Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości."— Zapis prezentacji:

1

2

3

4 Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości. Uzyskane w ten sposób pożywienie jest bardziej odporne na wirusy, gnicie, grzyby, poprawia smak produktu i na pewno zdecydowanie piękniej wygląda na sklepowej półce. Od razu nasuwa się proste pytanie: czy produkt, przy którym dokonano manipulacji genetycznej jest bezpieczny dla naszego zdrowia. I jak to w życiu bywa, jest rzesza zwolenników i przeciwników modyfikowania żywności.

5

6 Najpierw w laboratorium za pomocą specjalnych nośników wprowadza się wybrany gen do genomu (zestawu genów) danej rośliny. Gdy gen zostanie umieszczony w organizmie roślinnym na stałe, będzie przekazywany dalszym pokoleniom. Produkowane w ten sposób są np. odmiany ziemniaków, które zawierają więcej skrobi lub kukurydza, która jest w pełni odporna na działanie szkodników.. Tak stworzone odmiany są następnie wykorzystywane przez człowieka w rolnictwie. Zalety przewyższają wady. Przede wszystkim, gatunki te są bardziej odporne na niekorzystne warunki uprawy. Dzięki temu niwelowane są straty w rolnictwie. To z kolei pomaga zwalczyć ogromne problemy, które przyniósł fakt rozrastającej się populacji ludzi. W tym biedę i głód.

7

8 Modyfikacja genetyczna DNA roślin ma na celu ich udoskonalenie. Dzięki niej mają większą odporność na szkodniki (zarazy i epidemie nie grożą niskim plonom), wolniej się psują (co jest szczególnie istotne, gdy transport trwa dłużej niż 48 godzin) oraz wzrastają ich walory smakowe, odżywcze i wizualne. Specjaliści z dziedziny inżynierii genetycznej już prawie dwadzieścia lat temu „stworzyli " nowego pomidora - bardziej kształtnego i o grubszej skórce, która chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi. Obecnie, na szeroką skalę, uprawiane są ulepszone: soja, kukurydza, rzepak, które są odporne na szkodniki. Ale nie tylko o ochronę przed ewentualnymi chorobami i poprawę estetyki roślin chodzi. Spożywając na przykład złoty ryż, otrzymujemy dodatkową dawkę beta -karotenu, a zmodyfikowaną genetycznie sałatę - przeciwciała wirusa WZW typu B (zapalenie wątroby). Nie można jednak zapominać, że kombinacje genów, jakie sztucznie generują naukowcy, w przyrodzie nie występują naturalnie. Trudno więc przewidzieć, jakie będą koleje ich losu. Już pojawiły się niepokojące objawy niekorzystnej globalnie działalności roślin transgenicznych. Dla przykładu, często efektem połączenia rośliny GMO z rośliną niezmodyfikowaną jest tzw. superchwast - zupełnie odporny na pestycydy, trudny do zwalczenia, niszczący na szeroką skalę plantacje innych roślin. Na domiar złego, okazuje się, że rośliny zmodyfikowane genetycznie mogą być toksyczne i powodować reakcje alergiczne. Nie mówiąc już o wzroście ryzyka powstania nowotworu. Z drugiej jednak strony, inżynieria genetyczna, udoskonalając niektóre gatunki, wychodzi nam naprzeciw. Wegetarianie mogą skomponować sobie dietę bogatą we wszystkie aminokwasy (które zasadniczo występują w pełnej puli jedynie w białku odzwierzęcym), konsumując różne odmiany soi wzbogaconej w brakujące „ogniwa ". Inżynieria genetyczna miała być odpowiedzią na głód, choroby i klęski żywiołowe, a już dziś widać, że nie jesteśmy w stanie przewidzieć długofalowych konsekwencji wypływających z ingerencji w naturalne zasady rządzące światem. Zarówno genetycy jak i ekolodzy prawdopodobnie nie mówią wszystkiego, ale my, na szczęście, mamy wybór i możemy decydować, czy chcemy jeść produkty modyfikowane genetycznie. Jeśli na opakowaniu zauważysz oznaczenie GMO, świadczące o transgeniczności danego produktu, wiedz, że decyzja należy do ciebie.

9 1.Poprzez manipulację genami danego organizmu 2. Poprzez dodanie do organizmu jego własnego genu 3. Poprzez dodanie do organizmu obcego genu pochodzącego z innego organizmu (organizmy transgeniczne)

10

11 Jest to stosunkowo łatwe, gdyż producent żywności wytwarzanej w sposób transgenetyczny ma obowiązek oznaczyć odpowiednio swój produkt. Z kolei na niemodyfikowanej żywności znajdziemy oznaczenia GMO FREE lub NO GMO. Biotechnolodzy i genetycy zapewne jeszcze długo będą toczyli dyskusje na temat zalet i wad, a nam, konsumentom, nie zostaje nic innego, jak zachowanie zdrowego rozsądku podczas zakupów i uważne czytanie etykiet. Trzeba bowiem pamiętać, że przy długotrwałym niewłaściwym odżywianiu narażamy swoje zdrowie.

12

13 Zwolennicy takiej żywności twierdzą, że nie ma żadnych dowodów na to, że szkodzi ona zdrowiu. W swojej opinii idą nawet dalej, produkty modyfikowane genetycznie w skrócie GMO są produktami, które są pozbawione szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń chemicznych, w które są wyposażone warzywa, czy owoce wyhodowane w sposób tradycyjny. Naturalne produkty poddawane są działaniu konserwantów chemicznych żeby się szybko nie psuły. Poza tym w zmodyfikowanych genetycznie roślinach znajdują się geny uodparniające je na szkodniki i środki uprawy roślin, co oznacza, że nie zawierają pestycydów czy herbicydów. Przeciwnicy żywności modyfikowanej genetycznie uważają, że takie kombinowanie przez naukowców jest bardzo ryzykowne i mimo, że wyraźnych skutków ubocznych jeszcze nie można określić, to zachęcają konsumentów do zachowania ostrożności podczas zakupów, gdyż nigdy nie wiadomo jaką „niespodziankę” dostanie następne pokolenie. Na dzień dzisiejszy, według przeciwników, wszczepianie roślinom genów odpornościowych zwiększa także u człowieka odporność na antybiotyki, a toksyczne białko produkowane przez te rośliny w celu ochrony przed pestycydami odkłada się w ludzkim organizmie. Brzmi groźnie, ale należy zdać sobie także sprawę, że modyfikowana żywność to nie wymysł ostatnich lat. Ludzkość bawiła się w modyfikowanie żywności w momencie, kiedy nauczyła się uprawiać rośliny. A współcześni biotechnolodzy umożliwiają obecnie tworzenie korzystnych wariantów.

14

15 N IE ISTNIEJE ŻADNE OBOWIĄZUJĄCY SYMBOL LUB ZNAK GRAFICZNY WSKAZUJĄCY NA MODYFIKACJĘ GENETYCZNĄ PRODUKTU LUB JEGO SKŁADNIKA. Z NAKOWANE SĄ TYLKO PRODUKTY POCHODZĄCE BEZPOŚREDNIO Z ORGANIZMÓW MODYFIKOWANYCH. P RZEPISY NIE DOTYCZĄ NP. MLEKA CZY MIĘSA ZWIERZĄT KARMIONYCH PASZAMI ZAWIERAJĄCYMI GMO. D LATEGO NAJPEWNIEJSZYM SPOSOBEM UNIKANIA GMO W ŻYWNOŚCI JEST WYBIERANIE PRODUKTÓW CERTYFIKOWANYCH JAKO EKOLOGICZNE I NATURALNE. D LA ROLNICTWA KONWENCJONALNEGO STOSUJE SIĘ OZNACZENIA TYPU „ WOLNE OD GMO” – TAK DZIEJE SIĘ NP. W A USTRII I N IEMCZECH. W P OLSCE NIE MAMY PRZEPISÓW, KTÓRE PRECYZYJNIE REGULOWAŁYBY ZNAKOWANIE POZYTYWNE – GWARANTUJĄCE WOLNOŚĆ ŻYWNOŚCI OD INŻYNIERII GENETYCZNEJ.

16

17

18


Pobierz ppt "Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości."

Podobne prezentacje


Reklamy Google