Pobierz prezentację
OpublikowałWalentyna Kasprzycki Został zmieniony 10 lat temu
1
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Przedszkole nr 4 ul. Szczecińska 30 Elbląg Koordynatorki: Justyna Słomkowska, Patrycja Nawrocka
2
Na przełomie października i listopada 2013 roku przystąpiłyśmy po raz kolejny do realizacji programu Akademii Zdrowego Przedszkolaka pod hasłem „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”.
3
W akcji uczestniczyły wszystkie grupy przedszkolne:
I grupa (3- latki)- BIEDRONECZKI KROPECZKI II grupa (4- latki)- MYSZKI MATEMATYCZKI III grupa (5- latki)- KRASNOLUDKI LICZYBUTKI IV grupa (6- latki)- JEŻYKI LICZEBNIKI
4
O realizacji akcji „Zboża zjadamy, energię z nich mamy”, rodzice zostali powiadomieni na zebraniach zorganizowanych w poszczególnych grupach, jak również za pomocą plakatu informującego. Zajęcia prowadzone były zgodnie z możliwościami wiekowymi dzieci. Realizacja programu zajęć przebiegała pomyślnie i uwzględniała zagadnienia z konspektów wybrane przez nauczycielki poszczególnych grup.
5
PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA
Pierwszym etapem było: zapoznanie i przypomnienie dzieciom Piramidy Zdrowego Żywienia, jej pięter oraz zasad zbilansowanej diety. Szczególną uwagę zwrócono na: przedstawienie poszczególnych pięter Piramidy Żywienia w grupie najmłodszej, gdyż po raz pierwszy maluchy spotkały się z tym pojęciem. Przedszkolaki w formie różnorodnych zabaw zapoznały się z wyglądem i kolejnością uszeregowania produktów w piramidzie jak i ich nazewnictwem na poszczególnym szczeblu.
6
BIEDRONECZKI KROPECZKI
7
Przedszkolaki w poszczególnych grupach na początku wysłuchały bajki
„Podróż do wnętrza piramidy”- Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka. Dzięki głównym bohaterom utrwaliły swą wiedzę dotyczącą pięter Piramidy. Wielką frajdą było kolorowanie obrazków produktów- kuponów i wspólne układanie pięter Piramidy Żywienia.
10
OD ZIARENKA DO BOCHENKA
Dzieci zapoznały się z etapami powstawania chleba oraz rodzajami zbóż: wysłuchały opowiadania „Jak powstaje chleb”- Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka poznały różne rodzaje pieczywa brały udział w zabawach ruchowych związanych z powstawaniem chleba układały według kolejności historyjkę obrazkową do opowiadania - samodzielnie wykonały książeczkę „Od ziarenka do bochenka”
14
WIZYTA W PIEKARNI Dzieci miały możliwość obserwacji
procesu powstawania pieczywa. Uczestniczyły w wycieczce do elbląskiej piekarni, gdzie podczas zajęć praktycznych piekły chleb.
17
LUDOWE TRADYCJE WYPIEKU CHLEBA
W celu utrwalenia wiadomości dotyczących zbóż, przedszkolaki wybrały się do Muzeum Archeologiczno- Historycznego na zajęcia „Od ziarenka do bochenka, czyli ludowe tradycje wypieku chleba”. Podczas zajęć zapoznały się z ludową tradycją wypieku chleba, począwszy od uprawy zboża, narzędzi rolniczych i sprzętów domowych, rodzajów zboża i mąki. Dzieci własnoręcznie przygotowały podpłomyki, które po upieczeniu z wielkim apetytem zajadały z dodatkiem miodu. Na koniec zajęć dzieci otrzymały puzzle- kolorowanki dotyczące tematu.
20
DEGUSTACJA PODPŁOMYKÓW
21
wykonywały prace plastyczne z wykorzystaniem
Dzieci bardzo chętnie wykonywały prace plastyczne z wykorzystaniem ryżu, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, itp.
23
Podczas realizacji zadań w ramach akcji,
dzieci poznały wiele nowych zasad, pojęć dotyczących zdrowego odżywiania oraz praktyczne przykłady wykorzystania ich w życiu codziennym. Na podstawie własnych przeżyć i bazowaniu na doświadczeniu przedszkolaki zdobyły gruntowną wiedzę i utrwaliły ją w efektowny sposób. Dzięki rodzicom i ich zaangażowaniu można było przeprowadzić zajęcia kulinarne, badawcze i plastyczne. Całokształt działań związanych z akcją Akademii Zdrowego Przedszkolaka osiągnął stawiane cele i zamierzone rezultaty. Efektem, było aktywne uczestnictwo dzieci we wszystkich proponowanych działaniach oraz zadowolenie ze strony rodziców.
24
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.