Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJowita Oleksik Został zmieniony 10 lat temu
1
Październik 2009 rok Wydział Polityki Społecznej Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie Program wieloletni Pomoc państwa w zakresie dożywiania w 2009 roku. w 2009 roku. Podsumowanie trzech kwartałów
2
Plan prezentacji I.Program w liczbach II.Zasady i kryteria podziału dotacji na utworzenie i doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków III.Podsumowanie
3
Dożywianie w ramach Programu jest zadaniem WŁASNYM gminy, natomiast dofinansowanie z budżetu Wojewody stanowi jedynie wsparcie samorządów w jego realizacji.
4
I.Program w liczbach. Już 68 gmin prowadzi dożywianie wyłącznie w formie gorącego posiłku, w tym 4 gminy wprowadziły dożywianie w tej formie w miesiącu wrześniu.
5
50 gmin pozyskuje żywność z Banku Żywności, innej organizacji pożytku publicznego lub bezpośrednio od producentów. I.Program w liczbach.
6
*stan na dzień 30 września 2009 r. ** udział wraz z dowozem DOTACJA30 184 872 * udział % w 2009 roku udział % w 2008 roku Posiłek20 727 11565,42%45,35% Zasiłek celowy8 192 76225,86%44,93% Dowóz295 416 - - Doposażenie lub utworzenie punktów wydawania posiłków1 264 9954,93%**9,72%**
7
Niewykorzystane środki w budżecie Wojewody Małopolskiego na realizację Programu, na 30 września 2009 roku, wynoszą: 1 444 353 zł. I.Program w liczbach.
8
II.Zasady i kryteria podziału dotacji na utworzenie i doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków. Środki finansowe z dotacji na utworzenie i doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków otrzymało 42 gminy, a 7 gmin sfinansowało doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków ze środków własnych.
9
Liczba gmin, które starały się o środki finansowe na utworzenie lub doposażenie punktów - 89 Liczba gmin, które zrezygnowały z doposażenia – 27 Liczba gmin, które odrzucono ze względu na nie spełnianie kryteriów - 13 II.Zasady i kryteria podziału dotacji na utworzenie i doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków.
10
Dotowanie utworzenia lub doposażenia punktów przygotowywania lub wydawania posiłków: gmina wprowadziła w bieżącym roku dożywianie dzieci i młodzieży wyłącznie w formie gorącego posiłku we wszystkich szkołach i równocześnie wykazała się współpracą z Bankiem Żywności, Caritas lub Polskim Komitetem Pomocy Społecznej oraz przedstawiła oszczędności w realizacji Programu, gmina uruchomiła lub uruchomi do 31 października br. nowy punkt przygotowywania i wydawania gorących posiłków, poszerzając tym samym grupę dzieci i młodzieży dożywianych tą formą pomocy. II.Zasady i kryteria podziału dotacji na utworzenie i doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków.
11
Kryteria dofinansowania utworzenia i doposażenia punktów przygotowywania i wydawania posiłków: dofinansowano doposażenia jedynie punktów przygotowywania i wydawania posiłków, a kuchnie jedynie w zakresie sprzętu niezbędnego w punkcie, udział środków własnych gminy – 40%, udział dotacji z budżetu państwa – 60%, dofinansowanie powyżej 60% dla gmin prowadzących dożywianie dzieci i młodzieży wyłącznie w formie gorącego posiłku, limit na doposażenie - 264 zł na jedno dziecko. Limit wyliczany jako trzykrotność średniego dofinansowania na jedno dziecko dożywiane w danym punkcie w ramach Programu. II.Zasady i kryteria podziału dotacji na utworzenie i doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków.
12
dofinansowanie punktów wydawania i przygotowania posiłków obejmuje : remonty – wszystkie prace związane z przystosowaniem pomieszczenia na punkt wydawania i przygotowania posiłku, nie wymagające projektów budowlanych, wyposażenie – sprzęt potrzebny do wyposażenia rozdzielni posiłków, zmywalni naczyń, jadalni oraz pomieszczenia dla personelu (zgodnie z wytycznymi pozyskanymi z Sanepidu), m.in.: II.Zasady i kryteria podziału dotacji na utworzenie i doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków.
13
Rozdzielnia posiłków: stół przyścienny z półką, stół kuchenny zabudowany, stół roboczy ze stali nierdzewnej, szafka przelotowa na naczynia, szafki zamykane na garnki, regał magazynowy, wózki, kuchenka gazowa, taboret gazowy, lodówka, szafa chłodnicza, zamrażalka, garnki, termosy, bencor, okap kuchenny, siatki na owady Zmywalnia naczyń: zmywarka z funkcją wyparzania, uzdatniacz wody do zmywarki, zlewozmywaki jedno i dwukomorowe, wanna do mycia naczyń, młynek koloidalny
14
Jadalnia: zestaw stołowy (widelce, noże, łyżki, łyżeczki), talerze, miski, wazy, kubki do picia, tace stalowe, stoliki, krzesła, obrusy Pomieszczenia dla personelu: szafki na odzież, umywalki do mycia rąk, wyposażenie do ubikacji
15
Zmian kwot dotacji na dofinansowanie Programu można dokonywać do 30 listopada 2009 roku, zgodnie z art. 147 ustawy o finansach publicznych. II.Zasady i kryteria podziału dotacji na utworzenie i doposażenie punktów przygotowywania i wydawania posiłków.
16
III.Podsumowanie Sytuacje utrudniające pracę i przedłużające czas ostatecznego podziału środków finansowych na realizację Programu: błędy w kalkulacji kwot przeznaczanych na dożywianie w formie posiłku i zasiłku celowego: 1. koszt posiłku liczba osób dożywianych 160 x 9 liczba miesięcy x 20 liczba dni x 3,5 zł = 98 000 zł przemnożenie wszystkich składowych daje sumę 100 800 zł, 2. koszt zasiłku celowego liczba osób dożywianych 280 x 3,5 liczba miesięcy x 20 liczba dni x 3,5 zł = 72 000 zł przemnożenie wszystkich składowych daje sumę 68 600 zł,
17
występowanie o wyposażenie kuchni (mikserów, robotów kuchennych, maszynek do mięsa, gofrownic itp.), występowanie o dotację na zakupy inwestycyjne, tj. powyżej 3.500 zł, (§ 4 rozporządzenia Rady Ministrów z 3 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego sposobu i trybu finansowania inwestycji z budżetu państwa) wyszczególnianie we wnioskach wszystkich dzieci dożywianych w danym punkcie, a nie dożywianych w ramach Programu, ogólna nieznajomość przepisów oraz kryteriów podziału dotacji, dotacja na realizację Programu nie może być wyższa niż wnioskowana. III.Podsumowanie
18
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.