Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)  Barwniki naturalne i sztuczne  Trwałość barw  Chromatografia  Znaczenie barw substancji.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)  Barwniki naturalne i sztuczne  Trwałość barw  Chromatografia  Znaczenie barw substancji."— Zapis prezentacji:

1 Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)  Barwniki naturalne i sztuczne  Trwałość barw  Chromatografia  Znaczenie barw substancji

2 Barwniki naturalne i sztuczne  Barwniki – związki chemiczne, które nadają materiałom określoną barwę  Naturalne – barwniki otrzymywane z barwnych minerałów lub organizmów roślinny i zwierzęcych  Sztuczne – wytwarzane sztuczne w procesach chemicznych  Wymagania stawiane barwnikom:  Barwniki włókiennicze – odporne na pranie w wysokich i niskich temperaturach, na działanie światła słonecznego  Barwniki spożywcze – nie szkodliwe dla organizmu człowieka (np. nie mogą zwierać pierwiastków/związków toksycznych – Hg, Cr, Pb, As), nie mogą zmieniać smaku i zapachu)  Barwniki malarskie – odporne na czynniki środowiska (fizyczne i chemiczne

3 Barwniki naturalne i sztuczne  Indygo naturalny i jego odpowiednik syntetyczny – ultramaryna  Indygo – naturalny barwnik niebieski pozyskiwany z płatków Indygowca barwierskiego  Ultramaryna – syntetyczny barwnik niebieski otrzymywany w procesie wypalania mieszaniny: kaolinu – SiO 2 ∙Al 2 O 3 tlenku krzemu(IV) – SiO 2 siarczan(VI) sodu – Na 2 SO 4 węglanu sodu – Na 2 CO 3 sproszkowanej siarki – S węgla drzewnego lub żywicy (kalafonii)

4 Wybrane barwniki naturalne Barwniki zawarte w produktach roślinnych (owoce, warzywa, zboża)  Karoteny: żółta, pomarańczowa, czerwona  Betanina: fioletowo-czerwona  Antocyjany: niebieska, fioletowa, czerwona  Chlorofile: zielony  Zeoksantyny: żółty  Likopen: czerwona

5 Wybrane barwniki naturalne Barwniki pozyskiwane w celach przemysłowych IndygoKrocynaAlizaryna Indygowiec barwierskiSzafran uprawnyMarzanna barwierska

6 Wybrane barwniki naturalne Barwniki pozyskiwane w celach przemysłowych Purpura tyryjskaKoszelinaKurkumina Rozkolec (Murex)Czerwiec kaktusowyOstryż - Kurkuma

7 Trwałość barw  Barwniki pochodzenia organicznego są z reguły bardzo dużymi cząsteczkami o złożonej budowie IndygoPurpura tyryjskaKurkumina  Barwniki w trakcie obróbki termicznej mogą ulegać rozkładowi i zmieniać barwę (chlorofil, mioglobina)  Mioglobina (mięsa czerwone) – barwnik o budowie zbliżonej do budowy hemu zawiera kationy Fe 2+  Pod wpływem wysokiej temperatury: Fe 2+  Fe 3+ (ulega utlenieniu)  Barwa mięsa z czerwonej przechodzi w brązową  Barwa może ulec zmianie pod wpływem światła lub odczynu środowiska

8 Chromatografia  Chromatografia (Michaił Cwiet – 1906r) – polega na rozdzielanie substancji w mieszaninie na dwie fazy:  stacjonarną (nieruchomą) bibuła – chromatografia bibułowa warstewka tlenku glinu na płytce szklanej – chromatografia cienkowarstwowa  ruchomą – eluent (woda, alkohol, kwas octowy)  przez fazę stacjonarną z naniesioną próbka badanej substancji przepuszcza się eluent  składniki mieszaniny (np. atramentu, tuszu) z eluentem przemieszczają się na fazie stacjonarnej z różną szybkością  na chromatogramie składniki (atramentu, tuszu) widoczne są w postaci różnobarwnych smug  w celu ustaleniu ustalenia składu chemicznego składniki na chromatogramie poddaje się badaniom spektometrycznym

9 Chromatogram Schemat chromatografu Chormatogramy flamastrów Chromatogram tuszu do drukarek

10 Indykatory – wskaźniki kwasowo-zasadowe Zamiana barwy wskaźników kwasowo-zasadowych w zależności od odczynu (pH) środowiska: K – kwasowe, Z – zasadowe Fenoloftaleina (pH = 8,2 – 10)Z Oranż metylowy (pH = 3,2 – 4,4)K Błękit tymolowy (pH = 1,2 – 2,8)Z K Błękit bromofenolowy (pH = 3,0 – 4,6)Z K Czerwień Kongo (pH = 3,0 – 5,0)Z K Czerwień metylowa (ph = 4,5 – 6,2)Z K Uniwersalny papierek wskaźnikowyZ K

11 Wykorzystanie barwników w medycynie  Identyfikacja bakterii metodą Grama (bakterie Gram-dodatnie, Gram-ujemne) z wykorzystaniem fioletu krystalicznego  bakterie Gram(+) barwią się pod wpływem fioletu (barwnik nie jest wypłukiwany ze ścian komórkowych pod wpływem alkoholu - etanolu)  bakterie Gram(-) nie ulegają zabarwieniu pod wpływem fioletu (barwnik jest wypłukiwany ze ścian komórkowych przez etanol)


Pobierz ppt "Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)  Barwniki naturalne i sztuczne  Trwałość barw  Chromatografia  Znaczenie barw substancji."

Podobne prezentacje


Reklamy Google