. Tłuszcze roślinne są bogatym źródłem witaminy E i niezbędne w nienasycone kwasy tłuszczowe (EFA). Kwasy te są jak witaminy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i powinny być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie może produkować ich sam.

7 Warzywa są bardzo ważne. Odgrywają ważną rolę w żywieniu. Dostarczają składniki regulujące procesy biologiczne systemu, tym samym znacząco przyczyniając się do utrzymania zdrowia. Niektóre z nich zawierają: Witaminy takie jak C, B, E, F prowitaminę A oraz Minerały z przewagą elementów metalowych Kwasy organiczne, które wpływają na smak warzyw. Cukry są łatwo przyswajalne Fiber, lub celulozy, przyczyniając się do zwiększenia masy żywności i perystaltykę

8 Nasza codzienna dieta powinna zawierać dużo owoców, ponieważ są one bogate w minerały, substancje bioaktywne. Ponadto, zawierają dużo witamin. Spożywanie owoców przede wszystkim zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Dodatkowo sprawia, że nasze ciało jest bardziej odporne. Co tak naprawdę przyniosą świeże owoce w naszym ciele? Jabłka - najbardziej znany owoc, który zapobiega chorobom serca. Dostarczają błonnika, który pomaga w trawieniu pokarmu. Ponadto zawiera witaminę C. Kiwi - zawiera witaminy B, C i E. Ponadto zajmuje się ochroną włókien nerwowych i zapobiega przedwczesnemu proces starzenia się. Jagody - ochrona naczyń krwionośnych w organizmie, ponieważ zawierają duże ilości witaminy A i C. Śliwki - bogate w potas, sód, fosfor i magnez. Rekomendowane są dla ludzi, którzy cierpią na niedobór żelaza w organizmie. Grapefruit –dobrze wpływa na sylwetkę, niższy poziom złego cholesterolu.

9 Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, soja Składniki nienasyconych tłuszczów i witaminy E, zawierają również witaminy z grupy B, potasu, wapnia, żelaza i znaczne ilości błonnika. Soja zawiera bardzo mało skrobi i ma bardzo korzystnych substancji odżywczych. Fasola, groch i soczewica zawierają więcej niż 50% węglowodanów, głównie skrobi i około 3% cukrów prostych. Są szczególnie ważne w roślinach strączkowych w diecie wegetariańskiej oraz mają niezbędne aminokwasy które nie mają białko i występują w produktach zbożowych.

10 Zawierają one korzystne kwasy tłuszczowe, białka i błonnika. Większość orzechów jest bogata w witaminę E, magnez, są ważne w regulacji ciśnienia krwi. Ponadto orzechy zawierają wiele cennych substancji odżywczych, takich jak sterole roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Korzystne dla zdrowia jest spożywanie garści mieszanki orzechów kilka razy w tygodniu. Należy pamiętać, że orzechy są wysokie kalorii i powinien być stosowany jako substytut innych produktów, a nie spożywane dodatków

11 Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera białko, jod, fosfor, potas, wapń i witaminy A i D. Możemy jeść ryby takie jak dorsz, sardynki, makrele, śledzie, sum, szczupak, itd. tłuszcze zawarte w rybach są ważnym składnikiem diety. Ryby są również cennym źródłem wielu składników mineralnych. Mają pozytywny wpływ na układ nerwowy - poprawiają koncentrację i ułatwiają zdolność zapamiętywania i jasnych faktów.

12 Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. Najczęściej spożywane są Polskie jaja kurze, a także kaczek, gęsi i przepiórek. Jaja zawierają też dużo witamin A, D i niektóre witaminy z grupy B Żółtko jest także idealnym źródłem lecytyny-. Poprawa pamięci. Dopuszczalne ilości spożywania jaj -dwa jajka dziennie, pod warunkiem, że limit na ten dzień, inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

13 Dla drobiu, należą między innymi, kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie itp. Są dostawcą cennego białka i dużych dawek witaminy B6, żelaza i witaminy B12 (dwa czynniki tworzenia krwi), cynku, potasu i magnezu. Są więc źródłem substancji niezbędnych do prawidłowego przebiegu metabolizmu, regulacji hormonów i innych ważnych właściwości zdrowotnych.

14 Mleko jest zdrowe gdy pijemy go w wystarczającej ilości. Jednak nadmiar mleka dostarcza organizmowi zbyt dużo białka zwierzęcego, które z kolei przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi oraz miażdżycy. Nadmiar w diecie może pogorszyć naczynia krwionośne zwiększając ryzyko chorób cywilizacyjnych, zmniejszają wchłanianie wapnia i obciążać nerki i wątrobę. Wskazane jest, aby pić go raz w tygodniu. Wartość energetyczna porcji [250 ml] zawiera 117,50 kalorii

15 Jogurt jest doskonałym źródłem wapnia, niezbędny do utrzymania właściwego stanu kości, ale jak każdy produkt mleczny zawiera dużo węglowodanów, więc kiedy jeść zbyt dużo powoduje nadmierny przyrost wagi. Jogurt powinien być ograniczony w naszej diecie i jedzony tylko raz w tygodniu. Wartość energetyczna porcji [115 g] zawiera 108,10 kalorii

16 Sery, zwłaszcza tradycyjne żółte są świetnym źródłem wapnia, białka i witaminy B12. Jednakże, ser jest również posiadaczem dużej cholesterolu i tłuszczów, w tym szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego jedzenie nadmiernych ilości serów sprzyja miażdżycy i otyłości. Ser jest zdrowy, gdy jemy je w nadmiarze, powinien być ograniczony do 1 razu na tydzień.

17 Makaron zawiera dużo węglowodanów, który jest naukowo odpowiedzialny za magazynowanie tłuszczu. Więc powinniśmy ograniczyć jego zużycie do minimum, ponieważ ma zły wpływ na zdrowie. Wartość energetyczna porcji [100 g] zawiera 318,00 kalorii

18 Te dania zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu. Osoby, które spożywają duże ilości czerwonego mięsa powinny rozważyć przejście do ryb i białych mięs. Dieta zawierająca dużą ilość czerwonego mięsa ma wpływ na rozwój chorób układu krążenia i zwiększa ryzyko raka. Wartość energetyczna 100 g zawiera około 264,00 kcal

19 Biały chleb ma mało wartości odżywczych, a jednocześnie charakteryzują się z reguły dużą ilość kalorii. Po konsumpcji tych produktów poziom cukru we krwi gwałtowanie wzrasta, powodując większą tendencję do tycia. Biały chleb, w przeciwieństwie do pełnoziarnistego zawiera znacznie mniej celulozy, co jest bardzo ważne, ponieważ jego masa i waga wpływa na rytmiczne ruchy jelit, co zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu w organizmie. Biały chleb jest zatem produktem, który powinien być ograniczony w naszej diecie i powinniśmy jeść go bardzo rzadko. Wartość energetyczna porcji [35 g] zawiera 83,30 kalorii


Pobierz ppt "Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk."

Podobne prezentacje


Reklamy Google