Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r."— Zapis prezentacji:

1 WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

2 Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku na terenie następujących województw: WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. śląskiego małopolskiego łódzkiego wielkopolskiego mazowieckiego

3 Kontrolę przeprowadzono w 24 podmiotach gospodarczych, w tym: WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. 16 zakładach produkcyjnych 8 hurtowniach

4 Ogółem, w Centralnym Laboratorium GIJHARS w Poznaniu, poddano analizom fizyko – chemicznym: WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r. 46 partii soków i nektarów / ,5 litrów oraz 4 partie zagęszczonych soków owocowych / kg

5 Analizy fizyko – chemiczne próbek soków i nektarów zostały przeprowadzone pod kątem zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów oraz pod kątem zgodności z deklaracją producenta, w tym między innymi: WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

6 ustalano procentową zawartość soku lub przecieru owocowego w produkcie – wyłącznie w przypadku nektarów owocowych oceniano zgodność produktu z recepturą, w tym dodatek dozwolonych / niedozwolonych substancji dodatkowych i ich ilość, oraz sprawdzano, czy wszystkie składniki recepturowe wymienione są na opakowaniu, oceniano zgodność parametrów soku z parametrami surowca (soku zagęszczonego) poprzez porównanie ilości glukozy, fruktozy, sacharozy oraz kwasu cytrynowego w soku i soku zagęszczonym w celu wykrycia niedeklarowanego dodatku cukru lub kwasu oraz jednoczesnego dodatku cukru i kwasu WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

7 Stwierdzono zafałszowanie 4 partii nektarów i 1 partii soku reprezentujących łącznie litrów, co stanowiło 11% partii ogółem poddanych analizom soków i nektarów oraz 1 partii zagęszczonego soku reprezentującej 600 kg, co stanowiło 25% partii ogółem poddanych analizom zagęszczonych soków owocowych WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

8 WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

9 WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

10 Ocenie organoleptycznej poddano 59 partii soków i nektarów o łącznej objętości litrów i 7 partii zagęszczonych soków owocowych o łącznej masie kg. Przeprowadzona ocena organoleptyczna soków, nektarów oraz zagęszczonych soków owocowych nie wykazała nieprawidłowości Wszystkie skontrolowane partie posiadały prawidłowe cechy, tj. barwę, smak, zapach i wygląd WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

11 Kontrolą w zakresie prawidłowości znakowania objęto: 146 partii opakowań jednostkowych soków i nektarów o łącznej objętości ,19 litrów. Stwierdzono niewłaściwe oznakowanie opakowań jednostkowych 42 partii soków i nektarów o łącznej objętości ,03 litrów. Zakwestionowane opakowania jednostkowe stanowiły 28,8% ogółem skontrolowanych partii oraz 28% ogółem skontrolowanej objętości soków i nektarów. WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

12 WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

13 W wyniku kontroli prawidłowości paczkowania stwierdzono, iż wszystkie 16 zakładów produkcyjnych paczkowało wyroby gotowe, w tym 5, tj. 31% nie zgłosiło faktu paczkowania do właściwego urzędu miar Powyższe ustalenia przekazane zostały do właściwych miejscowo okręgowych urzędów miar WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

14 W wyniku kontroli warunków składowania i transportu w 7 podmiotach gospodarczych, tj. 29%, w tym w 3 zakładach produkcyjnych oraz w 4 hurtowniach, stwierdzono nieprawidłowości WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

15 W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami wydano: 12 decyzji administracyjnych oraz zastosowano 11 mandatów karnych na łączną kwotę zł WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r.

16 PORÓWNANIE WYNIKÓW KONTROLI Z LAT

17 Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ul. Wspólna 30; Warszawa tel


Pobierz ppt "WYNIKI KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ SOKÓW I NEKTARÓW, PRZEPROWADZONEJ W 2006 r."

Podobne prezentacje


Reklamy Google