Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak."— Zapis prezentacji:

1 Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak

2 Cukier buraczany i cukier trzcinowy

3 Cukier biały – oczyszczona, krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,7°Z Cukier biały plantacyjny – oczyszczona i krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,5°Z Cukier miękki brunatny – drobnoziarnisty, wilgotny cukier o barwie od jasno- do ciemnobrązowej o ogólnej zawartości cukrów nie mniejszej niż 88,0%

4 Wymagania Kodeksu Żywnościowego Wskaźnikc. białyc. plantacyjny c. miękki brunatny Popiół % 0,040,1- Inwert % 0,040,112,0 Wilgotność % 0,1 4,5 Zabarwienie IU Pozostałość SO

5 Wymogi jakościowe dla cukru trzcinowego o bardzo wysokiej polaryzacji oraz wymagania dla cukru buraczanego kat. 2: cukier trzcinowycukier buraczany polaryzacja 99,3°S99,7°Z wilgotność 0,180,06% Popiół konduktometryczny 0,2%0,027% zabarwienie roztworu 1350 IU45 IU skrobia150 ppmbrak wymogu

6 Cukry trzcinowe Cukry melasowe Cukry brązowe Cukry złote Cukry białe plantacyjne

7 ? trzcinowy czy buraczany ?

8 zabarwienie

9 Popiół konduktometryczny

10 Zawartość potasu

11 Zawartość sodu

12 Zawartość wapnia

13 Zawartość magnezu


Pobierz ppt "Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak."

Podobne prezentacje


Reklamy Google