Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz"— Zapis prezentacji:

1 Produkty spożywcze dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit zawierające sok z ziemniaka
prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz mgr inż. Przemysław Kowalczewski Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2 Priorytet 1: Badania i rozwój nowych technologii
Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Program Operacyjny: Innowacyjna Gospodarka Priorytet 1: Badania i rozwój nowych technologii Działanie 1.1.: Wsparcie badań naukowych dla budowy gospodarki opartej na wiedzy Poddziałanie : Strategiczne programy badań naukowych i prac rozwojowych Projekt nr POIG /09

3 Koordynator projektu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

4 Instytucje współrealizujące projekt
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu Katedra Handlu Międzynarodowego Katedra Strategii Marketingowych Uniwersytet Medyczny w Poznaniu Katedra i Zakład Toksykologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż

5 Cel i zakres projektu Cel projektu Jednostki chorobowe
opracowanie kilku linii specjalnych produktów, których aktywność będzie skierowana na obniżenie ryzyka zachorowania na najważniejsze choroby cywilizacyjne nękające nasze społeczeństwo. Jednostki chorobowe Cukrzyca typu I Nadciśnienie Otyłość Niedokrwistość wywołana nieswoistym zapaleniem jelit

6 Epidemiologia nieswoistego zapalenia jelit (NZJ)
Ciągły wzrost zachorowań od lat 40. XX wieku Choroba przewlekła Zapadalność w krajach rozwiniętych rocznie 20 przypadków na mieszkańców Populacja chorych w krajach rozwiniętych 1 chory na mieszkańców w USA w Polsce – Wszyscy ci chorzy są potencjalnymi klientami zainteresowanymi zakupem bioaktywnych produktów spożywczych

7 Dlaczego sok z ziemniaka?

8 Wartość odżywcza ziemniaków (Burlingame B. , B Mouille B
Wartość odżywcza ziemniaków (Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502) Składnik Zawartość [g/100g] Zawartość [mg/100g] Skrobia 9,1 - 22,6 tiamina 0,08 – 0,11 Białko 0,85 – 4,2 ryboflawina 0,022 – 0,36 Błonnik 0,87 – 1,22 niacyna 0,62 – 2,07 Tłuszcz 0,05 – 0,51 Witamina B6 0,15 – 0,3 K 0,24 – 0,70 Ca 1, ,8 Mg 0, 01 – 0,04 Na 0,01 – 7,7 P 0,03 – 0,13 Fe 0, ,4

9 Wartość odżywcza ziemniaków (Burlingame B. , B Mouille B
Wartość odżywcza ziemniaków (Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502) Składnik Zawartość [mg/100g] Witamina C 2,8 - 42 aspargina 15, Witamina E 0,07 - 0,52 fityniany 0,02 - 0,05 Luteina 0,01 – 0,87 α-solanina 0,001 – 47,2 β-karoten ≤ 0,1 α-chakonina 0,07 – 64,7 Potencjał antyoksydacyjny μmol TEAC/100g Glikoalkaloidy ogółem 0,

10 Medyczne zastosowanie soku z ziemniaka
Badania kliniczne Badanie efektu leczniczego świeżego soku z ziemniaka na pacjentów z dyspepsją Badanie efektu leczniczego koncentratu soku z ziemniaka na pacjentów z potwierdzonym endoskopowo zapaleniem żołądka lub dwunastnicy Badanie wpływu inhibitora proteaz typu II na ilość przyjmowanego pokarmu Badanie aktywności przeciwzapalnej mieszaniny białek ziemniaka Badanie efektywności opatrunków w leczeniu oparzeń

11 Bioaktywność wybranych składników soku ziemniaczanego – stan wiedzy przed rozpoczęciem projektu
Białka – działanie przeciwzapalne Glikoalkaloidy patatyny - białka zapasowe o masie cząsteczkowej kDa (30-40%); inhibitory proteaz - białka o masie cząsteczkowej kDa, (50% ) inne białka - o masie cząsteczkowej ok 50 kDa (10-20%) [Bartova V., Barta J Chemical composition and Nutritional Value of Protein Concentrates Isolated form Poatato (Solanum tuberosum L.) Fruit Juice by Precipitation with Ethanol or Ferric Chloride. Journal of Agricultural and Food Chemistry 57, ] solanina chaconina Toksyczność Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502 E. Zeiger: Review of Toxilogical Literature. National Intitute of Enviromnental Health Scinces. Reserach Triangle Park, North Carolina 1998 Działanie przeciwnowotworowe: Ji Y.B., Gao S.Y., Ji C.F., Zou X Induction of apoptosis in HepG2 cells by solanine and Bcl-2 protein. Journal of Ethnopharmacology 115, 194–202. SaleemT.S,M., Chetty C.M., Ramkanth S., Alagusundaram M., Gnanapraksh K., Rajan V.S.T., Angalaparameswari S Solanum nigrum Linn.- A review. Pharmacognosy Review (Phcog. Rev.) 3 ( 6), 

12 Aktywność biologiczna sok z ziemniaka – badania własne

13 Sok z ziemniaka wykazuje właściwości antyoksydacyjne
Właściwości przeciwutleniające świeżego i przetworzonego soku oznaczone metodą z kationorodnikiem ABTS. Zawartość związków fenolowych w świeżym i przetworzonym soku ziemniaczanym oznaczona metodą Folina-Ciocalteu. TEAC – ekwiwalent TROLOX CAE – ekwiwalent kwasu chlorogenowego

14 Aktywność biologiczna świeżego soku Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na świeży sok

15 Aktywność biologiczna suszu Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na susz

16 Separacja czystych składników bioaktywnych soku ziemniaczanego – GPC kriokoncentratu soku ziemniaczanego

17 Przeżywalność komórek HT-29 w obecności frakcji wprowadzonych do hodowli w stężeniu 20% v/v

18 Aktywność biologiczna frakcji bezbiałkowej Dawki cytotoksyczne obliczone dla prawidłowych i nowotworowych komórek przewodu pokarmowego na frakcję bezbiałkową

19 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vivo Wpływ suszonego soku z ziemniaka na liczbę wrzodów
Grupa Klasyfikacja wrzodów Kontrola Sok z ziemniaka I 2 Etanol/HCl 29 Sok z ziemniaka I + HCl/etanol 19

20 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vivo Wpływ soku z ziemniaka na poziom TNF-α

21 Aktywność przeciwzapalna soku ziemniaka in vitro Wpływ produktów na ekspresję IL-6 Lewandowicz G., Kowalczewski P., Olejnik A., Jodynis-Liebert J., Kujawska M., Lesiecki M Sposób otrzymywania preparatu z soku ziemniaka oraz jego zastosowanie. Zgłoszenie Patentowe PL nr P z dnia

22 Produkty z sokiem ziemniaczanym

23 Zgłoszenie patentowe nr P-3999062 Zgłoszenie patentowe nr P-3999064
Zgłoszenie patentowe nr P i Zgłoszenie patentowe nr P Zgłoszenie patentowe nr P

24 Linia produktów dla cierpiących na anemię wywołana nieswoistym zapaleniem jelit
Produkty mięsne – są wykonane z najwyższej jakości surowców drobiowych i są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza : Kiełbasa parówkowa Pasztet Zupa krem Produkty mączne Chrupki/pieczywo chrupkie Makaron Napój warzywny (na bazie soku pomidorowego)

25 Zaproszenie na konferencję
Temat konferencji: Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego – oferta dla przemysłu. Termin i miejsce konferencji , godz – 16.00 Poznań, Targi Polagra Food, pawilon 15, sale 1C – 1E

26 Co możemy razem osiągnąć?


Pobierz ppt "prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz"

Podobne prezentacje


Reklamy Google