Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLudmił Maziarz Został zmieniony 10 lat temu
1
Egzamin zawodowy 2010 Zespół Szkół nr 1 im. Jana Pawła II Władysławowo, listopad 2009
2
Egzamin zawodowy w ZS 1 dla absolwent ó w technikum w zawodach: -technik hotelarstwa -technik organizacji usług gastronomicznych
3
Struktura egzaminu E g z a m i n z a w o d o w y Egzamin pisemny + Etap praktyczny Część I (50 pytań) Zadanie w formie projektu prac Część II (20 pytań)
4
Terminy egzaminu Egzamin pisemny i praktyczny odbędzie się w II połowie czerwca 2010r. Egzamin dla każdego zawodu trwa 2 dni 1 dzień - etap pisemny -21 czerwca 2 dzień – etap praktyczny 22-25 czerwca Dokładne terminy dla poszczególnych zawodów dostaną ogłoszone przez dyrektora CKE na stronie internetowej www.cke.edu.pl na 4 miesiące przed egzaminem www.cke.edu.pl
5
Czas trwania egzaminu pisemnego - 120 minut praktycznego dla TG - 180 min. praktycznego dla TH - 240 min.
6
Etap pisemny jest przeprowadzany w formie testu i składa się z dwóch części, podczas których zdający rozwiązuje: - w części pierwszej - zadania sprawdzające wiadomości i umiejętności właściwe dla kwalifikacji w danym zawodzie, - w części drugiej - zadania sprawdzające wiadomości i umiejętności związane z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą.
7
Wynik etapu pisemnego ustala komisja okręgowa, po elektronicznym odczytaniu karty odpowiedzi, na podstawie liczby punktów uzyskanych z każdej części tego etapu.
8
Etap praktyczny zdający wykonują opracowanie projektu realizacji prac zgodnie ze standardem wymagań egzaminacyjnych dla zawodu Sprawdzanie projektów odbywa się w miescu wyznaczonym przez OKE – oceny dokonują egzaminatorzy zewnętrzni
9
Dostosowanie egzaminu Dla osób z trudnościami w uczeniu się na podstawie opinii poradni PP - wydłużenie czasu trwania egzaminu maksymalnie o 30 minut na każdym z etapów (egzamin dla tych uczniów odbywać się może razem z innymi uczniami lub oddzielnie, w zależności od woli absolwenta wyrażonej pisemnie)
10
Progi zaliczenia Zdający zdał egzamin zawodowy, jeżeli uzyskał: 1) z etapu pisemnego: - z części pierwszej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania, - z części drugiej – co najmniej 30% punktów możliwych do uzyskania, 2) z etapu praktycznego - co najmniej 75% możliwych do uzyskania punktów.
11
Wynik ustalony przez OKE jest ostateczny Informacja o wyniku egzaminu – w końcu sierpnia 2010 r. Na wniosek absolwenta - wgląd do pracy w OKE w Gdańsku
12
Jeśli uczeń nie zaliczył: jednego etapu egzaminu może przystąpić ponownie w ciągu dwóch lat do tego etapu, którego nie zaliczył, czyli pisemnego lub praktycznego obydwu etapówmoże przystąpić ponownie do całego najwcześniej w następnym roku Należy złożyć deklarację do 20 grudnia 2010 r.
13
Ważne strony internetowe www.oke.gda.pl www.cke.edu.pl
14
Technik organizacji usług gastronomicznych
15
Technik hotelarstwa
16
Średnie wyniki szkoły w latach 2007-2009
18
Ektywność zdawania egzaminu w 2009 r.
19
Efektywność zdawania egzaminu w 2009 r.
20
Przystąpienie do egzaminu nie jest obowiązkowe W naszej szkole wszyscy absolwenci przystępują do egzaminu Deklarację należy złożyć do 20 grudnia 2009r.
21
Dziękujemy Dyr mgr Aleksander Struck Kier. Szkol. Prakt. mgr inż.. Elżbieta Margas Dzwonnik
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.