Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

CZEMU WARTO SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ I CO SIĘ DZIEJE GDY NASZE ODŻYWIANIE JEST NIEWŁAŚCIWE?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "CZEMU WARTO SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ I CO SIĘ DZIEJE GDY NASZE ODŻYWIANIE JEST NIEWŁAŚCIWE?"— Zapis prezentacji:

1 CZEMU WARTO SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ I CO SIĘ DZIEJE GDY NASZE ODŻYWIANIE JEST NIEWŁAŚCIWE?

2 CZEMU WARTO SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ Jeść musimy, bowiem to podstawowy składnik potrzebny do funkcjonowania organizmu. W dodatku trzeba pamiętać, aby odżywiać się w miarę rozsądnie i w miarę zdrowo, bowiem tak naprawdę wszystko co zjemy wpływa pozytywnie, lub negatywnie na nasze funkcjonowanie. Nie jest to jednak jedyny powód dla którego warto zdrowo się odżywiać, bowiem jest ich o wiele więcej.

3

4 Zdrowe jedzenie przedłuża życie. Może nie bezpośrednio, ale na pewno wpływa na to, że żyjemy dłużej. Dzięki zdrowej żywności, czy chociażby dzięki uważaniu na to, co jemy, możemy pozbyć się z organizmu różnych chorób, a czasem nawet zahamować ich rozwój, czy chociażby pomóc w wyzdrowieniu. Niektóre produkty bowiem zawierają składniki wpływające bardzo pozytywnie na nasz organizm. Przykładowo sok z buraków, czy buraki same w sobie, wpływają idealnie na naszą krew polepszając zarówno jej krążenie, jak i uzupełniając w potrzebne składniki. Dlatego jedzenie buraków jest polecane przy chorobach związanych z krwią.

5

6 Warto również dodać, że zdrowe odżywianie wspomaga pracę naszego mózgu. Jedząc tylko zdrowe produkty, możemy mieć świadomość, że utrzymamy koncentrację na dłużej i nie będziemy mieli problemów z zadaniami intelektualnymi.

7 ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA! 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. 3 Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). 4 Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. 5 Mięso spożywaj z umiarem. 6 Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. 7 Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 8 Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. 9 Ograniczaj spożycie soli. 10 Pij wystarczającą ilość wody. 11 Nie pij alkoholu.

8 PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA POZIOM I Nowością tej piramidy jest przede wszystkim wprowadzenie nowego dodatkowego poziomu - aktywności fizycznej. Ruch został uznany za nieodzowny element łączący się ze zdrowiem i dlatego znalazł się u podstawy piramidy, czyli na pierwszym poziomie. Zaleca się codziennie przynajmniej 30-minutowy szybki marsz. POZIOM II to produkty z pełnego ziarna w większości posiłków oraz tłuszcze roślinne - oliwa, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy i inne tłuszcze roślinne; POZIOM III to warzywa - dozwolone, owoce 2-3 razy dziennie; POZIOM IV to orzechy, rośliny strączkowe 1-3 razy dziennie POZIOM V to produkty mleczne lub suplementy wapnia 1-2 razy dziennie; na szóstym poziomie, a więc najrzadziej: czerwone mięso oraz białe pieczywo, makarony, ryż.

9

10 WPŁYW SŁODYCZY NA ORGANIZM! Nasze żywienie często pozostawia wiele do życzenia. Niestety dla nas na część z tych elementów zubażających naszą dietę jest od na niezależna. Dlaczego tak się dzieje? Bo te elementy diety znajdują się we wszystkim co jemy. Jednak duża część tego co jemy jest naszym świadomym wyborem. Tak się dzieje ze wszystkim co podjadamy między posiłkami. Naszą dietę niszczą chipsy i popcorn nadużywane jako przekąski, podobnie jest ze słodyczami, jednak jedząc je nie mamy tak dużych wyrzutów sumienia. Jaki wpływ więc mają słodycze na nasz organizm? Słodycze to puste kalorie. Dlatego nie możemy się nimi porządnie odżywić. Jedzenie słodyczy nie daje nam energii do działania, oprócz tej krótkotrwałej wynikającej z zaspokojenia pierwszego głodu. Ponadto jedząc rzeczy słodkie na dłuższą metę możemy się spodziewać tego, że będziemy czuć się zmęczeni, niewyspani i ociężali.

11 Słodycze podjadane między posiłkami zmniejszają nasz apetyt. Spowodowane jest to chwilowym wzrostem zawartości cukru we krwioobiegu. Ktoś zapyta jakie to ma znaczenie dla głodu. Otóż właśnie od zawartości cukru we krwi zależy czy mózg wyśle informacje do naszego układu trawiennego, że jesteśmy głodni. Słodycze to przyjemność na którą nie zawsze możemy sobie pozwolić. Osoby z cukrzycą, czy chorobami serca powinny rozsądnie je dawkować. Słodycze w dużych ilościach nie są zbyt dobre dla dzieci. Oczywiście wiele słodyczy ma w sobie witaminy które są dla dzieci bardzo wartościowe. Jednak słodycze i cukierki nie mogą się stać dominującym elementem diety. Mogą być deserem, jednak nie posiłkiem.

12

13 SZKODLIWE DLA ZDROWIA Najgorszą rzeczą jaką możemy jeść na wyjazdach są fastfudowe potrawy. Począwszy na frytkach poprzez rozmaite burgery skończywszy na napojach i słodkich szejkach. Jedząc takie posiłki od razu zobaczymy jak nasz organizm walczy z tym pokarmem i ile mu to sprawia trudności. Ponadto są to puste kalorie i nie ma w nich zbyt wielu wartości odżywczych. W drodze jemy także chipsy, słodycze, paluszki i inne popularne i dostępne zakąski. Czasem nie mamy możliwości zjedzenia dobrego posiłku. Musimy jednak dążyć do tego żeby jeść regularnie i zdrowo. Musimy starać się uzupełniać złą dietę owocami i zastępować nimi przekąski. Ponadto warto przemyśleć nasze posiłki i zaplanować sobie naszą podróż tak, żeby mieć czas na dobry obiad i spokojną kolację.

14 Na wygląd skóry, sylwetkę wpływa odżywianie. Ono decyduje o naszej energii życiowej i dobrym samopoczuciu. Codzienne pożywienie powinno zawierać ten rodzaj składników, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Konieczne jest dostarczanie białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych, witamin i wody. Od dostarczania dostatecznej ilości białka zależy stan naszych włosów, skóry i paznokci. Właściwe odżywianie oznacza przyjmowanie składników odżywczych, które: - zapewniają dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną - gwarantują dobrą kondycję - zmniejszają ryzyko chorób - uwzględniają maksymalną długość zdrowego życia

15

16 WPŁYW ZŁEGO ODŻYWIANIA SIĘ NA ORGANIZM Przekroczenie zapotrzebowania kalorycznego prowadzi do nadwagi i otyłości. Są to zjawiska niekorzystne dla zdrowia człowieka, przyśpieszają choroby układu sercowo - naczyniowego, wywołują zmiany w wydzielaniu dokrewnym (cukrzyca), zmiany immunologiczne, itd. Nadwaga i otyłość to zjawiska niekorzystne dla zdrowia człowieka. Otyłość skraca życie o lat. Pełna świadomość społeczeństwa może wpłynąć na zwalczanie złych, a nabywanie dobrych nawyków żywieniowych.

17 Złe odżywianie prowadzi do wielu chorób np. 1.Anoreksji 2.Bulimii 3.Próchnicy zębów 4.Kamicy żółciowej 5.Osteoporozy 6.Otyłości 7.Szeregu chorób jelita grubego 8.Insulinoniezależnej cukrzycy 9.Różnego rodzaju nowotworów 10. Nieprawidłowościami układu krwionośnego np. nadciśnienia tętniczego lub miażdżycy z jej następstwami w postaci np.

18 ANOREKSJA U anorektyczki drastyczne odchudzanie się zaczyna się zwykle od intensywnej gimnastyki oraz ograniczenia tłuszczu i słodyczy. Po jakimś czasie nastolatka w ogóle je eliminuje, podobnie jak pieczywo czy ziemniaki. Wreszcie dochodzi do tego, że zjada dziennie parę listków sałaty, beztłuszczowy jogurt, plaster sera. Mimo że chudnie błyskawicznie, ciągle uważa, że jest gruba, a przy tym panicznie boi się, żeby ponownie nie przytyć. Wciąż je mniej i mniej. W pewnym momencie odmawia zjadania posiłków przy wspólnym stole i przygotowuje je sama. Wtedy jest łatwiej jeść jeszcze mniej.

19 BULIMIA To jedzenie bez umiaru i walka ze skutkami obżarstwa. Napady objadania się powtarzają się co najmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Chora w samotności pochłania olbrzymie ilości pokarmów, często niestrawnych (np. mleka, surowy ryż). Zjada jednorazowo nawet 20 tys. kalorii. Natychmiast rodzi się u niej poczucie winy, że utyje. Stara się wiec zniwelować skutki obżarstwa, prowokując wymioty, przyjmując ośrodki przeczyszczające lub odwadniające. Zdarza się też, że zaczyna się głodzie. Wpada w patologiczny rytm, dzielić życie na dni przejadania się i dni bez posiłków. Cyklom tym towarzyszy rozpacz z powodu utraty kontroli nad swoim postępowaniem. Czasem bulimiczki w odruchu nienawiści do siebie okaleczają się.

20

21 KONIEC Dziękujemy za uwagę Prezentację przygotowały : Lilianna Kochańska Paulina Krzak Kinga Żmigrodzka

22 ŹRÓDŁA PREZENTACJI wplyw-na-organizm-czlowieka wplyw-na-organizm-czlowieka d=7 d=7 _bulimia.html _bulimia.html


Pobierz ppt "CZEMU WARTO SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ I CO SIĘ DZIEJE GDY NASZE ODŻYWIANIE JEST NIEWŁAŚCIWE?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google